8.4 C
Craiova
marți, 21 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljElvețienii de la Clariant îşi deschid fabrică la Podari

Elvețienii de la Clariant îşi deschid fabrică la Podari

Compania va angaja direct circa 100 – 120 de persoane și va investi peste 100 de milioane de euro în fabrica din Podari, care va produce începând din 2020. Bioetanolul va fi produs pe baza reziduurilor agricole, în special paie de grâu și alte cereale, pe care Clariant le va achiziționa de la producătorii agricoli din Dolj și din regiune.

Oficialii Clariant, ambasadorul Elveției și reprezentanții autorităților locale și centrale au pus primele cazmale la temelia viitoarei fabrici de la Podari (Foto: Lucian Anghel)

Compania elveţiană Clariant, lider global în produse chimice de specialitate, a marcat ieri începerea lucrărilor la fabrica de etanol celulozic, ce va fi construită la Podari, în zona fostei fabrici de zahăr din localitate. Evenimentul a avut loc în prezența ambasadorului Elveției la București, Urs Herren, a unor miniștri și secretari de stat din guvernul român, precum și a unor oameni de afaceri din Eleveția și Germania și a unor reprezentanți ai autorităților locale și județene.
Investitorul elvețian deține o fabrică-pilot în Germania, unde se află și centrul de cercetare-dezvoltare al afacerii. Fabrica de la Craiova, la care s-a pus ieri „piatra de temelie“, va deveni funcțională în anul 2020, an în care este planificată începerea producției de bioetanol. Tehnologia folosită la producerea etanolului celulozic este una specifică și inovativă a Clarient, un proiect tehnologic numit „sunliquid“.

Ambasadorul Elveției la București, Urs Herren, a fost prezent la deschiderea lucrărilor fabricii Clariant din Podari (Foto: Lucian Anghel)

Clariant promite 100 – 120 de locuri de muncă la Podari

Christian Kohlpaintner, membru al Comitetului Executiv al Clariant, a precizat că decizia pentru a alege România a fost luată datorită „eficienței economice și a resurselor“, precum și pentru că în această zonă a țării se găsesc resursele necesare (materiile prime) pentru business-ul elvețienilor de la Clariant. Christian Kohlpaintner a precizat că vor fi create între 100 și 120 de locuri de muncă în mod direct în fabrica de la Podari, iar pe orizontală s-ar putea ajunge la aproximativ 300 de locuri de muncă în regiune, ca urmare a investiției Clariant la Podari. Valoarea totală a investiției ce se prefigurează la Podari va fi de aproximativ 100 de milioane de euro, conform anunțului făcut de oficialul Clariant.
Prezent la evenimentul de ieri de la Podari, ambasadorul Elveției la București, Urs Herren, a precizat: „Principalul motiv pentru care mă aflu aici este acela că suntem la începutul unei alte investiții majore a unei companii elvețiene în România. Vă rog să îmi permiteți să vă reamintesc faptul că Elveția deține locul al optulea la investiții în România, în valoare de circa 2,6 miliarde de euro. Investițiile noastre scăzuseră în 2015-2016, dar mă bucur să văd că au început să urce din nou, inclusiv datorită acestui proiect. Acest lucru arată că multe dintre companiile noastre, inclusiv Clariant, au fost bine primite aici“.

Baloții de paie vor fi principala materie primă pentru fabrica Clariant de la Podari (Foto: Lucian Anghel)

Paula Pârvănescu, secretar de stat în Ministerul Mediului de Afaceri și coordonator al Invest România – direcția din minister care se ocupă cu atragerea investitorilor străini în România -, a precizat, ieri, la Podari, că investiția Clariant „ne onorează să fim una dintre țările alese pentru o astfel de investiție care din punct de vedere financiar este foarte mare. (…) Este într-adevăr o poveste de succes, atât a companiei, cât și a județului Dolj și a comunei. România începe să se poziționeze din punct de vedere al afacerilor ca o țară sigură, ca o țară în care poți să vii și să îți faci povești de succes“.
Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a explicat auditoriului că de prin partea locului sunt mari oameni de știință ai lumii, culminând cu artiști cunoscuți pe plan internațional, cum este sculptorul Constantin Brâncuși, și a menționat că „investiția Clariant nu este importantă doar pentru că va crea câteva sute de locuri de muncă în județ, ci este importantă pentru că reprezintă o premieră națională și o premieră în cercetare și, de aceea, și noi îi vom acorda toată atenția“.

Investiția de la Podari, realizată cu fonduri europene

Utilajele erau pregătite să înceapă lucrările la noua fabrică de la Podari (Foto: Lucian Anghel)

Fabrica ce urmează să fie construită la Podari va fi o locaţie-pilot, ce va folosi tehnologia Sunliquid® la scară comercială, tehnologie specifică celor de la Clariant. Proiectul beneficiază de finanţare din partea Uniunii Europene printr-un program-cadru pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică şi din partea Bio-based Industries Joint Undertaking, în contextul programului Uniunii Europene Orizont 2020 pentru Cercetare şi Inovare, a mai informat compania.
Clariant a încercat anul trecut să obțină ajutor de stat de la statul român pentru realizarea fabricii de bioetanol, însă solicitarea nu i-a fost aprobată.
Etanolul celulozic este un combustibil alternativ obţinut din reziduuri agricole, ce poate fi folosit şi ca aditiv în benzină. Materia primă care va fi folosită pentru producerea biocombustibilului respectiv provine din agricultură, cum ar fi paie de grâu și alte cereale, pe care compania le va achiziționa de la fermierii locali. Cu unii fermieri, elvețienii au început să perfecteze contractele.
Noua unitate de producție care va deveni funcțională din 2020 își propune să proceseze anual o cantitate de 250.000 de tone de paie. A fost aleasă zona Podari pentru această investiție datorită faptului că în zonă există producători de cereale pe suprafețe mari, dar și pentru a avea acces la utilități, la căi rutiere și la transport pe calea ferată.
Capacitatea anuală a fabricii de la Podari va fi de 50.000 de tone de etanol celulozic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS