2.9 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRomânii au ieșit din nou în stradă

Românii au ieșit din nou în stradă

Sute de craioveni au protestat aseară în centrul orașului împotriva modificării legilor justiției pe care coaliția PSD-ALDE încearcă din nou să o pună în practică. Alte mii de români au ieșit pe străzi în zeci de orașe din țară și din străinătate. La Craiova, oamenii au adus steaguri tricolore, au cântat imnul național și au scandat împotriva actualei guvernări. „Justiție! NU corupție!“, „PSD, ciuma roșie!“, „Jos Tăriceanu, Dragnea și Dorneanu!“, „Hoții, hoții!“, „Guvern de hoți și de mafioți!“, „Ieșiți din casă dacă vă pasă!“, „Nu vrem prag pentru hoție! Vinovații, în pușcărie!“, „Cel mai corupt guvern“ sau „Mulți ani primească!“ au strigat în cor craiovenii adunați în Piața „Mihai Viteazul“.
Mii de români s-au strâns și în Piața Victoriei din București la protestul care a început la ora 18.00, iar lumea continua să vină aseară. S-a strigat „Nu vrem să fim o nație de hoți“, „Justiție, nu corupție!“, „Jos Guvernul!“. La ora 19.00, protestatarii urma să plece în marș spre Casa Poporului. Și românii din diaspora vor să susțină lupta anticorupție. În fața Ambasadei României de la Paris, românii au arborat mesaje în limbile română, franceză și engleză: „Munceam și ne-ați deranjat / Oricum nu trimitem noi cât furați voi!“, „Nu vând viitorul nepoților pentru punctul de pensie“, „Europe stand up with us to defend Justice“ sau „C’est si grave que meme les introverts sont sortis!“ se putea citi pe pancartele lor.

Temerarii de la Olt. Doi tineri părinți au așteptat două ore să li se alăture și alți protestatari

La Slatina, protestul anunțat pe Facebook a adunat doar cinci persoane. Doi tineri ingineri au așteptat o oră ca alte trei persoane să li se alăture. Și-au spus năduful, supărați că oamenii doar se vaită, dar nu sunt dispuși să lupte pentru ideile lor. Cei doi părinți au lăsat acasă, cu bunicii, un copil de un an și jumătate și au venit să spună că lor le ajunge, că nu văd, pentru copilul lor, un viitor sigur și că-și doresc să schimbe acest adevăr sumbru. Au puțin peste 30 de ani, studii superioare, lucrează în mediul privat, au trecut prin experiența vieții de student și nu-nțeleg cum de guvernanții nu se uită-n jur să vadă ce se întâmplă, de fapt, în România.
„Tot ce se-ntâmplă-n țara asta e o mare nemulțumire, nu e nimic OK, toate făcute fără cap, peste noapte. Creșterile salariale și așa se fac foarte greu și mai ales în condițiile de față, în care legile se schimbă de la o zi la alta. Câți patroni credeți că vor crește salariile? Câți? Dar nu e vorba doar de asta, poți să câștigi bine, dar doar asta contează?! Avem spitale la standarde europene, să eliberăm deținuții, că sunt ținuți în condiții grele, săracii?! Și studenții sunt mai amărâți decât ei. N-au televizor în cameră, eu, cel puțin, n-am avut, și stau și ei tot cu gândacii și cu mucegaiul pe pereți. Câte șapte în cameră“, spune Doru Nicola, care a venit alături de soție, Lavinia, în speranța că determinarea românilor îi va face pe guvernanți să se gândească de două ori înainte de a adopta o decizie proastă.
„Mi-aș dori să-nceapă să le fie frică să mai facă măgării, să le fie frică de ce pot păți, altfel nu cred că mai schimbăm ceva. Nu-mi vine să cred cum se transformă, chiar și cei tineri, cum ajung să gândească la fel ca în comunism“, spune bărbatul, dezamăgit că oamenii sunt atât de îndrăzneți pe Facebook, dar îi lasă totdeauna pe ceilalți să lupte. „Sper ca fiecare să fie mulțumit cu decizia pe care a luat-o“, spune, dezamăgit, bărbatul.
După o oră, celor doi tineri li se mai alătură alte trei persoane. Discuțiile se prelungesc până în jurul orei 18.00. În tot acest timp, trec oameni, în plimbare, pe trotuarul din fața Prefecturii Olt, se uită unii curios, alții admirativ, dar atât. Discuțiile despre cum stau, de fapt, lucrurile în viața reală, pe care nu vor s-o vadă guvernanții, nu contenesc. Vorbim despre cât costă o cezariană, despre mizeria cronică din spitale, despre faptul că ești nevoit, pentru o intervenție chirurgicală, să-ți cumperi până și bisturiul și ața chirurgicală, lucruri care se întâmplă de mulți ani și care continuă să persiste, se mai discută și în contradictoriu, se mai intervine cu „și oamenii sunt slabi, le merge, de-aia!“. Un jandarm se apropie, întreabă cât va dura „protestul“, e anunțat că poate să stea liniștit, suntem doar cetățeni care stau de vorbă, iar când discuția ia sfârșit și se pleacă spre casă, și oamenii legii își încheie misiunea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS