2 C
Craiova
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljANL se uită lung după clienți pentru cartierul chinezesc

ANL se uită lung după clienți pentru cartierul chinezesc

Blocurile din ansamblul rezidențial de pe strada Caracal, care au fost pasate spre construire Agenției Naționale pentru Locuințe, nu prezintă interes pentru craioveni (Foto: arhiva GdS)

Craiovenii nu par deloc interesați să-și achiziționeze o locuință în ansamblul rezidenţial de pe strada Caracal, cunoscut drept cartierul chinezesc după constructorul din China care, de mână cu autoritățile locale, promitea în 2015 locuințe ieftine și în termen scurt. După eșecul celor de la Shandong Ningjiang, Primăria Craiova a transferat, în folosinţă gratuită, terenul şi structurile existente Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (în martie 2018), iar aceasta a deschis rapid lista de înscrieri pentru cei care ar dori să se mute în acest cartier. ANL se uită însă lung după clienți. Până în luna mai se primiseră doar șapte solicitări, iar de atunci și până în prezent numărul de cereri a rămas același.

Ansamblul de locuințe de pe strada Caracal din municipiul Craiova, care va fi construit de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), nu pare deloc atractiv pentru cei care ar dori să-și achiziționeze, prin credit ipotecar, o garsonieră sau un apartament în acest complex rezidențial. Scheletul cartierului chinezesc din Bănie, așa cum a fost el lăsat de chinezii de la Shandong Ningjiang, a fost pasat de primărie către ANL „până la finalizarea lucrărilor de construire a locuinţelor“, însă lucrările se fac exclusiv cu banii viitorilor beneficiari (avansuri, credite ipotecare acordate de instituţii financiar-bancare) și nu pot începe decât dacă s-a făcut contractarea pentru minim un bloc și s-a obținut finanțarea bancară necesară. Aceste informații ne-au fost oferite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe în luna mai, când GdS a prezentat care mai era stadiul acestui proiect demarat în 2015 cu mare tam-tam și transformat într-un eșec „made in China“. Tot atunci, ANL preciza și câte solicitări de locuințe în blocurile din cartierul chinezesc au fost primite din momentul în care Primăria Craiova nu și-a mai asumat realizarea proiectului (martie 2018), cu toate că prevăzuse în buget două milioane de euro pentru finalizarea a două blocuri: doar șapte cereri. Asta, deși autorităţile locale fluturau la demararea proiectului cu chinezii liste cu sute de cereri de locuinţe în noul megacartier.
Craiovenii nu s-au înghesuit nici în următoarele luni să se înscrie pe listele ANL cu locuințele care se vor construi pe strada Caracal, așa că numărul de cereri înregistrat în luna mai nu s-a mai modificat până în prezent. „Conform datelor înregistrate la sediul ANL au fost depuse șapte cereri pentru atribuirea unei locuințe în acest ansamblu“, a precizat Agenția, într-un răspuns oferit GdS. Pentru a exista însă o noutate față de cele relatate în luna mai, ANL a mai venit cu o precizare: „Din informațiile furnizate de către autoritatea publică locală, foarte multe persoane au depus cereri la Primăria Municipiului Craiova“. GdS a întrebat Primăria Craiova câte solicitări au ajuns la autoritatea locală și nu la ANL, așa cum era procedura, dar nu a primit un răspuns până la închiderea ediției. Informația o vom prezenta în momentul în care ne va parveni.

Scheletul cartierului de locuințe de pe strada Caracal, așa cum a fost lăsat de chinezii de la Shandong Ningjiang (Foto: arhiva GdS)

Armata ar fi dispusă să prelungească termenul limită

GdS a întrebat din nou Agenția care este numărul de cereri aprobate pentru finanțare necesar demarării lucrărilor de construire a măcar unui bloc, însă răspunsul a fost evaziv: „Conform discuțiilor purtate cu reprezentanții Primăriei Craiova, imobilele se vor realiza prin programul de construcții de locuințe proprietate personală, prin credit ipotecar. Drept urmare, investiția se demarează etapizat, pe măsură ce se contractează imobilele, conform legistației în vigoare“. Când s-a anunțat transferul cartierului chinezesc către ANL, Agenția estima că lucrările vor demara din acest an. Ținând însă cont de numărul mic de solicitări înregistrat în prezent, acest lucru pare tot mai puțin probabil. Mai ales că, şi în ipoteza în care s-ar strânge rapid toate cererile necesare, inclusiv partea de finanțare, e nevoie de licitaţie pentru a desemna un constructor, iar procedura poate fi de durată. Plus că, potrivit contractului de construire, locuinţele trebuie finalizate în doi ani.
În atare condiţii, termenul asumat pentru predarea la cheie a 250 de locuințe proprietarului terenului, Ministerului Apărării Naţionale, și anume ianuarie 2020, nu mai pare deloc de actualitate. Noroc că Armata este dispusă să mai acorde un nou răgaz, după ce a mai făcut o dată acest lucru, în ianuarie 2017. Într-un răspuns transmis GdS, MApN susține că documentul conform căruia 250 de locuinţe din acest cartier vor fi repartizate personalului din garnizoană în vederea cumpărării până în luna ianuarie 2020 poate fi modificat, la solicitarea fundamentată a Primăriei Craiova. „Având în vedere noua modalitate de realizare a locuinţelor şi stadiul execuţiei lucrărilor, se poate avea în vedere iniţierea unui proiect de act normativ de modificare a termenului de punere la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale a unui număr de 250 de unităţi locative. Această situaţie se înregistrează în urma faptului că dezvoltatorul iniţial – care demarase lucrările în baza unui contract de concesiune a terenului încheiat cu autoritatea publică locală – nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, iar terenul şi construcţiile edificate pe acesta au fost repreluate de autoritatea locală“, a precizat Ministerul Apărării Naţionale.

Cum va arăta cartierul de locuințe de pe strada Caracal

Potrivit datelor de pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, ansamblul rezidențial de pe strada Caracal din Craiova va cuprinde 23 de clădiri pentru apartamente, unele cu spații comerciale la parter, regimul de înălțime fiind P+10E. În interiorul complexului vor exista 1.819 unități locative repartizate astfel: garsoniere – 187, apartamente cu 2 camere – 1.035, apartamente cu 3 camere – 533, apartamente tip Penthouse – 64. Felul în care o persoană se poate înscrie în vederea obținerii unei locuințe în acest amplasament și modul de desfășurare a programului de locuințe proprietate personală prin credit ipotecar sunt detaliate pe site-ul ANL. Pașii de urmat nu sunt deloc puțini, cei care şi-ar dori o astfel de locuinţă trebuind să urmeze o întreagă procedură. În acest cartier, s-a lucrat la fundaţiile a 17 blocuri, din totalul de 23, la două dintre blocuri ajungându-se cu construcția până la etajul cinci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS