6.2 C
Craiova
marți, 19 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjControale la Drumurile Judeţene şi Drumurile Naţionale la utilajele de deszăpezire

Controale la Drumurile Judeţene şi Drumurile Naţionale la utilajele de deszăpezire

Va fi suplimentat numărul de utilaje din bazele de deszăpezire
Va fi suplimentat numărul de utilaje din bazele de deszăpezire

Prefectura Gorj a verificat stadiul dotării cu utilaje de deszăpezire şi material antiderapant la instituţiile care administrează reţelele de drumuri naţionale şi judeţene. Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a precizat că, până în prezent, nu există probleme în ceea ce priveşte asigurarea utilajelor necesare, în special în bazele de intervenţie din zona montană şi cea submontană. De asemenea, au fost aprovizionate cantităţile necesare de nisip, sare şi clorură de calciu sau sunt în curs de achiziţionare. Ciprian Florescu a mai spus că atât la nivelul Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, cât şi la nivelul Consiliului Judeţean Gorj, există firme care vor asigura serviciile de deszăpezire în acest sezon de iarnă, în baza unor acorduri-cadru. Acestea sunt încheiate pe mai mulţi ani, iar obligaţiile contractuale sunt clare. La dispoziţia celor care deszăpezesc drumurile judeţene şi naţionale din Gorj ar trebui să fie peste 120 de utilaje. „Era normal să facem aceste verificări ale asigurării utilajelor. Lucrul bun este că avem firmele de deszăpezire şi nu mai este nevoie de licitaţii ca în anii trecuţi. Nu se ştia cine asigură serviciile respective. Acum trebuie verificat doar stadiul asigurării utilajelor şi al materialului antiderapant“, a declarat Ciprian Florescu, prefectul de Gorj.

Delta ACM pentru Drumurile Naţionale, Ydail pentru Drumurile Judeţene

Este de amintit că anul trecut societatea Delta ACM a câştigat licitaţia pentru deszăpezirea drumurilor naţionale din Gorj. Contractul încheiat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri cu Delta ACM pentru deszăpezirea drumurilor naţionale din judeţul Gorj are o valoare totală de 33,7 milioane de lei. Numărul de utilaje care trebuie puse la dispoziţia Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale pentru sezonul de iarnă este de peste 60. La acestea se adaugă utilajele proprii ale Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale. În ultimii ani, Secţia de la Târgu Jiu a primit utilaje cu lamă şi freze noi, în special pentru DN 67 C, zona staţiunii Rânca, zona Godeanu şi în Defileul Jiului. Pe restul tronsoanelor administrate de secţie acţionează utilajele Delta ACM. Serviciile sunt prestate în baza unui acord-cadru încheiat pe o durată de patru ani. Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timpul iernii 2017 – 2018 va fi asigurată de Asocierea SC Ydail Construct SRL, SC Romstrade SA şi SC Metalcolect PROD SRL în baza contractului subsecvent nr. 2/2017, la acordul cadru nr. 7429 din 9.06.2016, pentru „Lucrări și servicii de reparare și întreținere drumuri județene aflate în administrarea Consiliului Județean Gorj“. „Societatea dispune de șapte baze de deszăpezire, respectiv, Târgu Jiu, Târgu Cărbuneşti, Motru, Turceni, Rovinari, Stejari, Plopșoru, trei puncte de sprijin – Tismana, Novaci, Bumbești Jiu – şi următoarele utilajele şi echipamentele de deszăpezire cuprinse în programul operativ de deszăpezire, după cum urmează: autofreză – 2 bucăți, buldozere – 4 bucăți, autogredere – 3 bucăți, încărcătoare – 10 bucăți, remorcher – 1 bucată, autobasculante cu lamă – 28 bucăți, automacara – 2 bucăți, autocisternă – 3 bucăți, buldoexcavator – 10 bucăți, autospeciale cu răspânditor și lamă – 4 bucăți, autovehicul de revizie – 1 bucată (68 bucăți)“, potrivit unei informări a Consiliului Judeţean Gorj. Este de amintit că şefii Consiliului Judeţean Gorj au semnat anul trecut un acord cadru pe patru ani cu SC Ydail Construct SRL, SC Romstrade SA şi SC Metalcolect PROD SRL. Valoarea contractului este de 157.107.124,24 lei (35.053.687,99 euro), iar serviciile prestate vizează întreţinerea şi reparaţia drumurilor judeţene şi lucrări de deszăpezire.

Analiză separată pentru drumurile comunale şi locale

Prefectul de Gorj, Ciprian Florescu, a mai declarat că trebuie făcută o analiză separată în ceea ce priveşte drumurile comunale şi locale. Anumite primării au utilaje proprii sau contracte încheiate cu firme de specialitate. Florescu a precizat că anumite licitaţii sunt în desfăşurare, la câteva primării. Dacă va fi nevoie, în anumite comune se va interveni cu utilaje de la Drumurile Naţionale şi de la Drumurile Judeţene. „Mai sunt primării care acum definitivează licitaţiile şi au avut noroc pentru că vremea nu este încă foarte rea. Trebuie să îşi asigure necesarul de utilaje, astfel încât să nu existe probleme cu deszăpezirea drumurilor comunale şi locale. În cazul în care vor fi depăşite aşteptările şi estimările în privinţa ninsorilor, în mod cert se va interveni cu utilaje şi din alte instituţii, de la Drumurile Judeţene sau de la Consiliul Judeţean, dacă va fi vorba de situaţii de urgenţă. Să sperăm că nu va fi cazul şi fiecare va acţiona în zona sa“, a mai spus prefectul Ciprian Florescu.

E necesară suplimentarea utilajelor în bazele de deszăpezire

Secţia de Drumuri Naţionale Târgu Jiu va suplimenta numărul de utilaje din bazele de deszăpezire din zona montană, submontană şi de câmpie. Decizia a fost luată în urma verificării pe care a făcut-o Direcţia Regionale de Drumuri şi Poduri, în subordinea căreia se află Secţia Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale. Având în vedere că în zona montană au fost înregistrate de mai multe ori în ultima lună căderi de zăpadă şi prognozele pentru zilele următoare arată o înrăutăţire a vremii, hotărârea a fost de a aduce mai multe utilaje în bazele de deszăpezire de câmpie din Târgu Jiu, Licurici şi Bengeşti-Ciocadia. În bazele respective trebuie aprovizionate şi cantităţile necesare de material antiderapant, astfel încât drumarii să nu fie descoperiţi, în cazul în care vor începe ninsori abundente sau temperaturile vor scădea foarte mult. De asemenea, conducerea Regionalei Craiova de Drumuri şi Poduri a mai stabilit că este necesar să mai fie completate cu utilaje şi bazele din zona montană, precum cele de la Rânca. În prezent, pentru Rânca sunt disponibile șase utilaje în bazele de la Novaci şi din staţiune, precum şi cantităţile de material antiderapant necesare. Mai este necesar să fie completate cu utilaje bazele din zona Godeanu şi din Defileul Jiului. După cum se știe, la Rânca a nins săptămâna trecută şi a fost deja nevoie de intervenţia drumarilor. DN 67 C, care face legătura între oraşul Novaci şi zona montană, este curat şi se poate urca fără probleme. Condiţia este ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă. Dacă nu au maşinile dotate în mod corespunzător pe un drum pe care se circulă în condiţii de iarnă, conducătorii auto riscă să fie sancţionaţi cu amenzi de către poliţiştii rutieri. La sfârşitul săptămânii trecute, sute de turişti au ales să se cazeze în staţiunea montană Rânca, fiind un început de sezon în care iubitorii muntelui au avut parte şi de ceva zăpadă. Temperaturile nu sunt însă destul de scăzute pentru ca stratul de zăpadă să se păstreze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS