Societatea civilă a strâns numărul de semnături necesare pentru declanșarea referendumului împotriva proiectelor nucleare de la Kozlodui (Bulgaria). După ce va lua act, CL Craiova trebuie să stabilească prin vot data referendumului. Toate detaliile despre această acțiune vor fi prezentate în exclusivitate luni, 31 august, la emisiunea „Audiență Generală“ de la Alege TV, începând cu ora 18.30.
Grupul de Acțiune Civică (GAC) din Craiova, coordonat de prof. Luminița Simoiu, a încheiat cu succes campania de strângere de semnături pentru declanșarea unui referendum împotriva proiectelor nucleare de la Kozlodui (Bulgaria). Situl nuclear, aflat la circa 100 de kilometri de municipiu, cuprinde centrala atomo-electrică, unde funcționează două reactoare cu o putere instalată de 2.000 MW, și un viitor depozit de deșeuri nucleare, cu o capacitate de stocare de 350.000 de tone. La acestea s-ar putea adăuga un nou reactor nuclear, cu o capacitate instalată de 1.200 MW. O catastrofă nucleară la Kozlodui ar putea afecta și Craiova. Legislația internațională prevede consultarea populației din România și Bulgaria în legătură cu aceste proiecte cu potențial impact transfrontalier. În acest context se înscrie inițiativa GAC de a strânge semnături pentru declanșarea referendumului antinuclear la Craiova.
Mingea este în terenul CL Craiova
În cadrul ședinței ordinare de astăzi a Consiliului Local (CL) Craiova, reprezentanții societății civile vor informa aleșii locali despre rezultatele campaniei de strângere de semnături, apoi se va trece la derularea procedurilor legale în vederea referendumului. „La întâlnirea pe care a avut-o pe 12 iunie 2015 cu specialiștii în domeniu, doamna primar Lia Olguța Vasilescu a afirmat că, dacă inițiativa va îndeplini condițiile locale, administrația locală va da curs solicitării cetățenilor. Apreciem colaborarea cu reprezentanții primăriei“, a precizat prof. Luminița Simoiu.
Începând cu 16 iunie, Gazeta de Sud a pus la dispoziția craiovenilor tabele pentru semnături prin birourile de mică publicitate din oraș. Potrivit Legii nr. 215/2001 privind administrația publică locală (art. 109, alin. 1 și 2), cetățenii pot propune consiliilor locale și județene pe a căror rază domiciliază, spre dezbatere și adoptare, proiecte de hotărâri. Promovarea unui proiect de hotărâre poate fi inițiată de unul sau mai mulți cetățeni cu drept de vot, dacă acesta este susținut prin semnături de cel puțin 5% din populația cu drept de vot a unității administrativ-teritoriale respective. Concret, raportându-ne la o populație cu drept de vot de 260.000 de persoane, pentru Craiova era nevoie de cel puțin 13.000 de semnături ca un proiectul să intre pe ordinea de zi a CL. Pentru validarea referendumului, trebuie să fie prezenți la urne 78.000 de craioveni. Sunt necesare 65.000 de voturi valabil exprimate pentru ca rezultatul referendumului să fie validat. Ca populația să se exprime împotriva proiectelor de la Kozlodui, este nevoie de votul favorabil a 32.500 de craioveni. Raportându-ne la cifre, referendumul ar putea aduce la urne peste 60% din numărul craiovenilor prezenți la alegerile locale din 2012.
Toate implicațiile acestui eveniment major pentru Craiova vor fi dezbătute luni, 31 august, începând cu ora 18.30, la emisiunea „Audiență Generală“ de la Alege TV. Tot atunci veți afla și cât de (ne)pregătită este Craiova în cazul unei catastrofe nucleare.