Deși împreună cu soțul ei, șefa Direcției de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova are venituri anuale pe 2016, declarate în acte, de 217.965 de lei, Elena Bonescu nu și-a plătit timp de mai multe luni întreținerea pentru apartamentul în care locuiește împreună cu familia, figurând cu o datorie de 5.139 de lei. Asociația nu a făcut nici un demers să recupereze suma de la soții Bonescu, deși pe alți locatari care aparțin de aceeași asociație i-au dat în judecată și i-au executat silit. După ce GdS s-a interesat de subiect la asociația de proprietari, soții Bonescu au precizat telefonic faptul că și-au achitat datoria la întreținere.
Directoarea Direcției de Impozite și Taxe (DIT) din cadrul Primăriei Craiova, care, prin activitatea de zi cu zi, dispune executarea silită a craiovenilor cu datorii la plata impozitelor pe proprietate, figura până ieri cu restanțe mari la plata întreținerii.
Un craiovean ne-a sesizat la redacție că directoarea DIT Craiova, Elena Bonescu, împreună cu soțul ei, Adrian Bonescu, ambii apropiați ai PSD, nu și-ar achita datoriile la asociația de proprietari de care aparține blocul în care locuiesc cei doi, în cartierul craiovean Brazda lui Novac, ar avea o restanță mare la plata întreținerii, restanță care este cea mai mare din blocul respectiv. Potrivit fotografiei trimise de craiovean, de la avizierul blocului, familia Bonescu figurează cu o datorie la întreținere de 5.139,76 lei. În plus, pentru apartamentul de trei camere în care locuiește, familia Bonescu datorează 169 de lei pe luna septembrie 2017, apartamentul figurând ca fiind dotat cu microcentrală. Cu o astfel de sumă de plată lunară, înseamnă că familia a ajuns la o restanță de 5.139,76 lei într-un timp îndelungat. Totodată, Asociația de proprietari nu le-a calculat soților Bonescu nici o penalitate de întârziere, deși altor vecini care au datorii mai mici decât familia Bonescu li s-au calculat penalități de întârziere chiar și de 0,75 lei, pentru doar două luni de întârziere, conform listei cu datoriile la întreținere, afișată în loc public, în scara blocului respectiv din Brazda lui Novac.
Favorizați de asociație?
Redactorii GdS au mers la fața locului, în cartierul Brazda lui Novac. În blocul în care locuiește familia Bonescu, vecinii vorbesc în șoaptă de „domnul Adi de la partid“ și de „doamna de la Impozite“, iar lista de întreținere arată negru pe alb că restanța către asociația de proprietari este de peste 5.000 de lei. O datorie care s-a acumulat în timp îndelungat, dat fiind faptul că respectivii proprietari au centrală de apartament. Restanțierii în cauză mai au de plătit doar cheltuielile pe părțile comune, cele administrative și consumul de apă rece pentru care asociația de proprietari, dacă ar fi respectat Legea nr. 230/2007, l-ar fi acționat pe locatar în instanță după 90 de zile, fiindcă articolul 50 spune: „Asociaţia de proprietari are dreptul de a acționa în justiție pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit“. De altfel, alți restanțieri din Asociația nr. 8 Brazda lui Novac, după cum spun chiar reprezentanții asociației, au fost acționați în instanță și dați pe mâna executorilor judecătorești. În această situație s-a făcut o „excepție“ și s-a mers pe păsuirea restanțierilor pe motiv că: „doamna director nu este o problemă. Am vorbit cu domnul Adrian și a zis că ne plătește. Noi i-am înțeles că au și ei ca tot omul probleme. Au datorii pe la bănci… Nu comentez. Nu aveți nici o grijă!“, a spus Ion Popescu, președintele Asociației de proprietari nr. 8 Brazda lui Novac. Acesta vorbește ca și cum nu ar cunoaște prevederile Legii nr. 230/2007, care la articolul 46 spune că: „Toți proprietarii au obligația să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociației de proprietari, în avans sau pe baza facturilor emise de furnizori, cota de contribuție ce le revine la cheltuielile asociației de proprietari, inclusiv cele aferente fondurilor din asociația de proprietari“. Ori în cazul acestor restanțieri care au acumulat cea mai mare datorie din bloc, plata întreținerii nu s-a mai făcut de peste o jumătate de an, din câte spune chiar administratorul asociației. „Are o restanță, nu au plătit cam de șase luni pentru că au avut niște probleme. Am vorbit cu domnul Adrian și trebuia să vină de săptămâna trecută să achite, dar vine să plătească. Nu sunt rău-platnici. Nu i-am acționat în instanță pentru că știam că vin să plătească. Știu că la 90 de zile se dă în judecată proprietarul cu restanțe, dar în cazul dumnealor eu vă spun că vor plăti. Chiar am să vă sun când vine să-și achite datoria, că nu este nimic de ascuns. Nu este o problemă pentru noi“, susține administratorul Asociației de proprietari nr. 8 Brazda lui Novac, Carmen Ioana.
Directoarea Elena Bonescu și-a cumpărat terenuri și case în 2017
Deși figurează cu datorii la plata întreținerii, Elena Bonescu a achiziționat terenuri și clădiri chiar anul acesta, împreună cu soțul ei, Adrian Bonescu. Conform declarației de avere a Elenei Bonescu, modificată în 2017, imobilele cumpărate de familia Bonescu figurează pe teritoriul administrativ al Craiovei. Așadar, familia Bonescu a achiziționat anul acesta un teren de 552 de metri pătrați în municipiu, plus un alt teren de 86 de metri pătrați, ambele de categoria a treia, ceea ce înseamnă „intravilan“. Tot anul acesta, Bonescu și-a mai cumpărat o clădire de 73 de metri pătrați, tot în Craiova, dar de categoria a patra, adică din categoria „spații comerciale și de producție“. Conform declarației de avere, tot în 2017, familia Bonescu a mai dobândit prin cumpărare încă o clădire, de 89 de metri pătrați, de categoria a doua, respectiv „casă de locuit“, situată tot în Craiova. Pe lângă aceste terenuri cumpărate în 2017, familia respectivă mai deține un teren de 557 de metri pătrați, situat în Craiova, cumpărat în 2014. Soții Bonescu mai au împreună o casă de locuit, în Malu Mare, achiziționată tot în 2014, în suprafață de 159 de metri pătrați și un apartament de 70 de metri pătrați în Craiova, cumpărat în 2010, acesta fiind probabil cel în care locuiesc.
Familia Bonescu are venituri uriașe
Soții Bonescu au venituri lunare consistente. Potrivit declarației de avere a directoarei DIT Craiova, actualizată în 2017, câștigul din salariul încasat pe tot anul anterior de aceasta totalizează 48.486 de lei. Adică Elena Bonescu a avut anul trecut un salariu net de 4.045,5 lei pe lună, aferent activității de director al DIT Craiova. Soțul său, Adrian Bonescu, și-a declarat un salariu de 32.000 de lei pe an, de la firma SC Preseco Management SRL și un salariu de 4.479 de lei pe an, de la firma SC Kennedy Media SRL. În total, Bonescu a avut salarii de 36.479 lei pe an, ceea ce înseamnă că, în medie, a câștigat net 3.413 lei pe lună. În plus, Adrian Bonescu și-a declarat venituri din dividende de 133.000 de lei pe anul trecut, obținute de la firma Kennedy Media SRL, firmă al cărei obiect principal de activitate este de „Activități ale agențiilor de publicitate“. În prezent, el nu figurează ca asociat la firma respectivă, conform datelor de la Registrul Comerțului. În total, familia Bonescu și-a declarat în acte venituri de 217.965 de lei, încasate într-un an, de la primărie și de la firmele la care activa soțul directoarei DIT. Veniturile lunare ale familiei Bonescu au fost în 2016, în medie, de 18.136 de lei pe lună, cu mult peste media câștigurilor unei familii de rând. În 2017, după majorarea salariilor din administrația publică conform Legii cadru a salarizării, conform unei hotărâri a Consiliului Local Craiova, aprobate în iulie 2017, salariul unui director executiv din Primăria Craiova (funcționar public) este de 9.700 de lei brut, iar dacă are atribuții de control financiar preventiv, atunci mai are un spor de 10%, ceea ce înseamnă că salariul brut ajunge la peste 10.000 de lei, ceea ce corespunde unui salariu net de circa 7.000 de lei, la care se pot adăuga alte sporuri.
Soții Bonescu, datori vânduți la bănci. Au credite de 934.100 de lei
Cu toate că veniturile anuale ale soților Bonescu au ajuns la 217.965 lei, conform declarației de avere a directoarei DIT Craiova, Elena Bonescu, datoriile totale ale familiei către bănci ating sume uriașe. Creditele totale la bănci contractate de familia Bonescu totalizează 934.100 de lei. În declarația de avere a directoarei DIT Craiova figurează un credit de 45.000 de euro (la cursul actual înseamnă 207.000 lei), contractat în anul 2010 de la Banca Românească și scadent în 2040. În 2014, familia Bonescu s-a mai împrumutat de 225.100 de lei, la Garanti Bank, iar creditul este scadent în 2043. În 2017, directoarea DIT Craiova și soțul său au contractat încă un împrumut, tot la Garanti Bank, de data aceasta suma atingând un nivel uriaș de 502.000 lei, scadent în 2037. Acesta a fost contractat anul acesta, tocmai când familia și-a cumpărat imobile în Craiova. Soții Bonescu mai dețin și două autoturisme, o Skoda Octavia și un Cielo, cumpărate în 2001, respectiv în 2007.
Adrian Bonescu: „Nu mai este (datoria -n.r.). S-a achitat“
Coincidență sau nu, la câteva ore după ce ne-am interesat la asociația de proprietari de situația plăților la întreținere a directoarei de la DIT Craiova, datoria a fost stinsă. „Nu mai este (datoria- n.r.). S-a achitat acum un sfert de oră. Ca fiecare am avut probleme, nu cred că este nevoie să explicăm. Vecina care a sesizat știți că are ceva probleme, dar să nu intrăm în detalii. Consider că este o problemă închisă“, a explicat Adrian Bonescu, contactat telefonic de GdS.