4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDebranșări ilegale din disperare

Debranșări ilegale din disperare

Proprietarii spun că își aleg ce sistem de încălzire vor în propriile apartamente (Foto: Lucian Anghel)

Este cunoscut faptul că în Craiova, proprietarii care locuiesc în blocurile prinse în zonă unitară nu au voie să părăsească sistemul centralizat de încălzire. Numai că, sătui de poticnelile furnizorului de căldură al orașului, SC Termo Craiova SRL, și de neregulile de la asociațiile din care fac parte, mulți craioveni și-au montat centrală de apartament fără să mai țină seama de lege. În astfel de situații izbucnesc tot felul de discuții între locatari, pe de o parte și cei debranșați și reprezentanții asociației, pe de alta. Autoritățile îndreptățite să ia măsuri închid ochii. În Craiova nu s-a aplicat până la această dată nici o sancțiune pentru debranșări ilegale.

Într-o astfel de situație se află o parte a proprietarilor din blocul F10, scara 1 din cartierul craiovean Brazda lui Novac, despre care președintele asociației susține că s-au debranșat ilegal și nu știe cum să le calculeze întreținerea. În plus, acesta afirmă că nu și-a dat acordul pentru desprinderea de la sistemul centralizat de încălzire a celor 12 proprietari cu scopul de a-și monta centrale de apartament. „Blocul este în zonă unitară și nu se pot face debranșări. Totuși, 12 dintre proprietari mi-au cerut acordul să-și tragă conducte de gaze pentru bucătărie, dar în schimb și-au montat centrale de apartament, fără autorizație, fără acordul nostru. S-a ajuns în situația în care cei rămași pe termoficare, deși sunt mai puțini la număr, acum plătesc pentru căldură mai mult decât scara vecină cu un număr similar de apartamente. Cei debranșați spun că sunt stăpâni în apartamentele lor și aleg ce sursă de încălzire vor ei. Acum eu sunt contrariat, fiindcă nu știu cum să le repartizez căldura în listele de plată. Adică să plătească și cei debranșați sau nu? Nici cei de la firma de repartitoare nu au găsit o cale de mijloc, pentru că avem în acest bloc repartitoare. De la primărie îmi spun că este contravenție, dar nimeni nu știe cine aplică sancțiunile. Tot ei spun că repartizarea costurilor rămâne la latitudinea asociației de proprietari, adică un consum minim, mediu sau maxim din blocul respectiv“, susține președintele Asociației de proprietari nr. 14 Brazda lui Novac, Mihail Bozdogescu.
În replică, unii dintre proprietarii debranșați au precizat că nu decide nimeni ce face fiecare în apartamentul său. „Ne-am săturat să fim furați de cei de la asociație și să depindem de termoficare. Nu decide nimeni ce fac ca proprietar în apartamentul meu“, spune Oprea Busuioc, proprietar în blocul F10.
Nici firma de repartitoare care calculează listele de plată la asociația în cauză nu vede o alternativă de ieșire din această situație. Recunoaște că s-a încălcat legea cu aceste debranșări, dar totodată nu poate calcula un consum care nu există.
„Căutăm o soluție de compromis. Președintele asociației spune că vrea să respecte legea. Noi trebuie să calculăm corect consumul fiecărui apartament. Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcție de indexul repartitoarelor de costuri. În acest caz, cele 12 apartamente au pe partea individuală consum zero. Starea de fapt este că locatarii au uitat că este o legislație în domeniu, care spune că nu ai voie să te debranșezi în zonele unitare, că este contravenție. Numai că nimeni nu aplică sancțiuni. După debranșarea celor 12 apartamente, cei rămași pe termoficare pe scara respectivă au un consum mai mare decât o scară similară. Este cunoscut faptul că în Craiova s-au mai făcut debranșări neautorizate, dar nimeni nu a luat măsuri“, a precizat Cătălin Popescu, reprezentant Techem.

Tăvălugul contravențiilor

Normele legale în domeniu spun că debranșarea de la sistemul centralizat fără respectarea legii constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei. Facem aici referire la Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006. „Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 51/2006, și se sancționează cu amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei următoarele fapte: debranșarea/deconectarea de la SACET a utilizatorului sau consumatorului de energie termică fără respectarea dispoziţiilor prezentei legi“, se arată la art 45. Următorul articol precizează: „Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 45 se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai autorităţilor de reglementare competente şi/sau ai autorităţii administraţiei publice locale, conform atribuţiilor stabilite în prezenta lege şi în Legea nr. 51/2006“.
Contravenția se constată printr-un proces-verbal încheiat de persoanele prevăzute în actul normativ, denumite în mod generic agenți constatatori, care stabilesce și sancționează contravenția. „Pot fi agenți constatatori: primarii, ofițerii și subofițerii din cadrul Ministerului de Interne, special abilitați, persoanele împuternicite în acest scop de miniștri și de alți conducători ai autorităților administrației publice centrale, de prefecți, președinți ai consiliilor județene, primari, precum și de alte persoane prevăzute în legi speciale“, se arată în art. 15 din Ordonanța nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Reprezentanții Primăriei Craiova spun că au calitate de agenți constatatori angajații Poliției Locale. „În această speță, cei care pot constata astfel de contravenții și aplica sancțiuni sunt polițiștii locali cu atribuții în domeniu“, a precizat viceprimarul municipiului Craiova, Stelian Bărăgan.
Constituie contravenție reținută în sarcina președintelui asociației de proprietari conform art. 34 din Regulamentul de înființare, organizare și funcționare a asociațiilor de proprietari din Craiova „neanunțarea Poliției Locale în cazul în care se constată modificarea de elemente constructive sau a instalațiilor de încălzire din apartamente sau din spațiile comune cu încălcarea legislației în vigoare. Contravențiile prevăzute în acest regulament se aplică de persoane împuternicite în acest scop prin dispoziția primarului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS