Astăzi, s-a sărbătorit în centrul municipiului Craiova Ziua Imnului Naţional al României – „Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848. La manifestare au participat oficialităţi judeţene şi municipale. Vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Alina Elena Tănăsescu, a declarat că este onorată să participe la această însemnată ceremonie, prin care se celebrează Ziua Imnului Național al României. „Cântec patriotic izvorât din dorința seculară de libertate și apel la acțiune neîntârziată pentru dobândirea ei, «Deșteaptă-te, române!» a constituit flacăra Revoluției din 1848 și imboldul care a animat lupta pentru emancipare, deschizând astfel drumul spre România modernă.
Evenimentele cruciale din istoria noastră au purtat amprenta imnului, versurile sale însuflețindu-i pe eroii care s-au sacrificat pentru împlinirea dezideratelor unei națiuni greu încercate, în Războiul de Independență, în cele două conflagrații mondiale ori la Revoluția din 1989.
Am traversat un sfert de secol de când «Deșteaptă-te, române!» a fost consfințit drept imnul nostru de stat, un sfert de secol în care, în spiritul imperativului național înscris în versurile lui Andrei Mureșanu, România și-a conturat o altă soartă, un destin care o situează, cu drepturi depline, în mijlocul marii familii europene. , exprimându-ne astfel atașamentul și prețuirea pentru valorile perene pe care le simbolizează și care ne reprezintă, ca națiune” a spus Alina Elena Tănăsescu.
La 29 iulie 1848, „Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști, pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn „o adevărată Marsilieză românească”.
Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în Al Doilea Război Mondial.