Sala de sport a Școlii Gimnaziale nr. 32 „Alexandru Macedonski“ din Craiova s-a transformat în depozit pentru alimentele distribuite de Primăria Craiova persoanelor aflate în situaţii de risc social. În perioadele în care se dau aceste alimente în timpul anului şcolar, elevii Şcolii nr. 32 nu mai pot beneficia de sala de sport mare, ci sunt mutaţi într-o sală mult mai mică din interiorul şcolii sau, aşa cum spun părinţii, fac uneori sportul în sălile de clasă. Directoarea unităţii de învăţământ, Carmen Nicoli, nu este deloc deranjată de această situaţie şi spune că este dreptul primăriei să facă tot ce vrea cu şcolile.
De luni, elevii Școlii Gimnaziale „Alexandru Macedonski“ din Craiova nu mai fac ore în sala mare de sport, aflată în afara clădirii unităţii de învăţământ. Sala lor de sport a fost aleasă de primărie pentru ca acolo să se depoziteze alimentele ce vor fi distribuite către oamenii defavorizaţi. În aceste condiţii, orele de educaţie fizică se fac într-o sală mult mai mică. Situaţia nu este nouă, ci se petrece din 2014, de când programul a fost iniţiat. Elevii au fost anunţaţi deja că orele de educație fizică nu se vor mai face în sala mare de sport. Asta în situaţia în care pachetele vor fi distribuite abia începând cu 5 decembrie. Unii părinţi spun că sunt nemulţumiţi de situaţie. „Ce șanse au niște părinți revoltați să afle cât de corect şi legal este ca sala de sport a școlii să fie ocupată cu alimente pentru asistații social, timp în care copiii fac orele de educaţie fizică pe unde apucă. De ieri (luni – n.r.) au băgat deja alimentele în sala de sport. Copilul meu a avut astăzi (ieri – n.r.) ora de sport şi mi-a spus că au stat în clasă. Ar trebui să facă într-o sală mică din şcoală, dar probabil fac prin rotaţie pentru că nu au loc mai multe clase în acelaşi timp. Nu ne-au anunţat când se va termina această situaţie. Nouă, ca părinţi, nu ne convine să nu se facă ora de sport şi copiii să nu beneficieze de sală. În plus, în perioada în care se dau alimentele intră o mulţime de oameni printre copii, în curtea şcolii. E o debandadă totală. De asemenea, mulţi dintre cei care vin să ridice alimentele intră cu maşinile pentru că nu pot să le care. Deci, poarta e larg deschisă pentru toată lumea, nu ţine nimeni cont că este o şcoală în care accesul ar trebui să fie limitat“, a declarat mama unui copil care învaţă în Şcoala „Alexandru Macedonski“.
Directoarea: „Care e problema?“
Directoarea şcolii, Carmen Nicoli, a fost extrem de deranjată de faptul că am întrebat de ce a acceptat ca sala de sport să fie ocupată cu alimente, în detrimentul elevilor. „Care e problema? Şcolile sunt toate ale primăriei, deci poate să facă orice cu ele. Copiii nu pierd orele de sport, le fac în sala mică. Oricum nu prea avem cum să încălzim în această perioadă sala de sport“, a precizat aceasta, pe un ton foarte ridicat. Apoi, ne-a poftit afară, tocmai pentru a nu mai putea să stăm de vorbă cu nici o persoană din şcoală în legătură cu această situaţie. De asemenea, directoarea nu a precizat cât va mai dura această situaţie şi dacă există posibilitatea ca alimentele să nu mai fie aduse în sala de sport. Părinţii contrazic conducerea în legătură cu căldura din sala de sport. „Copiii fac sportul acolo întotdeauna, chiar şi în perioada de iarnă, însă doar când este plină cu alimente nu îl fac. Dacă este primăria implicată, noi trebuie să ne supunem? Nu suntem de acord cu această situaţie“, a spus mama unui elev.
Program social
Începând cu 2014, Consiliul Local (CL) Craiova derulează un program social prin care distribuie pachete alimentare persoanelor cu venituri reduse cu ocazia sărbătorilor de Paște, Sfânta Maria (15 august) și Crăciun (25 decembrie). Beneficiarii sunt persoanele cu handicap, șomerii, persoanele cu pensii sub 500 lei/lună, beneficiarii venitului minim garantat și persoanele fără venituri, cu vârsta peste 60 de ani.