Compania care a preluat fosta Avicola Târgu Jiu va înfiinţa 600 de locuri de muncă. Carmistin a preluat integral patrimoniul fostei Avicola, reprezentanții companiei prezentând joi planul de investiții pentru reînvierea combinatului de creștere a păsărilor. Întreprinzătorii vor să pună bazele unei adevărate uzine și la Târgu Jiu.
Iustin Paraschiv, directorul general al societății Carmistin, a explicat că decizia care a stat la baza realizării unei astfel de investiții în județul Gorj este ca urmare a faptului că aici încă mai există forță de muncă, în comparație cu alte județe ale țării. „A contat foarte mult factorul uman. Pentru noi contează foarte mult că aici încă există forţă de muncă şi nu sunt încă plecări masive în alte judeţe şi, mai ales, în afara ţării. Aici încă sunt oamenii legaţi de pământ. La acest lucru ne-am gândit când am decis să facem această investiţie la Târgu Jiu“, a declarat Iustin Paraschiv, mangerul Carmistin.
Vor începe să facă angajări
Pentru început, sucursala din Gorj va angaja oameni pe posturile-cheie, ce vor fi specializați în județul Vâlcea, ulterior fiind făcută selecția și pentru restul de angajați. În același timp, compania care deține marca La Provincia a luat deja legătura cu foștii salariați, unii dintre aceştia fiind angajați. „Vrem să dăm drumul la producţie, cel târziu în luna martie a anului viitor. Vrem să angajăm 600 de oameni. Investiţia este una majoră pentru Gorj, de peste 20 de milioane de euro. Acest lucru ne va plasa pe locul al treilea în topul producătorilor de carne de pasăre din România. Municipiul Târgu Jiu a avut o tradiţie în acest domeniu şi vrem să o revitalizăm. Sunt oameni care au lucrat la complex şi deja am luat legătura cu ei“, a spus Tiberiu Berbece, directorul adjunct al Carmistin, compania care deține marca La Provincia.
Gorjul era recunoscut pentru exportul de carne de pui
Investiția de la fosta Avicola înseamnă revitalizarea unei industrii care a funcționat și în perioada de dinainte de 1989. Cosmin Popescu, președintele Consiliului Județean Gorj, a declarat că este foarte important că fosta Avicola nu a fost vândută pe bucăţi de lichidator: „Revitalizăm o industrie care a însemnat mult pentru Gorj înainte de 1989 şi după. Va fi o investiţie bună. În afară de abator, zona de crescătorie era părăsită şi nu se mai putea face nimic. Din acest motiv se va veni cu această sumă considerabilă pentru că în acest domeniu de activitate este vorba de nişte standarde europene, iar legislaţia este drastică. Din fericire, toate activele au rămas la un loc, şi terenul, şi nu s-a vândut pe bucăţi totul. Este importantă valoarea investiţiei şi este important şi numărul de locuri de muncă“.
Speră ca gorjenii să rămână acasă
Planurile noului invesitor nu se opresc însă aici. Ca o premieră pentru județul Gorj, copiii salariaților care vor lucra la viitorul complex de creștere și sacrificare a păsărilor vor intra într-un program special de educare, ce va funcționa în regim de after school.
„Avem şi la Vâlcea un astfel de proiect şi ne ocupăm de 40 de copii. Vorbim de copiii angajaţilor, până în clasa a patra. Este vorba de lecţii, o masă. Încercăm să îi ajutăm şi să le luăm o grijă şi angajaţilor. Este foarte important să ştie că în timpul în care se află la serviciu copiii sunt bine, hrăniţi şi îşi fac temele supravegheaţi. E bine ca românii să rămână şi să muncească acasă“, a mai spus Tiberiu Berbece, reprezentantul Carmistin.
Fosta Avicola Târgu Jiu a aparținut unor irakieni, însă firma a dat faliment și a fost scoasă la vânzare de către o firmă de lichidare. Carmistin a achiziționat întreaga fabrică și intenționează să investească 20 de milioane de euro în modernizare și retehnologizare.