-0.2 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLăsată să moară la doi kilometri de spital. Sistem criminal!

Lăsată să moară la doi kilometri de spital. Sistem criminal!

O femeie de 67 de ani, accidentată pe trecerea de pietoni în Filiași, a fost transportată cu o dubă la spital pentru că toate salvările erau ocupate în acel moment. Femeia a decedat ulterior la spital.
O femeie de 67 de ani, accidentată pe trecerea de pietoni în Filiași, a fost transportată cu o dubă la spital pentru că toate salvările erau ocupate în acel moment. Femeia a decedat ulterior la spital.

Un accident grav, produs marți, în orașul Filiași, scoate la iveală problemele grave cu care se confruntă Serviciul de Ambulanță Dolj. Pentru că toate ambulanțele din Filiași erau ocupate, la locul accidentului, produs la aproximativ doi kilometri de spitalul din oraș, a fost trimisă o ambulanță SMURD din municipiul Craiova, de la o distanță de aproape 40 de kilometri. Victima nu a mai fost găsită la locul accidentului, ci la Spitalul din Filiași, unde, între timp, fusese transportată cu o autoutilitară de către fiul acesteia. În final, femeia accidentată a fost dusă la Spitalul de Urgență Craiova, unde a decedat în urma leziunilor suferite. Gazeta de Sud a încercat să afle cum s-a putut întâmpla acest lucru, iar concluzia este pe cât de cinică pe atât de reală: „Din nefericire, pot apărea astfel de cazuri grave, iar toate ambulanțele să fie ocupate“. Asta a precizat directorul Serviciului de Ambulanță Dolj atunci când a încercat să explice de ce o salvare a ajuns la locul accidentului abia după 30 de minute de la tragicul eveniment. Cu ignoranță, reprezentanții Ministerului Sănătății aruncă răspunderea de la unul la altul.

Destin tragic pentru o femeie de 67 de ani din Filiași. În timp ce traversa pe o trecere de pietoni nemarcată corespunzător, femeia a fost lovită de un autocar. Accidentul a avut loc chiar peste stradă de sediul primăriei. Imediat ce au văzut incidentul, oamenii au sărit în ajutor. Au început să sune la 112, dar a fost în zadar. Toate ambulanțele din zona Filiași erau în acel moment ocupate cu transportul altor pacienți. Au urmat clipe de disperare.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, marți după-amiază, în jurul orei 17.00, dispeceratul Poliției Filiași a fost sesizat prin 112 despre faptul că pe bulevardul Racoţeanu, în apropierea Primăriei Filiaşi, s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea gravă a unei persoane.
Polițiștii care au ajuns la locul accidentului au stabilit că Pompilia Oprescu, de 67 de ani, care traversa strada regulamentar, pe trecerea de pietoni, a fost lovită de un autocar înmatriculat în Franța, condus de cetățeanul bulgar Ismail Mehmed, de 25 de ani. În urma impactului, femeia a fost proiectată pe asfalt și a suferit un traumatism cranio-cerebral grav, după cum au stabilit medicii mai târziu.
„În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală gravă a victimei, care a fost preluată și transportată la Spitalul din Filiaşi pentru acordarea de îngrijiri medicale, ulterior fiind dusă de echipajul SMURD la Spitalul de Urgenţă Craiova, unitate sanitară unde i s-a stabilit diagnosticul preliminar «traumatism cranio-cerebral grav». În cursul nopții, din cauza complicațiilor survenite, victima a decedat“, au explicat polițiștii doljeni. Pe numele șoferului bulgar a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă.
Problema este că femeia a fost transportată la Spitalul din Filiași cu o dubă, pentru că la acea oră nu era nici o ambulanță disponibilă. A fost trimisă, totuși, o ambulanță de la Craiova, care a ajuns după ce victima primea deja primele îngrijiri medicale la Spitalul din Filiași.

accident filiasi2 net

Ambulanță trimisă din Craiova la un accident produs la câțiva kilometri de Spitalul din Filiași

Cel care a sunat la 112 a fost chiar primarul orașului Filiași, Costeluș Gheorghe Ilie. Acesta a povestit pentru Gazeta de Sud că a ajuns la locul accidentului după câteva minute, iar operatoarea de la 112 i-a explicat că nu există nici o ambulanță disponibilă. În final, împreună cu fiul victimei, au hotărât să o transporte pe femeie la spital cu o dubă.
„Ne aflam într-o ședință de consiliu local, iar în acel moment a ieșit un consilier, care m-a sunat și mi-a spus despre accident. Am mers imediat acolo, iar lângă victimă am găsit un prieten, care sunase deja la 112. L-am rugat să îmi dea telefonul, m-am prezentat și am vorbit cu doamna operatoare, care mi-a spus că nu are ambulanțe disponibile în zonă, așa că o să trimită una de la Craiova. Între timp a venit fiul doamnei, iar când am văzut că pata de sânge de sub capul femeii se mărea, l-am întrebat dacă o ducem la spital. Am găsit o autoutilitară, am urcat-o cu grijă și am dus-o la spital. Intrase deja în șoc. Deci… murea! Murea pe asfalt dacă nu o luam de acolo! Domnii de la spital au început manevrele de resuscitare, iar după câteva minute a apărut și SMURD-ul. De la locul accidentului au plecat la spital. Au ajuns la zece minute după noi. Au făcut echipă comună cu medicii de la spital, au stabilizat-o împreună, după care au mers cu ea la Craiova“, a declarat pentru GdS, Costeluș Gheorghe Ilie.
Acesta din urmă a mai susținut că a sunat managerul Spitalului din Filiași și a întrebat dacă poate trimite un medic. I s-a spus că, potrivit procedurilor, medicii nu pot pleca din Urgență pentru a interveni la locul accidentului.
Edilul a explicat că accidentul s-a produs la ora 17.03, la ora 17.07 a încheiat apelul cu operatoarea de la 112, iar la ora 17.17 ambulanța a plecat către Spitalul din Filiași.
Timpii estimați de către primarul din Filiași se apropie de cei din comunicarea ISU Dolj. La ora 17.30, pompierii doljeni explicau că la locul accidentului se deplasa o ambulanță SMURD de la Craiova. Nouă minute mai târziu, ISU Dolj a comunicat că ambulanța a ajuns în Filiași și se îndrepta către spital, iar la 17.48 a transmis că medicii fac manevre de resuscitare a victimei.

„Salvarea nu ține de spital, este o entitate separată“

În cele din urmă, femeia a ajuns la Spitalul din Filiași, în registrul medical fiind specificat faptul că pacienta a ajuns la unitatea medicală „cu mijloace proprii de transport“. Medicii au resuscitat-o, dar era în stare extrem de gravă, motiv pentru care a fost transportată la Craiova. „A fost adusă la noi cu stop cardio-respirator, cu politraumatism sever, cu fractură de bază de craniu și cu suspiciune de fractură de coloană cervicală. Salvarea nu ține de spital, este o entitate separată. Când se întâmplă ceva se sună la 112 și de acolo se dirijează salvările. Este anunțată cea mai apropiată ambulanță să se prezinte la locul accidentului. Avem trei salvări care deservesc zona, dar ele pleacă oricând sunt anunțate. În acel moment nu era nici una disponibilă în zona Filiași. A venit salvarea cu medic de la Craiova. Problema a fost că de la locul accidentului, pacienta a fost transportată cu mijloace proprii. Oamenii, din disperare, au încercat să găsească o soluție“, a explicat dr. Mozoc Marinela, director medical în cadrul Spitalului din Filiași. Pacienta a decedat marți noapte la Spitalul Județean de Urgență Craiova.

Tragedia petrecută la Filiași se poate repeta

Cazul femeii scoate la iveală deficiențele serviciului de ambulanță. În orice moment, tragedia petrecută la Filiași se poate repeta. Asta pentru că de multe ori salvările și cadrele medicale nu pot face față numărului mare de solicitări. Soluții există, dar sunt greu de aplicat. „Din nefericire, pot apărea astfel de cazuri urgente și toate echipajele să fie ocupate. Sunt și perioade în care nu sunt solicitări, dar și perioade în care sunt foarte multe și nu se pot programa. În total, acolo sunt două ambulanțe de urgență care au aparatură medicală și o ambulanță de transport, care nu are echipament necesar pentru mobilizarea pacienților politraumatizați. În acel moment, echipajul din Filiași avea caz în transfer la Spitalul Județean de Urgență Craiova. Echipajul de prim ajutor de la Ișalnița avea solicitare la Valea lui Pătru la un pacient căzut de la înălțime pe care l-a transportat în Craiova. S-a făcut solicitare la elicopoter, dar nu s-a putut zbura din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Singurul echipaj competent care a ajuns la Spitalul din Filiași a fost cel de Terapie Intensivă SMURD din Craiova“, a declarat Cristian Gângioveanu, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Dolj.

„75% din ambulanțe îndeplinesc normele de casare“

De cele mai multe ori, pacienții aflați în stare gravă sunt transportați cu mașini vechi de ani de zile. Cristian Gângioveanu recunoaște că sunt situații în care apar întârzieri în momentul în care medicii de pe ambulanță sunt solicitați. „Este nevoie de ambulanțe noi. Situația este cunoscută la nivel național. De curând, guvernul a dat o ordonanță de urgență pentru achiziția de ambulanțe noi. 75% din ambulanțe îndeplinesc normele de casare. Mașinile sunt vechi. Ultima dată am primit două ambulanțe în urmă cu trei ani. Salvările de la noi transportă cel mai des pacienții de la spitalele orășenești din Filiași, Băilești, Calafat și se întâmplă să apară urgențe și să nu fie salvări disponibile. Ar fi nevoie tot timpul de oameni. Noi aparținem de Ministerul Sănătății. Mai apar anumite întârzieri la solicitări, dar încercăm să trimitem echipaje competente care pot să asigure actul medical“, a precizat managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Dolj.

Reprezentanții Ministerului Sănătății se fofilează

Cu nonșalanță, reprezen-tanții Ministerului Sănătății aruncă răspunderea unii pe alții în a oferi un punct de vedere despre moartea tragică a femeii, iar cu soluții ca aceste drame să nu se mai repete nu vine nimeni. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, ieri, pentru Medifax, că, în cazul femeii din Dolj, care a fost transportată la spital cu duba, a fost trimisă o ambulanţă, menţionând că este posibil ca cele două autovehicule să se fi intersectat: „Din ce mi-au spus colegii de acolo, a fost trimisă o ambulanţă către femeia respectivă, dar ea deja era transportată în dubă. Este posibil să se fi intersectat“. Contactat de Mediafax, ministrul sănătăţii, Florian Bodog, nu a făcut nici o declaraţie despre acest caz, precizând că secretarul de stat Cristian Grasu poate oferi informaţii. La rândul său, Cristian Grasu a menţionat că nu este în competenţa sa.

Amendă pentru Direcția de Drumuri și Poduri Craiova

În cursul zilei de ieri, polițiștii din Filiași au hotărât să sancționeze cu 7.250 de lei Direcția Regională de Drumuri și Poduri Craiova, în a cărei administrare se află DN 6, care trece prin orașul Filiași.
Potrivit oamenilor legii, Direcția de Drumuri și Poduri Craiova a fost sancționată pentru că marcajul pietonal pe care a fost accidentată femeia de 67 de ani nu a fost aplicat după reabilitarea drumului. „Administratorul drumului a fost sacționat de polițiștii rutieri din Filiași cu o amendă de 7.250 de lei pentru neîndeplinirea obligațiilor de instalare a mijloacelor de semnalizare rutieră“, au precizat reprezentanții IPJ Dolj.

Achiziție de ambulanțe noi

La începutul lunii octombrie, Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat că a cerut guvernului aprobarea unui proiect de ordonanţă care priveşte desemnarea ISU să facă achiziţia centralizată de peste 2.000 de ambulanțe. Este vorba de un program multianual, de patru ani, prin care se vrea achiziționarea a 2.200 de ambulanțe de tip A (ambulanţe pentru transportul pacientului neasistat), de tip B (ambulanţe pentru intervenţie de urgenţă şi prim ajutor) şi de tip C (pentru urgenţe medicale majore). Rămâne de văzut câte din aceste ambulanțe vor ajunge, de exemplu, la Filiași, unde există doar două ambulanțe echipate cu aparatură medicală. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS