Ministrul energiei, Toma Petcu, a anunţat în urma vizitei de săptămâna trecută de la Târgu Jiu că la companie vor exista disponibilizări colective anul viitor şi un profit mult mai mare anul acesta decât cel estimat iniţial. În privinţa disponibilizărilor se vehiculează cifra de 900 de persoane, deşi acţionarii au aprobat un plan de 740 de disponibilizări colective pentru anul 2018. Se mai mizează şi pe faptul că vor exista angajaţi care vor pleca voluntar. Toma Petcu a vorbit de faptul că se va face o analiză de personal, înainte de a se trece la aplicarea programului de concedieri colective. „Analiza programului de disponibilizări colective am cerut-o atât sindicatelor, cât şi administraţiei, să o facă împreună şi să decidă producţia de anul viitor. Producţia de anul viitor, aşa cum este creionată, vorbeşte deja de șase grupuri care să funcţioneze pe toată perioada anului viitor. Dar de fiecare dată se adaugă grupuri noi care intră în producţie în fiecare lună sau trimestru. Le-am spus să plece de la această idee şi să dimensioneze personalul în funcţie de acest lucru. Analiza se va face pe producţie, pe partea de TESA, pe partea de închidere şi de deschidere de noi mine, că vorbim de extinderea Jilţului şi a minei de la Roşia. De construcţia noului depozit de la Roşia. Ar putea să fie o rearanjare a personalului. Ei trebuie să decidă împreună. S-ar putea să avem plecări voluntare din companie. Acest lucru nu putem să îl împiedicăm. Se va aplica Ordonanţa nr. 39 cu venitul de completare“, a declarat ministrul energiei. Este de precizat că, potrivit conducerii CEO, 400 de angajaţi se încadrează în 2018 în programul de prepensionări cu acordarea unui venit de completare şi salarii compensatorii.
Profit estimat la 300 de milioane de lei şi reluarea sponsorizărilor către Pandurii
Ministrul Toma Petcu a precizat că producătorul de energie electrică şi cărbune din Oltenia va încheia anul 2017 cu un profit de aproape 300 de milioane de lei. Oficialul guvernamental a vorbit şi de implicarea companiei în finanţarea sportului. Complexul Energetic Oltenia a oprit de un an finanţarea Clubului de fotbal Pandurii Lignitul Târgu Jiu, unde este asociat. „Estimăm închiderea anului pe un profit cuprins între 270 şi 300 de milioane de lei. Depinde cum încheiem şi ultimele luni ale anului. Vor fi luni de vârf cele de final de an. Aşa a fost de regulă şi cred că ne vom încadra în cifra aceea. Am abordat şi finanţarea sportului. Prin Legea sportului se poate lua în calcul acest aspect al finanţării sportului. E bine să se facă acest lucru în condiţiile legii. Este bun un mic suport, pentru început. Ne bucurăm cu toţii de rezultatele bune ale Complexului Energetic Oltenia, dar dacă venim acum să împovărăm bugetul cu tot felul de lucruri nu este bine. Trebuie să ne calculăm bine paşii în acest sens“, a mai spus Toma Petcu, ministrul energiei, acţionarul principal al CEO, cu 77%.
Ce au cerut sindicatele
Potrivit administraţiei Complexului Energetic Oltenia, reprezentanţii sindicali i-au cerut ministrului să intervină pentru a ajuta compania în derularea activităţii curente. Este vorba de programul de exproprieri, în vederea deschiderii de noi fronturi de lucru. A fost ridicată şi problema deficitului de personal din minerit. „Reprezentanţii sindicatelor au adus în discuţie aspecte legate de: necesitatea asigurării fronturilor de lucru pentru exploatările miniere şi efectuării de investiţii în unele grupuri energetice; importanţa depozitului de cărbune din zona Roşia pentru buna funcţionare a centralelor de la Rovinari şi Turceni; numărul redus de angajaţi existent în zona productivă ca urmare a disponibilizărilor repetate şi necesitatea întineririi forţei de muncă; nivelul scăzut al salariilor din CE Oltenia în comparaţie cu alţi producători de energie sau cu salariile acordate în administraţia publică, ţinând cont de importanţa activităţii desfăşurate de CE Oltenia pentru siguranţa energetică a statului. Conducerea CE Oltenia a subliniat faptul că în analiza proiecţiilor de buget pentru anul următor au fost luate în considerare toate aspectele prezentate de partenerii sociali, precum şi impactul asupra cheltuielilor prioritare ale companiei (investiţiile necesare îmbunătăţirii condiţiilor de muncă şi retehnologizării instalaţiilor conform noilor reglementări legislative aferente sectorului energiilor clasice)“, potrivit unui comunicat de presă al CEO.
Încă îi aşteaptă pe chinezi la Rovinari
Conform Complexului Energetic Oltenia, investitorii chinezi încă mai sunt aşteptaţi la Termocentrala Rovinari. Este vorba de construirea unui grup energetic pe lignit de 600 de megawaţi. „Având în vedere perspectiva cărbunelui pe termen lung, este de menţionat implicarea autorităţii în deblocarea, până la sfârşitul anului, a cererilor de rambursare din PNI pentru proiectele înscrise de CE Oltenia. Inclusiv colaborarea cu chinezii pentru construirea unui grup nou la Rovinari nu a fost anulată, următoarea întâlnire fiind programată pentru luna noiembrie, urmărindu-se ca negocierile să fie avantajoase pentru ambele părţi. Eforturile angajaţilor vor putea fi răsplătite cu creşteri salariale în baza producţiei realizate, iar discrepanţele salariale provenite de la fostele companii care au fuzionat în anul 2012 pot fi depășite în baza rezultatelor financiare înregistrate, compania neavând până în prezent condiţia financiară necesară eliminării acestora. De asemenea, ministrul energiei a precizat că există un grup de lucru la nivelul ministerului pentru stabilirea strategiei energetice care va aduce modificări semnificative actualei legislaţii în zona de producere a energiei electrice pe bază de cărbune şi de asigurare a rezervei de capacitate“, mai menţionează CEO.