Craiovenii din blocurile cu șarpante construite cu ani în urmă, fără autorizație, au fost somați de Poliția Locală, fie să intre în legalitate, fie să demoleze acoperișul construit ilegal, în termen de șase luni. Acest lucru ar însemna ca multe blocuri din Craiova să rămână fără acoperiș în plină iarnă, dacă locatarii nu obțin autorizația necesară. Până una alta, ei sunt nevoiți să plătească amenda încasată de președinții asociațiilor, în cuantum de 1.000 de lei pentru fiecare bloc, suma fiind repartizată în lista de plată a întreținerii.
La asociațiile de proprietari din Craiova curge cu amenzi. Președinții, ca reprezentanți ai proprietarilor, sunt amendați pe bandă de Poliția Locală pentru acoperișurile construite ilegal cu ani buni în urmă de către proprietari. Totodată, aceștia sunt avertizați să facă demersuri pentru intrarea în legalitate, în termen de șase luni sau, în caz contrar, să demonteze șarpanta blocului și să revină la vechea formă, tip terasă. Cele mai multe dintre asociații contestă aceste amenzi, deoarece majoritatea construcțiilor s-au făcut de către proprietari fără vreo intervenție din partea asociației. În plus, unii dintre președinți susțin că nici măcar nu se găseau la momentul lucrărilor la conducerea asociației de proprietari. „Asociațiile, prin președinții lor, sunt amendate de Poliția Locală pentru fiecare bloc care și-a construit ilegal acoperișul. Sunt în această situație Asociația de proprietari nr. 10 și 1 Mai Baracă, 21 Gorunului, 6 Craiovița Nouă, Asociațiile 25 și 27 Craiovița Nouă, 1 Mircești. Aceștia, pentru început, au două posibilități, să conteste în instanță procesul-verbal de constatare a contravenției, sau să distribuie cuantumul amenzii în lista de plată a întreținerii. Ulterior, ei au posibilitatea să intre în legalitate, având la dispoziție șase luni, sau să demoleze șarpanta construită fără autorizație și să aducă terasa la forma inițială. Este dificil pentru că sunt asociații care au primit aceste somații pe 25 septembrie și trebuie să intre în legalitate sau să demoleze șarpanta până la 30 martie 2018. Din câte observăm, acest interval de timp coincide cu sezonul rece. Întrebarea este ce fac proprietarii care nu obțin autorizația, rămân fără acoperiș pe timp de iarnă? În prezent, noi am contestat în instanță peste 50 de procese-verbale de constatare a contravenției. Vom solicita un certificat de grefă pe care îl vom depune la Poliția Locală până la încheierea procesului în instanță. Am înțeles că au fost cazuri în care proprietarii au urmat pașii de obținere a unei autorizații, dar proiectantul le-a spus că acel acoperiș nu mai îndeplinește condițiile de funcționalitate“, a precizat Ion Pătrulescu, reprezentantul Uniunii Asociațiilor de Proprietari Craiova.
Amenzile vor fi plătite tot din buzunarul proprietarilor
Președinții asociațiilor de proprietari care au fost amendate spun că nu înțeleg ce vină au ei, fiindcă, la momentul construirii, nici nu erau la conducerea asociației, iar lucrările au fost făcute de către proprietari fără implicarea asociației. Ei vor trece cuantumul amenzii în lista de plată a întreținerii. „Asociația a fost amendată cu 1.000 de lei. Din cele 11 scări avem o singură scară cu șarpantă fără autorizație. Suma va fi repartizată în lista de plată a blocului respectiv. Nu vom contesta procesul-verbal de constatare a contravenției pentru că nu este corect ce au făcut locatarii din acest bloc. Eu când am venit la asociație așa l-am găsit, dar când le-am spus, ulterior, că sunt probleme și suntem întrebați de autorizație nici nu au venit să se intereseze. Este logic ce se întâmplă, să ne gândim ce s-ar putea întâmpla dacă o astfel de construcție se prăbușește peste oamenii care trec pe stradă. Proprietarii au fost somați să intre în legalitate sau să demoleze construcția în cauză“, afirmă președintele Asociației de proprietari nr. 21, Marius Popescu.
Proprietarii au la dispoziție șase luni să intre în legalitate
Șase luni este termenul pe care îl au la îndemână proprietarii din blocurile cu acoperișuri construite ilegal să obțină autorizație sau să le desființeze. Acest lucru este confirmat de reprezentanții Poliției Locale, care au făcut verificările și au aplicat sancțiunile. „În urma verificărilor efectuate până la această dată s-a constatat că există blocuri de locuințe colective la care s-au efectuat lucrări de schimbare a șarpantei tip terasă în acoperișuri și care au fost efectuate în baza unor documentații tehnice și autorizații de construire emise de către autoritatea locală, însă există și construcții de acest tip executate cu încălcarea prevederilor legale, potrivit Legii nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. În cazul construcțiilor executate cu încălcarea actelor normative se vor lua măsuri legale, constând în aplicarea de sancțiuni contravenționale și măsuri complementare de intrare în legalitate, așa cum sunt stipulate la art. 59 din Ordinul nr. 839/2009, Norme Metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991. În caz contrar – aducerea acoperișurilor la starea inițială – polițiștii locali acordă un termen rezonabil pentru ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse, de șase luni“, a precizat directorul Poliției Locale, Octavian Mateescu într-un răspuns dat GdS.