4 C
Craiova
marți, 12 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGeneralul Nicolae Dumitrescu-Maican, omagiat la Calafat

Generalul Nicolae Dumitrescu-Maican, omagiat la Calafat

Statul Major al Forţelor Navale Române, alături de autorităţile locale din Calafat şi de Brigada Multinațională SE Craiova au organizat un eveniment pentru sărbătorirea a 140 de ani de la victoria obținută, pe Dunăre, de către marinarii militari români, în frunte cu generalul Nicolae Dumitrescu-Maican, în timpul Războiului de Independență, împotriva otomanilor. În faţa Monumentului comemorativ al Războiului de Independenţă din Calafat a avut loc un ceremonial militar şi religios, urmat de discursurile autorităţilor locale şi judeţene şi de recitarea unor poezii istorice de către elevi din Calafat. „Mulţumim pentru cinstea şi onoarea acordate municipiului Calafat în organizarea acestui eveniment. Oraşul Calafat poate fi considerat oraşul independenţei. Să omagiem, cum ştim noi, românii, pe cei care prin jertfa lor au adus glorie neamului românesc“, a declarat Lucian Ciobanu, primarul Calafatului.

Strănepoatele generalului Nicolae Dumitrescu-Maican, alături de primarul Calafatului  şi de un reprezentant al Forţelor Navale
Strănepoatele generalului Nicolae Dumitrescu-Maican, alături de primarul Calafatului şi de un reprezentant al Forţelor Navale

Strănepoatele generalului, invitate special de la Paris

Cele mai emoţionate persoane prezente la eveniment au fost strănepoatele generalului Nicolae Dumitrescu-Maican, care au venit special de la Paris, acolo unde locuiesc de aproape 25 de ani, pentru a vedea locul glorioasei lupte conduse de străbunicul lor. „Acest om a făcut foarte mare bine marinei române. Am o imensă mândrie să spun că a fost străbunicul meu. M-a impresionat calitatea omagierii care a avut loc aici. A fost cu totul excepţională şi s-a întâmplat în faţa unui monument foarte frumos, într-un oraş pe care nu îl cunosc, însă citisem că s-au întâmplat aici faptele istorice ale străbunicului meu. Şi eu, şi sora mea suntem extrem de emoţionate de frumuseţea acestui eveniment, care nu este numai istoric, ci şi patriotic, foarte important pentru ţară. Aş spune două lucruri mai importante din ce ne povesteau părinţii şi bunicii despre străbunicul nostru. Ne-au spus că el spunea că, dacă vrei să fii un român bun, trebuie să fii toată viaţa drept şi să nu cedezi niciunei răutăţi. El mai spunea că trebuie să fii tot timpul pe drumul cel mai curat posibil. A avut nişte lucruri potrivnice, însă a fost convins că întotdeauna dreptatea va învinge şi că el va fi recunoscut ca un om integru şi aşa a rămas, un om integru. A rămas pe drumul lui şi a servit ţara în orice condiţii. Le-am povestit prietenilor mei de la Paris despre străbunicul. Acum sunt bucuroasă că am fost aici şi ni s-a dat o plachetă omagială din partea Statului Major şi o revistă frumoasă, număr special pentru străbunicul. Le voi spune tuturor prietenilor ce s-a întâmplat aici“, a spus Alexandra Slavu, una dintre strănepoatele generalului de marină. „Vreau să adaug că România a apărat nu numai ţara noastră, ci întreaga Europă. Cred că acum şi în viitor trebuie să se recunoască acest lucru. Împărtăşesc tot ce a spus sora mea şi sunt foarte emoţionată“, a declarat Maria-Mărgărita Iuca, cea de-a doua strănepoată a lui Nicolae Dumitrescu-Maican.
În anul 1877, Nicolae Dumitrescu-Maica a preluat comanda bateriilor de coastă de la Calafat, din care făceau parte, în majoritate, marinari. În timpul inspecției la bateriile de la Calafat, Principele Carol I a ordonat deschiderea focului asupra Vidinului. La prima lovitură românească, acesta a rostit celebra expresie „Asta-i muzica ce-mi place!“. Pe 7 noiembrie 1877, bateria de mortiere „Perseverența“ a încadrat monitorul otoman „Podgorița“, iar la cea de-a 77-a salvă l-a scufundat și, odată cu acesta, încă un remorcher și două șlepuri otomane. Generalul de marină Nicolae Dumitrescu-Maican este considerat ctitorul marinei militare române moderne.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS