1.7 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljŞoferii - „vânaţi“ cu pistoale-radar

Şoferii – „vânaţi“ cu pistoale-radar

Potrivit polițiștilor doljeni, aparatele radar TruCAM pot înregistra viteza de deplasare a tuturor autovehiculelor care se deplasează în coloană

Polițiștii doljeni au primit, săptămâna trecută, două radare tip pistol, care pot înregistra viteza unei mașini în mai puțin de jumătate de secundă și stochează fotografii detaliate ale autovehiculului și conducătorului auto. Noile aparate radar, care au o rază de acțiune de peste un kilometru, sunt folosite pe șoselele din Dolj încă de sâmbătă.

Polițiștii Serviciului Rutier Dolj au fost dotați cu două pistoale-radar LTI 20-20 TruCAM, cu care au ieșit pe șosele încă de sâmbătă, 26 mai. Pentru a putea folosi noile radare, cinci polițiști de la Rutieră, un ofițer și patru subofițeri, au mers la București pentru a fi instruiți de specialiştii din cadrul Direcţiei Rutiere. Potrivit oamenilor legii, noile radare vor fi folosite pentru prevenirea accidentelor de circulație provocate de viteza excesivă.
„Cu ajutorul lor, poliţiştii rutieri, care au fost instruiţi în cadrul unor cursuri în ceea ce priveşte utilizarea aparaturii, vor acţiona pentru combaterea eficientă a vitezei excesive pe şosele şi preîntâmpinarea accidentelor de circulaţie. Aparatul stochează pe cardul de memorie înregistrări video, fotografii HD detaliate, ce pot cuprinde marca maşinii, plăcuţa de înmatriculare şi chiar trăsăturile faciale ale conducătorului auto. Având în vedere timpul de expunere relativ mic al autovehiculului înregistrat, aparatul radar tip TruCAM poate identifica viteza de deplasare a tuturor autovehiculelor care se deplasează în coloană, motiv pentru care vă recomandăm să respectaţi limitele legale de viteză, chiar dacă circulaţi în spatele altor vehicule“, au explicat reprezentanții IPJ Dolj.
Radarele TruCAM pot fi folosite atât pe timp de ploaie, cât şi pe timp de noapte. Măsoară viteza maşinilor cu ajutorul unei unde laser, care nu necesită mai mult de 0,33 secunde pentru a stabili viteza, timp mult prea scurt pentru ca şoferul să poată reacţiona la orice semnal sonor scos de aparatele de detecţie radar. Aceste aparate radar pot înregistra viteza unui autovehicul de la o distanță de cel mult 1.200 de metri.

Sfaturile polițiștilor

Oamenii legii amintesc că, potrivit Codului Rutier, limitele maxime de viteză sunt următoarele: în localităţi – 50 km/h (poate fi şi o limită superioară, însă nu mai mare de 80 km/h, sau una inferioară, dar nu mai mică de 30 km/oră), în afara localităților – 130 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres sau pe cele naţionale, 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri.
Depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă (în prezent, între 1.305 şi 2.900 de lei). În plus, șoferul rămâne fără permisul de conducere pentru 90 de zile.
Potrivit polițiștilor doljeni, în cursul anului trecut, au fost aplicate nu mai puțin de 16.499 de sancțiuni șoferilor depistați depășind viteza maximă admisă. În primele patru luni din 2018, polițiștii de la Rutieră au amendat 4.423 de șoferi pentru depășirea vitezei regulamentare. Rămâne de văzut câte amenzi vor „împărți“ polițiștii după ce au primit cele două radare tip pistol.

Viteza excesivă, principala cauză a accidentelor rutiere

Potrivit oamenilor legii, în cursul anului 2016, în județul Dolj au fost înregistrate 265 de accidente rutiere grave, soldate cu 252 de persoane rănite grav și 54 de persoane decedate. În 2017, pe șoselele din Dolj s-au produs 251 de accidente grave, care s-au soldat însă cu 224 de răniți grav și 77 de morți. Principalele cauze ale evenimentelor rutiere grave produse în 2017 în Dolj au fost, în ordine: viteza excesivă, traversarea neregulamentară a pietonilor și neacordarea de prioritate pietonilor angajați regulamentar în traversarea străzii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS