Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistica de la Veneția găzduiește începand de miercuri, 10 iunie, expoziția de pictură și sculptură a artiștilor olteni Marcel (președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Craiova) și Ilarion Voinea, eveniment ce va avea loc în Mica Galerie situată în Cannaregio 2211 – 30121, Veneția. Expoziţia va cuprinde sculpturi de mici dimensiuni, alături de picturi și desene.
„Lucrările noastre vor vorbi despre noi”
În comunicatul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistica de la Veneția, sunt prezentați cei doi artiști plastici, frații Marcel și Ilarion Voinea, originari din Băilești. Marcel Voinea, născut pe 8 iulie 1951, este absolvent al Institutului de Arte Plastice şi Decorative „Ion Andreescu” din Cluj, secţia sculptură 1977. Profesor de sculptură din 1977‒1990 la Școala de arte „Grigore Gabrielescu” și la Liceul de Artă din Craiova; din 2002 este vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici (U.A.P.), iar din 2010 este preşedinte al filialei Craiova a U.A.P. Din anul 2007 este membru în Comisia Zonală Oltenia pentru monumente de for public.
„Marcel Voinea este un artist fabulatoriu. Reconstruieşte poveşti din texte biblice şi nu numai, folosindu-se de praful de cretă pe care-l amestecă în var, iar apoi îl distribuie pe pânză cu o virtuozitate ieşită din comun, în scene ale căror desene apropie munca sa de cea a graficienilor, ori mai degrabă a gravorilor, iar celălalt, Ilarion Voinea, destructurează realitatea materiei în fragmente cărora le dă un sens independent, cu valoare de simbol, atunci când le desprinde de contextul locului comun.
Mai întâi, Marcel Voinea este un excepţional desenator, a cărui imaginaţie poetică completează fericit, în secvenţialităţi memorabile, adevărate poveşti şi interpretări ale textelor biblice, subminate, însă, permanent de o ironie devastatoare. Pentru că toate personajele sale, aflate într-o dinamică de o inocentă spontaneitate, se trezesc într-un spaţiu al fabulei, reinterpretate mereu într-o citire trecută prin grila metafizică. Şiruri de oameni duc în spate cetăţi părăsite, ca şi când o mare nenorocire s-ar fi aşezat peste ele, dar încăpăţânarea lor de a merge înainte îi identifică cu un destin inexorabil […].
E multă poezie în fragmentele de realitate prelucrate în lemn ori bronz de Ilarion Voinea, o poezie subtilă şi eterată, din care au căzut cuvintele de prisos, rămânând uneori doar o urmă a acestora, o idee. Pe un platou de lemn desenează o deschizătură ca un semicerc, o fantă prin care ai putea să vezi, dincolo de suprafaţa limpede a realităţii, un miez, pe care-l cauţi, al energiilor ce ar putea să revitalizeze materia moartă …” (Petre Tănăsoaica, România literară nr. 40, 2012).
Ilarion Voinea, născut pe 28 ianuarie 1948, este absolvent al Facultăţii de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secţia sculptură. Între anii 1973‒2012 a fost profesor de sculptură la Şcoala Populară de Artă, între 1998‒2006, conferenţiar universitar la Facultatea de Arte Vizuale a Universităţii din Oradea, iar între 1990‒1991 Lector univ. la Academia de Arte Frumoase din Cluj-Napoca. Este autorul a numeroase expoziţii personale și de grup și a realizat numeroase monumente atât în ţară, precum și în străinătate.
Contact de GdS, Marcel Voinea a spus: „Suntem de ieri aici, la Veneția, în casa lui Iorga. Reamintesc că Nicolae Iorga a fondat institutul Casa Romena din Veneția, unde ne aflăm noi acum. Nu am emoții pentru expoziție deoarece nu am motive. Nu sunt la prima întâlnire cu un public din afara României”. Întrebat cine va face mâine, la vernisajul oficial, un laudatio despre ei, Marcel Voinea a adăugat: „Organizatorii, nu ne-au interesat aceste detalii… Lucrările noastre vor „vorbi” despre noi! Noi vom sta aici până la închiderea expoziție, pe 28 iunie”.