5.6 C
Craiova
joi, 2 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCelebrarea a 50 de ani de învăţământ tehnic superior de automatic la Universitatea din Craiova

Celebrarea a 50 de ani de învăţământ tehnic superior de automatic la Universitatea din Craiova

Universitatea din Craiova, Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică organizează joi, 6 octombrie, ora 10:00 la Sala Albastră la celebrarea a 50 de ani de învăţământ tehnic superior de automatic şi 40 de ani de învăţământ tehnic superior de Calculatoare la Universitatea din Craiova. La eveniment participă pe lângă seniori şi creatori ai şcolii de automatică şi calculatoare, reprezentanţi de la toate marile universităţi din ţară.

Tot joi, 6 octombrie, la Sala Albastră, dar de la ora 15: 00, va avea loc şedinţa festivă de decernare a titlului Doctor Honoris Causa, dr. ing. habil. Silviu-Iulian Niculescu (n. la Petroşani, 7 septembrie 1968), director de cercetare gradul I (Cercetător ştiinţific principal gradul I) în CNRS – Franţa (Centre National de la RechercheScientifique – Centrul Naţional al Cercetării Ştiinţifice), Director al Laboratorului CNRS L2S (Laboratoire de Signaux et Systèmes – Laboratorul de Semnale şi Sisteme), unul dintre cele mai mari laboratoare de cercetare ale Franţei. Silviu-Iulian Niculescu este unul din cei mai activi şi mai prolifici specialişti din domeniul Automaticii teoretice şi aplicate, promotor şi reprezentant de excelenţă al noii etape în dezvoltarea teoriei şi aplicaţiilor sistemelor dinamice descrise de ecuaţii cu argument deplasat. Silviu Niculescu s-a afirmat ca promotor al teoriei şi aplicaţiilor sistemelor dinamice şi automate (cu reacţie inversă) descrise de ecuaţii cu argument deplasat, acest domeniu ajungând la un nivel de tematică de interes european şi mondial, reunind zeci de cercetători şi primind finanţări importante.

Învăţământul superior tehnic în cadrul Universităţii din Craiova a luat fiinţă în vara anului 1966, când a fost organizat primul concurs de admitere, prin aplicarea H.C.M. 894/27 august 1965. În anul universitar 1966-1967, Facultatea de Electrotehnică, cu durata de cinci ani, şi-a început activitatea cu 100 de studenţi în anul I, dintre care 50 pentru secţia de Automatică şi 50 la secţia de Maşini şi aparate electrice. Începând cu anul universitar 1976-1977, o dată cu punerea în aplicare a noului plan de învăţământ, în cadrul secţiei de Automatică s-au înfiinţat două opţiuni: opţiunea de Automatică şi opţiunea de Calculatoare, iar secţia s-a transformat în secţia de Automatizări şi Calculatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS