4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOdiseea branșării la rețeaua de gaze

Odiseea branșării la rețeaua de gaze

Mai mulți craioveni care intenționează să-și monteze centrale pe gaze riscă să-și petreacă iarna în frig, din cauza firmei care se ocupă de lucrările de branșament la rețeaua de gaze. Aceasta este singura care a câștigat licitația pentru lucrările de acest gen în județul Dolj și din cauza volumului mare de lucru, aproximativ 700 de dosare într-un an, nu prea își respectă termenele, din câte spun potențialii abonați ai Distrigaz Sud Rețele.

Craiovenii care vor să renunțe la încălzirea locuinței cu lemne sau energie electrică și aleg varianta centralelor pe gaze au de așteptat mult și bine. Unii dintre ei se plâng că de aproape un an așteaptă să obțină autorizația și avizele necesare branșării și, în cele din urmă, efectuarea lucrărilor. Oamenii spun că au contactat firma Prima Serv, căci despre ea este vorba, i-au pus la dispoziție actele solicitate și au plătit sumele necesare încă din primăvară, dar acum au rămas fără sursă de încălzire, fiindcă societatea abia a ajuns la faza autorizațiilor și avizelor și sunt slabe șanse să demareze lucrările în plină iarnă. „Poate la anul, poate la primăvară. Puteți să credeți că pentru un simplu branșament de gaze este nevoie să treacă un an? În Craiova este o singură firmă care are voie să facă branșamente. Se numește Prima Serv, are în lucru circa 700 de dosare într-un singur an și nu le poate soluționa într-un timp rezonabil pentru că nu are personal suficient. Am renunțat la centrala pe lemne încă din primăvara acestui an, am vândut cărbunii și lemnele pe care le mai aveam, crezând că nu ne mai sunt necesare, iar acum ei își bat joc de noi“, spune un craiovean, într-o sesizare transmisă pe adresa redacției GdS. Acesta afirmă că s-a văzut nevoit să cumpere lemne și să repună în funcțiune vechea centrală ca să-și încălzească locuința.
În aceeași situație este și un craiovean de pe strada Gârlești, din cartierul Bariera Vâlcii, care a observat că în contractul încheiat cu Prima Serv are trecut un an ca termen de executare a lucrărilor și obținere a autorizațiilor și avizelor necesare branșării la rețeaua de gaze. Acesta afirmă că a depus în conturile bancare indicate de Distrigaz suma de 17.000 de lei pentru o lucrare de extindere și branșament în lungime de 58 de metri și încă mai are de așteptat. Cu toate că a optat pentru o centrală pe gaze și a făcut toate demersurile necesare montării acesteia, folosește pentru încălzirea imobilului o centrală pe curent electric fiindcă societatea pe care a angajat-o pentru efectuarea lucrărilor este încă la faza de obținere a avizelor de la primărie. Cât despre lucrările efective de branșare la rețeaua stradală de gaze naturale, nimeni nu știe cu certitudine când vor fi făcute.

Prima Serv deține monopolul

De pe site-ul Prima Serv aflăm că serviciile oferite de firmă pentru proiectare și execuție gaze naturale sunt agreate de Distrigaz și autorizate de ANRE. În schimb, reprezentanții societății declară: „Nu dăm informații. Suntem în termen cu lucrările“.
Distrigaz Sud Rețele a confirmat, în mare parte, în răspunsul dat GdS, cele susținute de craiovenii care se plâng că așteaptă timp îndelungat să fie branșați la rețelele de gaze, atunci când se decid să-și monteze centrale. „În zona județului Dolj, operatorul economic Prima Serv SRL este singura societate care a câștigat licitația atribuită prin SEAP la începutul acestui an. Vă precizăm că procedurile prin SEAP au permis desemnarea Prima Serv ca singur executant pentru această zonă. Volumul de lucrări încredințate către Prima Serv se situează în jurul valorii menționate (700 de dosare – n.r.). Din monitorizarea permanentă a lucrărilor pe care societatea noastră o efectuează, peste 60% dintre acestea sunt în stadiul de obținere autorizații și avize din partea primăriilor și deținătorilor de utilități. Peste 15% din lucrări sunt în fază de finalizare sau au fost deja puse în funcțiune. Aproximativ 25% dintre solicitările clienților sunt în stadiul de analiză și completare documente solicitate de către autoritățile locale“, a precizat Amalia Anghel, șef Serviciu Comunicare Corporate în cadrul ENGIE. De aici aflăm că o influență în respectarea termenului de executare a unei lucrări o au și autoritățile locale, și deținătorii de utilități.

Pașii racordării la rețeaua de gaze

Pentru racordarea unui imobil la rețeaua de distribuție a gazelor naturale este necesară parcurgerea a două etape importante. În primul rând, obținerea de autorizații și avize din partea autorităților. În baza solicitării clientului și a documentelor depuse, Distrigaz Sud Rețele stabilește soluția de alimentare, tariful aferent lucrării de racordare sau/și cofinanțare și semnarea contractului de racordare sau cofinanțare.
În această etapă, este necesară obținerea din partea autorităților și a deținătorilor de utilități a certificatului de urbanism, a avizelor impuse prin acesta și a autorizației de construire.
Apoi are loc execuția lucrărilor și punere în funcțiune a instalației de racordare. După obținerea autorizației de construire necesară instalației de racordare a gazelor naturale/extinderii de rețea de distribuție, se execută lucrarea în teren, se recepționează din punct de vedere tehnic și se pune în funcțiune. Pentru fiecare pas din fiecare etapă sunt termene legale care trebuie respectate. Termenul mediu de racordare a unui imobil în zona Distrigaz Sud Rețele este de șapte luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS