2.3 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de bătrâni din Dolj, înșelați prin „metoda accidentul“

Zeci de bătrâni din Dolj, înșelați prin „metoda accidentul“

Cei care sună persoane în vârstă suțin că o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier și are nevoie de o sumă importantă de bani (Foto: arhiva GdS)
Cei care sună persoane în vârstă suțin că o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier și are nevoie de o sumă importantă de bani (Foto: arhiva GdS)

Înșelăciunile prin „metoda accidentul“ continuă să facă victime în județul Dolj, în ciuda campaniilor de informare ale polițiștilor și a faptului că zeci de persoane au fost condamnate în ultimii ani la pedepse aspre pentru comiterea acestui tip de infracțiuni. La sfârșitul săptămânii trecute, o bătrână de 79 de ani, din comuna Valea Stanciului, a fost convinsă la telefon că fiul său a făcut un accident și are nevoie de o sumă mare de bani. Din fericire, femeia nu avea decât 1.700 de lei în casă, așa că cel care a încercat să o înșele a renunțat.

Înșelăciunile prin „metoda accidentul“ sunt comise de cele mai multe ori de deținuți și se bazează pe un scenariu bine pus la punct: victimele primesc apeluri pe telefonul fix, iar apelantul se recomandă a fi o rudă apropiată (fiu, nepot), care susține că a fost implicat într-un accident rutier și are nevoie de bani. În alte cazuri, persoana de la telefon susține că este avocat sau procuror şi spune povestea cu accidentul în care a fost implicată o rudă a victimei. De obicei, „avocatul“ sau „procurorul“ are o atitudine foarte convingătoare şi solicită victimelor să depună banii într-un cont sau să îi înmâneze unei persoane necunoscute. De cele mai multe ori, victimele sunt alese din rândul persoanelor vârstnice şi uşor de impresionat, care au copii plecați în concediu sau în străinătate şi care au în casă sume mari de bani.
Așa s-a întâmplat și sâmbătă noapte, când o femeie de 79 de ani, din comuna doljeană Valea Stanciului, a fost sunată de un bărbat care a susținut că este chiar fiul său.

„Am început să plâng și să mă gândesc cum să îl ajut!“

Femeia de 79 de ani a povestit că bărbatul care a sunat pe telefonul fix chiar a convins-o că este fiul său. „Sâmbătă seară, în jurul orei 22.30, am fost sunată de un bărbat care mi-a spus plângând că a făcut accident. L-am întrebat cine este și mi-a răspuns că este fiul meu și că are nevoie de bani. Atunci m-am panicat și l-am întrebat ce s-a întâmplat, iar el mi-a spus că a lovit pe trecerea de pietoni o femeie și un copil, că le-a retezat picioarele și că se află la secția de poliție și are nevoie de bani pentru avocat. M-a întrebat câți bani am în casă, iar când i-am spus că am 1.700 de lei, mi-a spus că sunt puțini și că are nevoie de mai mulţi. Eu i-am răspuns că pot să împrumut de la fratele meu, am început să plâng și să mă gândesc cum să îl ajut. A spus să nu zic la nimeni nimic, să las lucrurile așa, că vede el cum rezolvă, și a închis. Atunci l-am sunat pe nepotul meu, fiul băiatului meu, care mi-a spus că tatăl lui este acasă și că este totul bine, și mi-am dat seama că a fost o escrocherie“, a povestit bătrâna.
Rudele femeii susțin că, ulterior, au aflat că și fratele acesteia, de 82 de ani, tot din Valea Stanciului, a fost sunat după câteva minute de aceeași persoană, tot pe telefonul fix. Când bătrânul a început să pună întrebări, cel ce susținea că este nepotul său a închis și nu a mai revenit.
Întrebați despre această metodă de înșelăciune, reprezentanții IPJ Dolj au precizat că, în cursul anului trecut și anul acesta, numai la nivelul secțiilor de poliție din municipiul Craiova au fost sesizate și înregistrate 30 de infracțiuni de înșelăciune comise prin „Metoda accidentul“.

Femeie convinsă să trimită 28.000 de euro cu un taxi la București

În ultimii ani, zeci de persoane din Craiova și județul Dolj au căzut victime ale acestei metode de înșelăciune prin telefon. Reamintim cazul unei craiovence de 56 de ani, care a fost la un pas să rămână fără 28.000 de euro în septembrie 2014, bani pe care îi obținuse din vânzarea unui imobil.
Pe 26 septembrie, femeia a primit un apel pe telefonul fix de la un bărbat care i-a dat o veste care a căzut ca un trăsnet peste ea: fiica sa suferise un accident de circulație și fusese dusă în stare gravă la un spital din București. De acolo trebuia să fie transportată cu un elicopter în Germania, unde urma să fie supusă unei intervenții chirurgicale, așa că avea nevoie de o sumă mare de bani. Bărbatul a insistat ca femeia să nu-și sune fiica, pentru că se afla în stare gravă, iar pentru a fi mai convingător, i-a dat la telefon un „cadru medical“, care a confirmat povestea. În urma discuțiilor, craioveanca de 56 de ani a acceptat să trimită la București suma de 28.000 de euro, printr-un taximetrist.
Abia după ce taximetristul a plecat către București cu cei 28.000 de euro, femeia a reușit să ia legătura cu fiica sa, care i-a explicat că este bine și că nu a fost implicată în nici un accident rutier. Realizând că a fost victima unei înşelăciuni, femeia a anunţat poliţia, iar ofițerii de la Secția 3 au reușit să identifice taximetristul și să-l sune. Acesta din urmă ajunsese deja în apropiere de București și a fost de acord să se întoarcă la Craiova.
În urma cercetărilor, oamenii legii au stabilit că taximetristul, căruia femeia îi și plătise cursa Craiova-București și retur, nu avea habar că fusese implicat în comiterea unei infracțiuni și era convins că transportă niște acte.
Ulterior, autorul faptei a fost identificat, iar în februarie 2016 a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Craiova la 12 ani şi cinci luni de închisoare. Bărbatul a fost condamnat pentru comiterea a zece fapte de înșelăciune, ultima fiind tentiva de înșelăciune a craiovencei de 56 de ani.

Condamnați definitiv pentru înșelăciuni prin „Metoda accidentul“

În iunie, anul acesta, Curtea de Apel Craiova a condamnat definitiv doi deținuți și o tânără din Pitești, acuzați că au înșelat trei bătrâni din Craiova cu sume de bani cuprinse între 13.000 și 28.000 de lei prin „metoda accidentul“.
Cei trei inculpați – Ilie Dumitru, de 31 de ani, din Bucureşti, pe atunci deţinut în Penitenciarul Colibaşi, Gabriel Ţaroveanu, de 32 de ani, din comuna doljeană Melineşti, deţinut în Spitalul Penitenciar Colibaşi, şi Ramona Badea, de 20 de ani, din municipiul Piteşti -, au fost puși sub acuzare în aprilie 2016. Oamenii legii au stabilit că femeia era concubina lui Dumitru și cea care se ocupa de colectarea banilor obținuți prin comiterea infracțiunilor de înșelăciune.
Polițiștii doljeni au mai stabilit că Dumitru și Țaroveanu au reușit să înșele prin această metodă trei bătrâni din Craiova, cu vârste cuprinse între 77 și 86 de ani. Deținuții au obținut de la aceștia, în perioada 31 decembrie 2015 – 3 ianuarie 2016, sumele de 13.100 și 28.000 de lei, dar și 2.000 de euro. În iunie, Țaroveanu a fost condamnat definitiv la opt ani şi 1.648 de zile de închisoare, iar Dumitru la zece ani şi 1.204 zile de închisoare, în pedepsele primite fiind incluse și unele mai vechi.
În schimb, Ramona Badea a primit o pedeapsă de doi ani şi șase luni de închisoare cu executare.

Sfaturile polițiștilor

Polițiștii din cadrul IPJ Dolj recomandă să verificați întotdeauna cine vă apelează telefonic înainte de a face orice tranzacţie, să nu depuneţi sume de bani în conturile unor persoane străine, dar și să nu oferiți sume de bani necunoscuţilor care se prezintă la uşă, chiar dacă pretind că sunt trimişi de un membru al familiei. Oamenii legii spun că o convorbire telefonică de lungă durată cu o persoană care solicită sume de bani este primul semn că aţi putea fi victima unei înşelăciuni. Este foarte important ca persoanele care au rude sau cunoștințe ce se încadrează în profilul victimelor înşelăciunilor să le prevină, pentru a nu deveni la rândul lor victime. Polițiștii doljeni au mai explicat că autorii acestor înșelăciuni sună la întâmplare, până reușesc să găsească și înșele o victimă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS