-2.5 C
Craiova
luni, 18 noiembrie, 2024

INVAZIA

Pesediștii doljeni cară 15.000 de oameni la miting

Pesediștii doljeni anun-ță că vor trimite peste 15.000 de oameni la mitingul de sâmbătă. Organizatorul expe-diției este deputatul de Dolj Ion Călin, care era joi în mare vervă. „Sunt 15.600 de participanți și încă numărăm. Vin în valuri să se înscrie, cucerim Bucureștiul! Avem la ora asta 150 de autocare și microbuze, alții vin pe cont propriu!“, ne-a explicat acesta. Deputatul găsit în conflict de interese de ANI pentru că și-a angajat fiica la biroul parlamentar în perioada 2009 – 2011 jubila. Nu vrea să audă de oameni aduși cu forța la București. „Sunt mizerii! Am auzit că au scris pe site-uri, dar în spate sunt securiștii, care ne ascultă mai mult decât pe timpul lui Ceaușescu!“, susținea acesta. Euforic, Călin susținea că participanții merg la miting de bunăvoie să protesteze împotriva „abuzurilor“ și „statului paralel“. Întrebat dacă toți voluntarii au fost abuzați, el este categoric. „Păi ce, trebuie să fie fost ei abuzați. Au fost abuzați copiii lor, semenii lor. Au văzut ce se întâmplă în țara asta. Nu le-am cerut să vină, vin ei, din convingere. Dacă la mitingul pentru familie erau vreo 5.000 – 6.000 de doritori, acum sunt peste 15.000“. Deputatul nu vrea nici măcar să admită că oamenii ar putea primi hrană de la partid, pentru că „nu i-a chemat nimeni, sunt pe cont propriu“. „Dacă îi chemam eu, Călin, dădeam o apă, o cafea, un sandvici, dar fiecare se descurcă pe cont propriu. Inițiativa de a participa a venit de la baza partidului, e organizare internă, fiecare cu satul lui, cu comuna lui“, a încheiat Călin.
Numai din Craiova, numărul participanților la miting ar fi de peste 5.000, conform pesediștilor. Nu toată lumea însă este fericită că merge la București. Șefii de instituții ar fi primit ordin să aducă în medie 100 de participanți, conform acestor surse. „Oamenii nu vor, dar nu au ce face. Ești scos în față și șeful îți spune că trebuie să mergi la București. Poți să refuzi?“, spune un angajat din subordinea primăriei craiovene. Oficial însă, conducătorii instituțiilor dezmint implicarea în organizare. „Eu voi merge la miting cu mașina personală. Nu sunt implicată deloc. Dintre subordonați merge cine vrea“, a spus Rela Filip, directorul RAADPFL Craiova. Și primarii doljeni susțin că deplasarea se face pe baza înscrierilor. „90 de persoane merg de la noi din comună. Deplasarea se face cu două autobuze închiriate de un consilier. Fiecare își ia mâncare de acasă pentru drum“, a precizat Constantin Ghencioiu, primarul din Mârșani. Cu câteva zile înainte de miting, organizația Geeks for Democracy a lansat pe internet pagina www.mitingcujapca.ro, unde cetățenii puteau semnala dacă se fac presiuni asupra lor pentru a merge la miting. Din Dolj, ar fi ajuns mai multe sesizări, de la Daneți, Valea Stanciului, Calafat, Melinești, Mârșani, Dioști, Cetate și Craiova. Liderii PSD susțin că aceste semnalizări nu ar fi reale. Transportatorii contactați de GdS confirmă că PSD le-a cerut autocare, autobuze și microbuze pentru închiriere, dar au fost evazivi și mai mult aluzivi când au fost întrebați despre eventuale presiuni. „Mi s-au cerut până la cinci autobuze. Nu îmi afectează programul, pentru că sâmbăta circul cu mai puține mașini pe trasee. Eu aș prefera traseele în locul mitingului, dar poți să-i refuzi? Despre ce vorbim? Hai să vorbim despre altceva“, spune unul dintre transportatori.

 

PSD Gorj caută 30 de autocare pentru mitingul de sâmbătă

Şefii de organizaţii locale ai PSD Gorj au nevoie de 30 de autocare şi zeci de autovehicule şi microbuze pentru a transporta la Bucureşti peste 2.000 de persoane. Social-democraţii vor să deplaseze 2.000 de persoane în Piaţa Victoriei din Capitală. Mitingul va avea loc sâmbătă, de la ora 20.00. Florin Cârciumaru, liderul PSD Gorj, a precizat că mitingul este îndreptat împotriva abuzurilor justiţiei. Organizaţia judeţeană va comanda şi plăti contravaloarea serviciilor de transport sau materiale pentru miting. Senatorul Florin Cârciumaru a spus că nu sunt obligatorii la protest hainele de culoare albă. Parlamentarul a spus că nu este o ţinută impusă, dar că de regulă, vara, cetăţenii poartă alb pentru a se feri de căldură.
Primarii PSD din Gorj au păreri împărţite când vine vorba de mitingul de sâmbătă din Piaţa Victoriei de la Bucureşti, unde sunt aşteptate 100.000 de persoane sau chiar 200.000, după alte opinii. Primarul din Bengeşti-Ciocadia, Victor Geogia, nu a înţeles prea bine care este scopul organizării protestului. Geogia aşteaptă lămuriri de la organizaţia judeţeană pentru a vedea cum se va face transportul către Capitală. Primarul spune că mai mult de zece persoane nu poate să trimită la Bucureşti. Edilul din Bengeşti-Ciocadia a mai afirmat că participanţii la miting sunt îmbrăcaţi în alb pentru că este cald. Geogia consideră că nu se impunea un miting, având în vedere că sunt alte priorităţi, şi mai ales că PSD se află la putere. La rândul său, edilul din Turburea, Ion Bârcă, a afirmat că va încerca să aducă mulţi oameni din comună. Bârcă spune că este de acord cu organizarea mitingului şi se va reuşi strângerea a 2.000 de participanţi pentru protestul de sâmbătă.
Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare angajator din Gorj, se află în atenţia liderilor politici, având în vedere că aici lucrează peste 13.000 de persoane şi unele desfăşoară activităţi politice. Unul dintre liderii de sindicat de la Cariera Lupoaia din Motru, Nicu Bunoiaca, este convins că vor fi colegi de-ai săi care se vor implica în ducerea de oameni în Capitală. „Sunt ferm convins că anumiţi sindicalişti sunt implicaţi în ducerea oamenilor la Bucureşti. Probabil vor duce mineri acolo. Sunt sindicalişti care au interesele lor politice, se vor angaja cu primăriile, poate, în organizarea transportului. Sunt chiar lideri sindicali membri ai PSD şi nu ar fi pentru prima dată când mineritul şi termocentralele din Gorj ar fi implicate în activităţi politice, deşi regulamentul intern interzice activităţile politice în incinta companiei. Eu sunt consătean cu Dragnea, dar nu susţin un asemenea miting. Mă întreb ce a făcut pentru mineri în ultimii ani“, a spus Nicu Bunoaica, lider de sindicat în cadrul Sindicatului Liber de la Lupoaia, Motru.
Despre un alt lider de sindicat s-a vehiculat zvonul că s-ar implica în transportul minerilor în Capitală. Este vorba de Constantin Creţan, care este şi salariat al companiei. Creţan neagă orice implicare şi că ar fi ameninţat vreun angajat că îşi va pierde prima de ziua meseriei şi alte sporuri dacă nu se va deplasa la Bucureşti. „E intoxicare. Nici vorbă de aşa ceva. Eu săptămâna asta sunt la Timişoara, într-o delegaţie. Mai la începutul săptămânii am fost la două înmormântări la Dolj. Nu aveam cum să mă ocup de aşa ceva. Sunt dezinformări, dacă apar astfel de lucruri. În primul rând, eu sunt în relaţii proaste cu liderul PSD Gorj, senatorul Florin Cârciumaru. Nu a făcut nimic pentru minerit. Puteau să beneficieze de o anumită protecţie şi minerii din Târgu Jiu, dacă era declarată zonă de remanenţă. Eu nu merg la niciun miting în Bucureşti. Nu mă duc!“, a declarat Constantin Creţan.

10.000 de membri și simpatizanți PSD din Olt la marele miting din Capitală

Organizația Olt a PSD s-a angajat să ducă la București aproximativ 10.000 de membri, a confirmat președintele executiv al PSD Olt, Marius Oprescu, aceștia făcând deplasarea cu mașinile personale sau cu microbuze închiriate.

Fiecare organizație locală s-a preocupat să-și recruteze oamenii și să le asigure transportul, iar acolo unde la nivel local nu s-au descurcat, cei de la județ le-au pus la dispoziție microbuze închiriate la nivelul filialei județene. „Mergem în jur de 10.000 de oameni și transportul e asigurat de oamenii care merg, în mare parte prin mijloace proprii, pentru că transport în comun nu avem în județ mare lucru, cei care-au fost mai harnici și-au închiriat repede câte-un microbuz. Și sunt anumite microbuze pentru cei care nu vor și nu s-au descurcat, le închiriază partidu’. Avem un contract pe partid cu diverse microbuze pe care le-am găsit și care vor fi închiriate de partid. Sunt localități care și le-au închiriat singure, organizațiile locale“, a declarat președintele filialei oltene, Marius Oprescu.
La miting vor participa atât membri de partid, cât și simpatizanți, „oameni care au fost alături de noi și la alte acțiuni ale partidului la nivelul localităților, pentru că nu avem atâția membri, noi avem, conform unei situații neactualizate, în jur de 5.000-6.000 de membri, n-am avut drept scop să înregimentăm în partid toți simpatizanții, nu suntem la concurs, nu am avut treaba asta, să fim într-o veșnică acțiune de a face membri“, a mai spus Oprescu, recunoscând, în schimb, că nu e un demers care să le convină tuturor participanților. „Consilierii locali ai PSD-ului se simt obligați, da, sunt membri de partid, partidul i-a pus consilieri acolo, să nu credeți că e o treabă la îndemâna fiecăruia sau e o treabă care ne convine. Nu, dar trebuie s-o facem, nu-i o treabă care, să zic, «Dom’ne, ce drag ne e că plecăm la București!». Nu-i e nimănui foarte dragă. E nevoie, de-aia mergem, că e nevoie!“, a mai spus Oprescu, respingând, totodată, acuzațiile care au apărut pe site-ul mitingcujapca.ro, semnale, în fapt, că funcționari din diverse instituții și chiar angajați ai unor societăți ar fi forțați să participe la miting sau plătiți. „Ar fi o nebunie, din toate punctele de vedere, și efortul finaciar pe care ar trebui să-l facă partidu’ și… Ce facem aici? Dacă ai dus oameni plătiți înseamnă că nici votul ăluia nu-l ai, l-ai adus pe-ăla la o acțiune care trebuie, de multe ori asta facem, facem lucruri care trebuie să le facem“, a mai spus președintele executiv al PSD Olt, care este și președintele Consiliului Județean Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS