Cea de-a XV-a ediție a Premiului “Europa pentru Teatru”, recompensa europeană cea mai prestigioasă a teatrului în lume, precum și ediția a XIII-a a Premiului “Europa Noi Realități Teatrale” se desfășoară în perioada 23-26 aprilie 2016 în Romania, la Craiova. Manifestările se desfășoară sub patronajul financiar al Primăriei Craiova, în cooperare cu Fundația Shakespeare din Craiova și Teatrul Național “Marin Sorescu”, care s-a angajat să găzduiască și să organizeze decernarea Premiului “Europa pentru Teatru” la Craiova, cu contribuția Institutului Cultural Român.
Această ediţie a Premiului se desfăşoară în România, la Craiova, un oraş foarte animat, capitala Olteniei şi centru cultural de talie internaţională. Oraşul Craiova, în sinergie cu Fundaţia Shakespeare şi Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, care găzduiesc Premiul Europa, și-au dorit cu tărie ca manifestările să aibă loc ca eveniment final al celei de-a X-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare. După cum se știe, data de 23 aprilie 2016 va coincide cu împlinirea a 400 de ani de la moartea lui Shakespeare.
La ediţia din acest an, premiul a fost decernat lui Mats Ek, coregraf şi regizor suedez de renume mondial. Fiu al unui mare actor și al unei coregrafe legendare, Mats Ek a reușit să combine de teatru și dans într -o expresie extrem de originală și personală. Inspirat de Martha Graham, Pina Bausch, Kurt Jooss Mats Ek a pus în scenă cu mare succes mai multe reinterpretări ale baletului clasic al secolului al XIX-lea, combinându-l cu elemente de dans modern, dar și cu fapte din viața de zi cu zi, deoarece pentru artist este important să se facă referire la timpul în care trăim. Astfel, „Giselle” (1982 ), „Lacul Lebedelor” ( 1987), „Carmen” ( 1992) și „Frumoasa din pădurea adormită” (1996 ) devin noile spectacole clasice sau spectacole cult, în care figura de sex feminin, muzica , scenografia și costumele sunt toate elementele centrale și indispensabile pentru (re )construcția istoriei. Principala caracteristică a stilului lui Mats Ek este comunicarea prin limbajul corpului și dansul dramatic, în care o expresie puternică se îmbină cu perfecțiunea tehnică.
Cel de-al XIII-lea Premiu “Noi Realităţi Teatrale “ a fost câştigat de următorii artişti (în ordine alfabetică): Viktor Bodó (Ungaria), Andreas Kriegenburg (Germania), Juan Mayorga (Spania), National Theatre of Scotland (Scoţia/ Regatul Unit al Marii Britanii) și Joël Pommerat (Franţa).
Un premiu special a fost acordat de către Președintele Juriului și de către instituțiile din România regizorului Silviu Purcărete, o personalitate aclamată în patria sa dar și la nivel internaţional. Mai mult, unul dintre spectacolele sale, “O furtună”, va fi prezentat în cadrul manifestărilor Premiului. Printre laureații de seamă ai acestui premiu la ediții anterioare se numără Melina Mercouri (ediţia I), Vaclav Havel (a VI-a ediţie) și, anul trecut, regizorul rus Iuri Petrovici Liubimov.
Această ediţie a manifestărilor reprezintă ocazia de a omagia câştigătorii, ca de obicei, cu o serie de conferinţe în cadrul cărora vor fi analizate în detaliu activitatea artistică, cu mărturii ale unor actori, scenografi, designeri de costume, muzicieni, etc. care au colaborat cu diferiţi artişti premiaţi şi cu discursul academic al unor jurnalişti şi critici din presa internaţională de renume.