3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljExpoziţia „Aurul şi Argintul antic al României”, la Muzeul Olteniei Craiova până la 1 aprilie

Expoziţia „Aurul şi Argintul antic al României”, la Muzeul Olteniei Craiova până la 1 aprilie

Planificată iniţial pentru a fi expusă, la Craiova, în intervalul 19 noiembrie 2015 – 31 ianuarie 2016, expoziţia intinerantă „Aurul şi Argintul antic al României” continuă să fie găzduită, în spaţiile expoziţionale ale Muzeului Olteniei Craiova, până la data de 1 aprilie 2016. Decizia de a prelungi perioada de expunere se datorează și interesului crescut al publicului din regiunea Olteniei, înregistrându-se deja un număr impresionant de vizitatori, peste 7000 până în prezent.

Fiind considerat cel mai mare proiect cultural expoziţional al României din ultimii 25 de ani, realizat la iniţiativa Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, în cooperare cu 32 de instituţii muzeale din ţară, expoziţia „Aurul şi argintul antic al României” prezintă unele dintre cele mai spectaculoase artefacte de aur şi argint descoperite pe teritoriul ţării noastre.

Ansamblul artefactelor, expuse într-un spaţiu cu aspect de-a dreptul insolit, reprezintă un adevărat spectacol cultural oferit vizitatorilor, un tot unitar realizat urmare a unui efort îndelungat de elaborare în forme concrete a unor idei istorice de o profunzime şi abstracţiune deconcertate. Chiar de la primul contact cu spaţiul expoziţional, vizitatorul rămâne impresionat și de armonizarea subtilă și deplină dintre arhitectonica spectaculoasă a ansamblului și desfășurarea treptată a celor peste 1000 de obiecte din aur și argint.
Varietatea, deloc întâmplătoare, a artefactelor istorice expuse, validează, fără echivoc, un demers cultural pe placul tuturor categoriilor de public, îndeplinind cu succes criteriile eligibile ale argumentaţiei unei sinteze istorice ce deschide, sau măcar incită şi facilitează doritorilor, o cale de cunoaştere directă către cea mai spectaculoasă şi strălucitoare parte a istoriei României.
Punctele de atracţie din cadrul expoziţiei, numeroase ca formă şi diversitate, se impun publicului gradual de la fascinantele brăţări dacice de aur, monedele de tip Koson până la fabulosul Tezaur de la Pietroasele.
Gradul de adresabilitate şi accesibilitate, atât ca formă cât şi conţinut a spectaculoaselor piese de patrimoniu naţional, prezentate de Muzeul Olteniei Craiova, creşte considerabil pe segmentul publicului oltean, în condiţiile în care instituţia craioveană participă la acest proiect, cu 89 de piese din aur şi argint, dintre care remarcăm tezaurul de la Vârtop, compus din 45 de monede şi numeroase alte obiecte de podoabă, dar şi piese din aur de la Romula (un medalion şi un inel), sau din siturile arheologice din judeţele Dolj (Moţăţei, Drănic, Daneţi, Maglavit, Fântânele), Mehedinţi şi Olt. Printre cele mai impresionante piese se numără și un disc metalic, parte a unui scut datat la sfârşitul Epocii Bronzului şi începutul Epocii Fierului.

Expoziţia „Aurul şi Argintul antic al României” va fi deschisă publicului, la sediul Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei Craiova, din strada „Madona Dudu” nr. 14, putând fi vizitată zilnic, de luni până duminică, între orele 9.00 şi 17.00.
Preţurile biletelor vor fi cele practicate în mod obişnuit de muzeul craiovean: 5 lei adulţi şi 2,5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS