Recent, Primăria Craiova a scos la licitație achiziționarea serviciilor de proiectare pentru două loturi de blocuri, ce urmează să fie reabilitate prin proiectul „Creșterea eficienței energetice a blocurilor din municipiul Craiova“. Este vorba de nouă imobile din cartierul Lăpuș-Argeș: blocurile U2, U9, B1, B2, B3 – primul lot și blocurile O10, O7, O8, U7 – cel de-al doilea lot.
Această proiectare presupune: expertiza tehnică, auditul energetic, documentația pentru obținerea avizelor și acordurilor necesare eliberării autorizației de construire, precum și documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. Proiectul pentru primul lot de blocuri are o valoare de 80.952,34 de lei, iar pentru cel de-al doilea – 81.811,87 de lei. Data-limită de depunere a ofertelor este 27.11.2017.
Acesta este primul pas în demararea lungului program de reabilitare a blocurilor, după care urmează lucrările propriu-zise.
Modificări la costul reabilitării
Suma pe care o are de achitat un proprietar nu se cunoaște de la început. Se știe doar că cheltuielile în cazul celor nouă blocuri nu mai sunt calculate ca pe vechiul program, după venituri şi diferenţiat, ci asociația de proprietari plătește 25% din costul total al lucrărilor de reabilitare, restul de 75% fiind asigurat de la bugetul de stat și cel local. „Conform noului program (POR 2014-2020, Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor, Operțtiunea A – Clădiri rezidențiale), persoanele juridice suportă 100% costul lucrărilor, iar persoanele fizice vor contribui cu 25%, restul de 75% fiind contribuție de la bugetul de stat și bugetul local“, a declarat Cosmin Prejbeanu, consilierul de imagine al primarului Mihail Genoiu.
Din păcate, noul program privind creşterea performanței energetice a blocurilor de locuinţe nu aduce nici o altă noutate. El nu prevede schimbarea reţelelor de distribuire a căldurii de pe verticală pe orizontală şi contorizarea individuală mult dorite de proprietarii de apartamente. „Avem prinse în acest proiect cele mai multe blocuri din asociaţie. Ştim că s-a schimbat procentul, nu mai este 10%, 20% sau 30% în funcţie de venit, este 25% pentru toţi. Nu ni s-a spus că ar urma să fie intervenţii la reţeaua de căldură sau contorizare individuală. Se schimbă doar conductele din subsolul blocului“, a declarat Anca Radu, administrator la Asociaţia de proprietari nr. 5 Lăpuş.
Procentul de 25% din totalul lucrării de reabilitare se împarte între toţi proprietarii, fiecăruia revenindu-i o cotă-parte. În cazul în care asociaţia, unul sau mai mulţi proprietari nu îşi pot achita partea ce le revine, primăria poate prelua parţial sau integral costurile şi poate decide modul în care se va recupera ulterior suma de bani.
Procentul de 75% din costul reabilitării termice este asigurat de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice, în limita fondurilor aprobate anual pentru Programul naţional privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe și de la bugetul local.
Ce presupune reabilitarea termică
Lucrările constau în izolarea termică a pereţilor exteriori ai blocului, înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, termohidroizolarea terasei, respectiv termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei, închiderea balcoanelor şi a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor, izolarea termică a planşeului peste subsol.
Se execută lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire, adică repararea sau refacerea instalaţiei de distribuţie între punctul de racord şi planşeul peste subsol, inclusiv izolarea termică a acesteia, montarea robinetelor cu cap termostatic la radiatoare, repararea sau înlocuirea cazanului şi arzătorului din centrala termică de bloc.
Totodată, se procedează la reabilitarea şi modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic – încălzire şi apă caldă de consum, parte comună a clădirii tip bloc de locuinţe, la montarea de robinete cu cap termostatic la radiatoare şi izolarea conductelor din subsol în scopul reducerii pierderilor de căldură şi masă şi al creşterii eficienţei energetice. Mai au loc lucrări de reabilitare termică a sistemului de furnizare a apei calde de consum, instalarea, după caz, a unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile – panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldură sau centrale termice pe biomasă.
În funcţie de rezultatele expertizei tehnice şi ale auditului energetic efectuat asupra blocului, la aceste lucrări se mai pot adăuga: repararea elementelor de construcţie ale faţadei, repararea acoperişului tip terasă ori şarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei, refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie, realizarea lucrărilor de rebranşare a blocului de locuinţe la sistemul centralizat de producere şi furnizare a energiei termice, montarea echipamentelor de măsurare individuală a consumurilor de energie, repararea trotuarelor de protecţie, în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura blocului de locuinţe.
Primăria începe recuperarea taxei de reabilitare
În Craiova au fost reabilitate doar 19 blocuri de locuinţe. Proprietarii din aceste imobile vor plăti reabilitare în funcţie de venituri. Sumele datorate de către aceştia se recuperează prin taxa de reabilitare termică începând cu data de 1.01.2018 şi până în maximum zece ani, perioadă ce se va calcula, pentru fiecare bloc în parte, de la data procesului-verbal de recepţie până la terminarea lucrărilor.