Într-o atmosferă apăsătoare, specifică mai degrabă unei înmormântări decât unui moment festiv, consilierii locali din Craiova au aprobat ieri preluarea în domeniul public al orașului a stadionului de fotbal recepționat marți și modificarea organigramei pentru angajarea a 23 de persoane care să administreze stadionul. Lipsiți și de prezența primarului, aflat în concediu, consilierii PSD s-au abținut să aducă ode fostei conduceri a primăriei care a inițiat proiectul, iar liberalii au atacat la baionetă, acuzând heirupismul și haosul din ultimele săptămâni legate de organizarea, vineri, a meciului amical dintre CSU și Slavia Praga pe noua arenă. Legat de acest subiect, liberalii au dat de înțeles primăriei că exclusivitatea folosirii stadionului de către CSU va produce daune bugetului local.
Chemați de îndată pentru a trece noul stadion în domeniul public, procedeu fără de care nu se poate organiza meciul de fotbal de vineri, consilierii PNL au criticat furibund situația haotică legată de stadionul de fotbal. Peneliștii au întrebat primăria cu ce oameni va organiza partida dintre CSU și Slavia, au cerut renunțarea la spectacolul de inaugurare, în valoare de 250.000 de euro, a cărui desfășurare nu are o dată certă, și au cerut asigurări că arena prezintă siguranță pentru spectatori după multiplele deficiențe prezentate de jurnaliști de-a lungul timpului.
„Am citit în presă exemple despre pierderile financiare ale celorlalte arene din țară. Cum vom contrabalansa deficitul, pentru că sunt costuri colosale ce vor fi susținute din bugetul craiovenilor? Cine va fi administrator la acest Serviciu, cine va face proiectul de mentenanță acolo, cine va avea drept să joace acolo? Nu toți craiovenii se simt reprezentați de aceeași echipă și, în contextul cheltuielilor foarte mari, trebuie să organizăm cât mai multe evenimente pentru a asigura un flux de venituri. Să trecem peste această inaugurare, să considerăm acest moment (meciul de vineri – n.r.) inaugurarea lui, să nu mai venim cu licitația prin care să cheltuim 250.000 de euro“, a spus consilierul PNL Flavius Sirop.
„Să ne asigure o persoană din Departamentul Tehnic al primăriei că nu vor fi probleme de siguranță pe acest stadion. Știm că au apărut niște inadvertențe tehnice, pe care nu le-am finalizat la timpul respectiv. Eu nu știu cauza, cine a fost de vină. Circulă zvonuri despre denumirea stadionului. Peste două zile are loc evenimentul, nu avem autorizație ISU, se vând bilete. Această grabă este cel puțin suspectă. Știu că în 2013 ați dat drept de exclusivitate asupra stadionului. Trebuia să inaugurăm stadionul cu un spectacol cu Craiova Maxima, nu cu unul făcut pe genunchi. Nu suntem Mama Omida să știm că vom lua autorizația. Cu 48 de ore înainte nu avem personal, s-a ajuns într-un hal fără de hal, cine conduce primăria? Nu-și mai asumă nimeni responsabilități“, au fost celelalte idei enunțate de consilierii PNL Marian Vasile și Marinel Florescu.
În discuție a intervenit președintele de ședință, consilierul PSD Gheorghe Nedelescu, care, din „conștiință“, a amintit despre meritul Olguței Vasilescu în construirea stadionului. A fost singura remarcă a pesediștilor pe acest subiect și ea a venit tocmai din partea unui consilier care nu se află în relații strânse cu fostul primar. Nedelescu a fost taxat imediat de liberali. „Mă temeam că vom politiza acest eveniment. Dacă privim contractul financiar, vom vedea că cea mai mare sumă de bani a fost primită în timpul guvernului Ciooloș. Meritul este, de fapt, al craiovenilor și al Guvernului României. Să nu aducem în prim-plan persoane care nu au merite deosebite“, a replicat Florescu.
Despre siguranța stadionului a vorbit directorul de Patrimoniu al primăriei, Ionuț Gâlea: „Consider că suntem 100% siguri că această arenă poate găzdui evenimente în siguranță. La recepție a fost și structuristul, reprezentanți de la ISU, ISC. Ieri (marţi – n.r.) a fost depusă documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, iar ea este în analiza ISU“, a spus Gâlea. Despre angajarea celor 23 de persoane care se vor ocupa de administrarea stadionului, Gâlea a spus că este vorba nu numai despre posturi tehnice, ci și despre funcționari publici, „pentru a se crea o echipă de marketing care să poată atrage evenimente. Liberalii au reproșat primăriei că, pentru a face loc celor 23 de angajați, s-a renunțat la posturi în organigrama altor direcții, cum ar fi Taxele și impozitele și Urbanismul, în loc să se ia Direcția de Agrement.
Asocierea din 2013, piatră de moară pe 15 ani
Intervenția liberalilor legată de costurile de administrare a stadionului scoate la iveală o informație care exista încă din 2013, dar în actualul context valoarea ei este diferită. În 2013, prin hotărâre de consiliu, clubul care administrează echipa de fotbal CSU a primit dreptul exclusiv de a folosi atât stadionul vechi, la vremea respectivă, cât și arena nouă ce urma să se construiască. Practic, nici o altă echipă de fotbal din țară sau din lume nu poate juca pe noul stadion, inclusiv echipa națională, chiar dacă plătește chirie consistentă, decât cu acordul administratorilor clubului de fotbal din Craiova, care este o structură privată. În plus, primăria plătește toate utilitățile pentru stadion. În contractul de asociere se prevede că primăria poate folosi stadionul pentru evenimente de interes public, dar chiar și atunci trebuie să informeze în scris clubul pentru a nu-i tulbura liniștea. Singurele echipe care scapă de filtrul clubului CSU sunt cele de juniori. Ale cui? Nu se specifică. Obligațiile CSU legate de activitatea de pe stadion se rezumă la virarea a 10% din încasările din bilete către primărie și a 5% către Clubului Sportiv „UNIVERSITATEA“ CRAIOVA condus de Pavel Badea care i-a pus la dispoziție palmaresul și stema.
Concret, în 2013, Primăria Craiova, Clubul Sportiv „Universitatea“ Craiova și SC Blue Lions Capital SA au semnat un contract de asociere pentru susţinerea şi promovarea mişcării sportive de performanţă, prin finanţarea şi realizarea în comun de activităţi. Primăria a pus la dispoziția SC Blue Lions Capital dotările sportive ale Municipiului Craiova, respectiv stadionul „Ion Oblemenco“, atât cele prezente în 2013, cât și cele viitoare, adică actualul stadion. Blue Lions s-a angajat să finanțeze activitatea echipei de fotbal și să plătească procentele prezentate mai sus din vânzarea biletelor, iar clubul condus de Pavel Badea a pus la dispoziție palmaresul, numele, sigla, marca și culorile. „Părţile convin că bunurile aportate de municipiul Craiova pot fi, în principiu, reparate şi modernizate, prin reconstruire, extindere, modificare sau, după caz, înlocuire şi adaptare, în vederea asigurării celor mai bune condiţii echipei de fotbal. În cazul în care va fi convenită demolarea bazei sportive, inclusiv a stadionului «Ion Oblemenco», în vederea reconstruirii, precum şi în cazul în care se convine extinderea ori modernizarea oricăror componente ale acestora, dreptul de folosinţă asupra bunurilor aportate de municipiul Craiova este menţinut şi după reconstrucţie, extindere şi/sau modernizare, fără nici o altă contraprestaţie a celorlalţi asociaţi“, se arată în contractul din 2013. Apoi vine articolul care oferă clubului drept exclusiv de folosință a stadionului. „Cu excepţia acordului scris şi prealabil al părţilor, dreptul de folosinţă transmis de municipiul Craiova exclude utilizarea în acelaşi mod a stadionului «Ion Oblemenco» şi a bazei sportive de orice altă echipă de fotbal, cu excepţia echipelor de juniori, dar fără a afecta desfăşurarea partidelor din anul competiţional sau a programului de antrenament al echipei de fotbal şi a activităţilor conexe acestora“, se arată la articolul 18.
Contract aproape imposibil de reziliat
La capitolul drepturi ale proprietarului de drept, Primăria Craiova, contractul prevede următoarele: să păstreze dreptul de proprietate exclusivă asupra bazei sportive „Ion Oblemenco“; să urmărească şi să verifice menţinerea şi respectarea destinaţiei bunurilor aportate în vederea realizării obiectului asocierii; să utilizeze baza sportivă „Ion Oblemenco“ din Craiova pentru unele acţiuni de interes public, fără a afecta desfăşurarea partidelor din anul competiţional sau a programului de antrenament al echipei de fotbal etc.
Interesant este că respectivul contract este aproape imposibil de reziliat fără acordul clubului de fotbal. La articolul 24 se prevăd următoarele: „Prezentul contract încetează în următoarele condiţii: (a) la expirarea duratei pentru care a fost încheiat contractul; (b) prin acordul scris al părţilor“, iar articolul 25 pune capac oricărei încercări de reziliere din partea primăriei. „Prezentul contract nu va putea fi reziliat pentru neexecutarea obligaţiilor prevăzute aici când neexecutarea este de mică însemnătate şi nu afectează realizarea obiectului prezentului contract“. Ce înseamnă „mică însemnătate“ nu scrie nicăieri.
De ce sunt importante aceste aspecte ale contractului? Pentru că în condițiile în care costurile de administrare a stadionului „promit“ să fie consistente, primăria trebuie să obțină bani din folosirea la maxim a arenei. Or, contractul de asociere din 2013, valabil încă 11 ani de acum încolo, o împiedică să obțină venituri.