7.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMatriţa descoperită la Cărbuneşti este autentică

Matriţa descoperită la Cărbuneşti este autentică

Matriţa este autentică, din secolul II-I, i.e.n

Ştanţa găsită la marginea unei păduri din Târgu Cărbuneşti, zona Ştefăneşti, este autentică şi extrem de valoroasă, după cum au stabilit reprezentanţii Muzeului Judeţean Gorj. Este printre puţinele descoperite la nivel naţional şi provine din primele estimări ale specialiştilor din Muzeul Judeţean de Istorie al judeţului Gorj din secolul II – I înaintea erei noastre. Este de provenienţă geto-dacă şi era folosită pentru a bate monede din argint. Matriţa a fost descoperită pe 19 noiembrie de doi pasionaţi de arheologie din Târgu Jiu şi din Tismana. Este vorba de Sorin Marian și Valentin Cârstea, de 42, respectiv 47 de ani. Cei doi au mai găsit în trecut şi alte obiecte de valoare pe care le-au predat Muzeului Judeţean de Istorie. Directorul Muzeului Judeţean Gorj, Dumitru Hortopan, a declarat că cei doi pasionaţi de arheologie sunt autorii unei descoperiri extrem de valoroase, având în vedere vechimea şi mai ales importanţa obiectului.

Băteau monede specifice Olteniei

Potrivit lui Dumitru Hortopan, ştanţa pentru bătut monede este compusă din cele două elemente specfice: matriţă şi patriţă. Acestea au fost găsite împreună şi, evident, au fost afectate de trecerea timpului. „Este de provenienţă din secolul II – I înaintea erei noastre. Este compusă din două elemente matriţa şi patriţa. Geto-dacii din regiune foloseau astfel de ştanţe pentru a bate monede specifice zonei Olteniei, de tip Aninoasa-Dobreşti. Este vorba de monede din argint. În zona descoperiri a mai fost găsit un tezaur de monede din argint geto-dacice. Este vorba de zona Ştefăneşti – Târgu Cărbuneşti, unde a fost găsită acum ştanţa. Aceasta este din bronz şi este afectată de trecerea anilor. Trebuie restaurată şi avem un coleg care va obţine un atestat în acest domeniu şi se va ocupa de ea“, a declarat Dumitru Hortopan.

Zona Cărbuneşti – Ştefăneşti va deveni sit arheologic protejat de lege

După ce va fi restaurată, ştanţa va intra în colecţia Muzeului Judeţean Gorj şi va putea fi admirată şi în cadrul unor expoziţii în alte muzee din ţară, dacă va fi solicitată. „După restaurare, obiectul va fi fişat şi clasat în categoria tezaur restaurat. Îl vom expune în cadrul Muzeului Judeţean, la secţiunea specifică, într-o vitrină specială. O vom putea trimite la expoziţii în ţară, dacă vom fi solicitaţi. Este în prezent printre cele mai vechi şi mai valoroase exponate pe care le deţinem. Cei care au descoperit-o au atestatele pentru a folosi detectoarele de metale şi cu actele în regulă. Nu ştiu ce să spun de recompensa pe care o vor primi de la stat. Vor face diligenţele necesare. Un expert autorizat va face o evaluare şi se va proceda potrivit legii. Ştim foarte bine zona Ştefăneşti – Târgu Cărbuneşti. Acolo a fost o străveche aşezare geto-dacă. Am luat decizia de a transforma zona în sit arheologic, va fi clasificat şi protejat de lege. Cine va mai merge acolo să caute obiecte o va face pe riscul său şi sub rigorile legii. Vom deschide în zonă un şantier anul viitor. Sper să nu fie ultima descoperire şi să ne îmbogăţim colecţia muzeală şi patrimoniul judeţului Gorj, o zonă importantă pentru arheologi şi istorici. O demonstrează şi astfel de descoperiri“, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean de Istorie al Judeţului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS