4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljReprezentanţii ONG-urilor cer externalizarea serviciilor sociale

Reprezentanţii ONG-urilor cer externalizarea serviciilor sociale

Fundaţiile World Vision şi Terre des hommes în parteneriat cu Federaţia organizaţiilor neguvernamentale pentru copil, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale din judeţ, dar şi ai altor ONG-uri s-au întâlnit ieri, la Craiova, la o masă rotundă pe tema contractării serviciilor sociale destinate grupurilor vulnerabile. Rolul întâlnirii a fost aceala de a mijloci o discuţie între autorităţile publice locale şi ONG-urile din judeţ despre problemele cele mai grave cu care se confruntă organizaţiile în ceea ce priveşte contractarea serviciilor sociale. „Avem un număr mare de persoane vulnerabile în judeţul Dolj, fie că sunt copii, persoane vârstnice sau persoane cu dizabilităţi. Tocmai din acest motiv este nevoie de un parteneriat public privat între Consiliul Judeţean, între Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi bineînţeles organizaţiile neguvernamemntale de la nivelul judeţului care oferă servicii sociale pentru persoanele vulnerabile. Cea mai gravă problemă cu care ne confruntăm în acest moment este lipsa unei metodologii unitare pe care să o urmeze fiecare serviciu social atunci când este contractat. Ne-am implicat de-a lungul anilor în nenumărate proiecte destinate copiilor şi familiilor lor pentru a preveni situaţiile de abuz, neglijare, exploatare, pentru incluziunea comunităţilor de romi şi a altor minorităţi. O altă problemă gravă spre care ne-am îndreptat atenţia este a protecţiei copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi departe de casă, protecţia copiilor aflaţi în situaţii de trafic şi migraţie”, a spus Laura Sava – Ghica, manager programe Fundaţia Terre des hommes.

Unul din opt copii de la sate merge flămând la culcare

La nivelul anului curent, exista un număr important de servicii sociale sau servicii integrate care nu dispun de standarde de cost și care nu pot fi contractate de către autoritățile publice la nivel local (exemplu: serviciile de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici, centrele de zi pentru aceștia, serviciile integrate de suport pentru incluziune pentru persoanele cu dizabilități). Acestea au atras atenţia reprezentanţii ONG-urilor. Mai mult decât atât, reprezentanţii ONG-urilor au prezentat un raport îngrijorător al UNICEF care evidenţiază faptul că opt minori din o sută trăiesc la nivelul de sărăcie severă, cu mai puțin de 15 lei pe zi. „În urma studiilor efectuate de Federaţia Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil s-a constat că la nivel naţional este o stagnare în contractarea serviciilor sociale. Nu există o metodologie unitară privind contractarea serviciilor sociale şi acest lucru este o problemă majoră. Raportul realizat de World Vision aduce elemente suplimentare privind situația particulară a copiilor din mediul rural și evidențiază faptul că 30% din familiile copiilor din mediul rural nu au venituri suficiente pentru traiul de zi cu zi; unu din opt copii din satele românești merge uneori sau întotdeauna la culcare flămând, unu din cinci copii între 0 şi 5 ani nu a fost la medic în ultimul an şi aproape jumătate dintre aceştia au avut boli respiratorii. 2,3% dintre familiile din mediul rural declară că în ultimul an cel puțin un copil din gospodărie a abandonat școala. Dat fiind contextul social alarmant în care se află România în prezent, se impune deblocarea și extinderea utilizării mecanismului de contractare a serviciilor sociale”, a spus Cristina Bălănescu, manager zonal al Fundaţiei World Vision România.
România este țara din Uniunea Europeană cu cele mai puţine posibilităţi de finanţare a serviciilor sociale şi cu unul dintre bugetele cele mai mici alocate acestor servicii din PIB.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS