4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLas’ că ne jucăm și așa!

Las’ că ne jucăm și așa!

Locurile de joacă din Craiova sunt minunate, nu prezintă deficiențe și pericol pentru micuții care le frecventează. Cel puțin aceasta este părerea comisarilor de la Comisariatul Judeţean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Dolj, care în urmă cu ceva timp au verificat doar 11 din cele peste 80 de locuri de joacă din Craiova. Greu de crezut așa ceva, pentru că o simplă incursiune pe la unele dintre locurile destinate celor mici dezvăluie tot felul de deficiențe. Comisarii au avut temă dată de la centru (ANPC – n.r.) să controleze dacă locurile de joacă din oraș au autorizație de funcționare din partea autorităților locale. Totodată, comisarii trebuia să vadă, în urma verificărilor, dacă locurile destinate celor mici prezintă siguranță, iar părinții se pot informa cu privire la acestea de pe panourile de avertizare. Panourile trebuie să conţină denumirea parcului de distracţii, numărul autorizaţiei de funcţionare, datele de identificare ale administratorului, inclusiv adresa unde are sediul şi numerele de telefon ale serviciilor pentru situaţii de urgenţă (salvare, pompieri, poliţie), precum şi cel al autorităţii pentru protecţia consumatorilor. În plus, echipamentele din incinta parcurilor destinate copiilor trebuie să aibă informaţii precum denumirea echipamentului, codul de identificare, seria, anul de fabricație, producătorul şi caracteristicile tehnice. Surprinzător, dacă în orașe precum Galați locurile de joacă au fost închise de comisarii de la Protecția Consumatorilor pentru multe deficiențe, în Craiova siguranța celor mici, atunci când merg la locurile de joacă, este pe mâini bune, cel puțin așa reiese din concluziile verificării făcute de către comisarii de la Protecția Consumatorilor. „Au fost verificate 11 spații de joacă, cum ar fi cel de la Gară, locul de joacă din apropierea Colegiului «Frații Buzești», cel de pe Rocadă, spațiul de joacă din cartierul Rovine, cel de pe strada Caracal, cel de la Teatrul «Colibri» și altele. A fost dat un singur avertisment și s-a securizat spațiul respectiv. Nu s-au găsit mari nereguli la locurile de joacă din orașul nostru. Dacă un ansamblu de joacă a avut probleme, administratorul, în speță RAADPFL Craiova, a fost somat să le remedieze de urgență“, a precizat Cornelia Tudora, angajat CJPC Dolj.

Deficiențe la locurile de joacă verificate de Protecția Consumatorilor

Zilele trecute, redactorii GdS au mers pe la unele dintre locurile de joacă „vizitate“ de comisarii CJPC Dolj. Nu le-am mai luat în calcul pe cele dotate cu echipamente vechi, uzate, unde nici comisarii nu au pus piciorul.
Prima oprire, locul de joacă din cartierul Lăpuș, adică cel de pe Rocadă. Aici găsim, ce-i drept, un panou care îi avertizează pe părinți ce vârstă trebuie să aibă copiii care folosesc echipamentele de joacă, că aceștia trebuie să-i supravegheze pe minori, că adulții nu au voie să fumeze aici. Totodată, minorii sunt instruiți cum trebuie să folosească echipamentele de joacă. Trecem de gărdulețul viu colorat și dăm peste un tobogan ale cărui componente distruse au fost înlăturate. Nu mai luăm în calcul mici componente din plastic aplicate echipamentelor doar pentru design, dar care între timp au dispărut. Drept urmare, micuții care îl folosesc aterizează de la o înălțime de o jumătate de metru direct pe covorul de tartan. Echipamentele destinate adulților au și nu prea au instrucțiuni. Autocolantele cu recomandările de folosință au fost deteriorate și nimeni nu și-a mai dat silința să le înlocuiască. Pe „principiul“ lasă că merge și așa, locul de joacă este la dispoziția craiovenilor care trebuie să fie, însă, cu ochii în patru când folosesc unele dintre echipamente. Unul a fost văduvit de componentele metalice încât nu mai poate fi utilizat.
Alt loc de joacă, cel din cartierul Rovine, ne întâmpină cu același panou cu instrucțiuni și recomandări. Între echipamentele din spațiul de joacă, un balansoar rupt lasă la vedere două bare metalice neprotejate. Un adevărat pericol pentru micuții care se aventurează să-l folosească. Și aici instrucțiuni de pe aparatele destinate adulților au fost rupte sau scrijelite, încât trebuie să fie ghicite de cei care le utilizează. Nu am văzut la nici unul dintre cele două locuri de joacă numărul autorizației de funcționare, denumirea echipamentelor, codul de identificare, seria, anul de fabricație. Nu le-am putut afla nici de la administratorul acestora, RAADPFL Craiova, care până la închiderea ediției nu a dat curs solicitărilor noastre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS