Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a efectuat, de la începutul anului şcolar şi până în prezent, controale în 65 de unităţi de învăţământ de pe raza judeţului, pentru a verifica derularea programului „Laptele şi cornul“. Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj, a declarat că au fost vizate unităţi de învăţământ din Târgu Jiu, Bâlteni, Bumbeşti Jiu, Târgu Cărbuneşti, Motru, Novaci, Rovinari, Săcelu, Tismana, Turceni, Ţicleni. Este vorba de 38 de unităţi în luna septembrie şi 27 de unităţi în luna octombrie. Au fost efectuate verificări şi controale fizice la depozitul alimentar frigorific din care se distribuie produsele lactate în unităţile de învăţământ pe teritoriul judeţului Gorj. Pe lângă verificările menţionate, din această unitate a fost prelevată o probă de lapte UHT pentru controlul microbiologic al conţinutului de microorganisme patogene (Enterobacteriaceae). Rezultatele analizelor efectuate au fost conforme cu parametrii prevăzuţi de legislaţia europeană.
Peste 36.000 de beneficiari
În judeţul Gorj sunt 36.567 de beneficiari ai programului „Laptele şi cornul“. Este vorba de 6.701 preşcolari, 15.961 de elevi la clasa pregătitoare şi clasele I-IV şi 13.906 elevi de clasele V-VIII. Livrarea produselor se face în 490 de unități de învățământ din județul Gorj beneficiare ale programului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Gorj, Corina Belteu, achiziția fructelor și legumelor proaspete urmează să fie demarată după apariția Ordinului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale privind aprobarea documentației standardizate de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de furnizare a fructelor, legumelor şi produselor lactate în cadrul Programului pentru școli al României. Ordinul respectiv se află, deocamdată, în consultare publică.