5.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMai multe taxe şi impozite din Craiova vor creşte din 2019. Fără ştirea primarului!

Mai multe taxe şi impozite din Craiova vor creşte din 2019. Fără ştirea primarului!

Din 2019, craiovenii vor plăti mai mult pentru anumite taxe, dar şi pentru unele impozite (Foto: arhiva GdS)

Primăria Craiova vine în „sprijinul“ cetăţenilor cu o creştere a mai multor taxe şi impozite locale, începând cu 1 ianuarie 2019. Proiectul de hotărâre privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2019, a fost postat zilele trecute pe site-ul primăriei spre consultare publică, până la 20 decembrie urmând să se primească propunerile şi sugestiile persoanelor fizice şi juridice interesate. Conform proiectului, la o serie de taxe instituite de municipalitate se vor adăuga câţiva lei în plus, în timp ce impozitele pe clădiri, terenuri şi autovehicule vor suferi şi ele unele majorări. Toate acestea sunt trecute în rapoartele întocmite de Direcţii din cadrul primăriei, însă edilul Mihail Genoiu a susţinut, ieri, că nu are cunoştinţă de niciun fel de mărire a taxelor şi impozitelor locale.

Anul 2019 va aduce pentru craioveni o serie de creşteri la capitolul taxe şi impozite locale. Proiectul de hotărâre privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2019, se află de săptămâna trecută spre consultare publică pe site-ul Primăriei Craiova, iar din Raportul privind necesitatea adoptării lui, întocmit de Direcţia Impozite şi Taxe (DIT), reiese clar ce taxe şi impozite vor suferi modificări faţă de 2018. De anul viitor se vor adăuga câţiva lei la o serie de taxe instituite de municipalitate, la cuantumul minim şi maxim al amenzilor, dar şi la valoarea impozabilă pe metrul pătrat a clădirilor sau la nivelul impozitului/taxei pe hectar, pentru terenurile situate în intravilan.
Deşi pe proiect şi raport este trecut şi numele primarului Mihail Genoiu, pentru ca acesta să-şi pună semnătura, ieri edilul susţinea că nu are cunoştinţă de niciun fel de majorare a taxelor şi impozitelor locale. Să crească taxele şi impozitele fără ştirea primarului sau rapoartele să nu fi ajuns încă pe biroul acestuia, spre avizare? Până când edilul va lua la cunoştinţă de mărirea taxelor şi impozitelor locale, iată care ar fi principalele majorări care ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

Ce taxe cresc din 2019

De anul viitor, mai multe taxe instituite de Primăria Craiova vor fi mai mari cu câţiva lei. Spre exemplu, şoferii vor plăti cu un leu mai mult pentru vinietă, taxa anuală pentru parcarea curentă pe domeniul public al municipiului, cu excepţia parcărilor cu plata prin SMS semnalizate ca atare, urmând să fie de 41 de lei. Taxa de divorţ pe cale administrativă va creşte şi ea de la 500 de lei la 507 lei, iar cea de oficiere a căsătoriei în sediul primăriei de la 850 de lei la 861 de lei. La rândul ei, taxa pentru folosirea cu timp parţial a caselor memoriale, monumentelor istorice de arhitectură şi arheologie va creşte de la 150 de lei la 152 lei/oră, iar taxa anuală pentru folosirea terenurilor aparţinând domeniului public pe care sunt amplasate echipamente electronice şi de telecomunicaţii va fi de 41 lei/mp/lună, în loc de 40 de lei.
Primăria va mai pune şapte lei, respectiv 13 lei la taxa pentru acordarea autorizaţiei de transport persoane în regim de închiriere (507 lei) şi la taxa pentru acordarea autorizaţiei de transport mărfuri în regim contractual (1.013 lei) şi 268 de lei la taxa pentru acordarea autorizaţiei de transport mărfuri efectuat cu tractoare cu remorci sau semiremorci (20.268 de lei). Tot cu câţiva lei vor creşte şi alte taxe locale, printre care şi taxa de urgenţă pentru eliberarea certificatului de urbanism (de la 500 de lei la 507 lei) sau taxa pentru prelungirea autorizaţiei de spargere a străzii pentru persoanele juridice (de la 5.000 de lei la 5.067 lei). Cu 12 lei, 24 de lei, 44 de lei, 54 de lei sau 60 de lei va creşte şi taxa pentru eliberarea/vizarea anuală a autorizaţiei de funcţionare a restaurantelor şi barurilor, în funcţie de suprafaţa fiecăruia.

Creşte preţul abonamentelor de la parcarea subterană

Din 2019 vor creşte, cu două excepţii, şi taxele de la parcarea subterană de lângă Teatrul Naţional „Marin Sorescu“. Creşterile sunt infime, cu câţiva lei, şi vizează abonamentele, care vor costa după cum urmează: parcarea pe timpul nopţii, de luni până vineri (orele 18.00 – 6.00) şi tot weekendul – 101 lei/lună; parcarea pe timpul zilei, de luni până vineri (orele 6.00 – 18.00) – 122 lei/lună; parcarea pe timpul zilei, de luni până vineri (8.00 – 18.00) pentru maşinile electrice – 51 lei/lună; staţionarea nelimitată pentru maşinile electrice – 101 lei/lună; staţionarea nelimitată, pentru restul maşinilor – 304 lei/lună; taxa de remitere tichet, pentru pierderea sau deteriorarea acestuia – 51 lei. Un leu în plus mai apare şi la una dintre taxele de intrare la Craiova Water Park, mai exact la cea din weekend, pentru persoanele de peste 10 ani, propunerea fiind de 51 de lei. Nu doar unele taxe din Craiova se majorează din 2019, ci şi cuantumul minim şi maxim al amenzilor. E drept, tot cu câţiva lei: patru, nouă, 15, 17, 21, 37 sau 85 de lei.

Ce impozite se majorează

Impozitele pe clădiri, terenuri şi autovehicule vor suferi şi ele modificări de anul viitor. Nu cu mult, dar tot apar şi aici câţiva lei în plus (unu, doi, trei, patru, opt sau 13 lei) la valoarea impozabilă pe metrul pătrat a clădirilor, în funcţie de caracteristicile fiecăreia şi de utilităţi (cu sau fără instalaţii de apă, canalizare, electrice sau încălzire). De asemenea, creşte şi nivelul impozitului/taxei pe hectar, pentru terenurile situate în intravilan şi înregistrate în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii. Aici, diferenţa o face zona în care se află terenul. Astfel, pentru un teren din zona A, impozitul va creşte de la 8.597 lei/ha la 8.712 lei/ha, pentru zona B de la 6.499 lei/ha la 6.586 lei/ha, pentru zona C de la 4.447 lei/ha la 4.507 lei/ha, iar pentru zona D de la 2.113 lei/ha la 2.141 lei/ha.
La autovehicule o mică creştere a impozitului apare la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 centimetri cubi şi 3.000 centimetri cubi inclusiv – de la 144 de lei la 146 de lei, şi la cele peste 3.001 centimetri cubi – de la 290 de lei la 294 de lei. Creşteri cu doi lei, cinci lei, şapte lei, nouă lei, 14 lei, 17 lei sau 21 de lei apar şi la vehiculele de transport de marfă, în funcţie de masa totală autorizată sau masa mai mare de 18 tone.

Taxele cu cea mai mare creştere: cele pentru folosirea stadionului

Primăria Craiova va mări de anul viitor taxele de folosire a stadionului „Ion Oblemenco“

Taxele cu cea mai mare creştere anul viitor vor fi cele pentru folosirea stadionului „Ion Oblemenco“, aşa cum rezultă din raportul Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei Craiova, care vine cu propunerea de modificare a acestora, „având în vedere analiza costurilor şi veniturilor în perioada de exploatare, a frecvenţei şi tipurilor evenimentelor previzionate“. Astfel, pentru meciurile echipei naţionale de fotbal, cele din Liga I şi Cupa României (începând din 16-imi) sau alte dispute la nivelul sportului de performanţă, taxa de folosire a stadionului se va mări de la 37.597 de lei/eveniment la 45.000 de lei, în timp ce pentru meciuri din cupele europene taxa va creşte de la 75.194 de lei la 111.140 de lei. Evenimentele culturale (concerte, festivaluri etc.) vor fi taxate de anul viitor cu 84.650 de lei, faţă de 61.057 de lei/eveniment cât este taxa în prezent, iar cele speciale (altele decât cele sportive), care implică inclusiv închirierea terenului, cu 129.270 de lei (în prezent taxa este de 93.942 de lei).
Pentru evenimentele restrânse, care nu implică utilizarea gazonului şi a spaţilor din tribune (acţiuni de caritate, dineuri etc.), noua taxă va fi de 651 lei/mp, faţă de 507 lei, cât este în prezent, în timp ce pentru utilizarea temporară a spaţiilor de birouri, taxa propusă este de 16,30 lei/mp/oră (faţă de 12 lei în prezent). Pentru închirierea sălii de conferinţe se va plăti de anul viitor 750 de lei/oră, în loc de 507 lei, iar pentru evenimente sezoniere care includ şi aprovizionare, taxa va fi de 30 de lei/mp/zi, în loc de 20 de lei. Taxa pentru filmările private va creşte şi ea de la 1.013 lei/oră la 1.400 de lei, iar cea pentru filmările cu caracter comercial va fi de 2.325 lei/oră, în loc de 2.027 lei. În fine, utilizarea spaţiilor publicitare interioare şi exterioare stadionului va fi taxată din 2019 cu 120 de lei/mp/zi, respectiv 120 de lei/mp/lună, faţă de 101 lei, cât este acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS