18.9 C
Craiova
sâmbătă, 29 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: „În culisele scenei, în culisele vieții” cu actrița Gina Călinoiu

Craiova: „În culisele scenei, în culisele vieții” cu actrița Gina Călinoiu

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova organizează luni, 7 noiembrie,, ora 18.00, în Salonul Medieval, o nouă întâlnire din cadrul proiectului „În culisele scenei, în culisele vieții”. Invitată este actrița Gina Călinoiu, de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Aceasta va povesti lucruri mai puțin cunoscute din viața și activitatea sa, iar la finalul întâlnirii va dialoga cu publicul. Moderator: Cornel Mihai Ungureanu. Intrarea este liberă.

Gina Călinoiu este actriță la Naţionalul craiovean din 2001, dar și lector univ. dr. la Departamentul de Arte al Universităţii din Craiova, pe care l-a și absolvit, tot în 2001, la clasa profesorului Ilie Gheorghe. A urmat un master – finalizat în 2004 – în Pedagogia Artei Actorului, coordonator – Mircea Albulescu, iar în 2007 și-a susținut lucrarea de doctorat în teatru, cu tema „Grotowski – metafizica artei actorului”, coordonator: prof. univ. dr. Mihaela Tonitza-Iordache, ambele la UNATC „I. L. Caragiale” București. A interpretat pe scena craioveană, în cei 15 ani de activitate, numeroase roluri sub îndrumarea unor regizori reputați precum: Silviu Purcărete, Janusz Wisniewski, Peter Schneider, Tim Carroll,  Peter Bokor, Mircea Cornișteanu, Kincses Elemer ș.a. A semnat regia artistică pentru spectacolul „Despre Ideea de Tu”, după Nichita Stănescu, la Muzeul Literaturii Române, Bucureşti (2006) și a fost asistent de regie la spectacole realizate pe scena Naționalului craiovean de Janusz Wisniewski, Mirela Cioabă și Peter Schneider. A publicat articole de specialitate în reviste culturale şi este autoarea studiului „Jerzy Grotowski – Metafizica artei actorului”, care a constituit cercetarea pentru doctorat. Preocupată de cercetare, participă frecvent la workshop-uri susţinute de personalităţi ale lumii teatrale precum Anatoly Vassiliev, Eugenio Barba, Grzegorz Bral, Zygmunt Molik, Andrei Şerban, Bruce Myers, Thomas Richards, Rena Mirecka. A fost distinsă cu Premiul pentru ingeniozitatea restituirii operei clasice, pentru „Răţuşca cea urată”, la Festivalul Internațional al Teatrului de animație „Bucurii pentru copii” – București (2006) și cu Marele Premiu la Festivalul Naţional de Comedie de la Galați, pentru „D’ale carnavalului”, de I. L. Caragiale, regia Mircea Cornişteanu (2002).

„În culisele scenei, în culisele vieții” este un proiect al Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, care aduce în fața publicului, în fiecare lună, un om de scenă: actor, interpret muzical sau un alt angajat al unei instituții de spectacole, ce contribuie la realizarea unui produs artistic, de la sufleor sau tehnician, la managerul instituției. Invitatul acestor întâlniri vorbește, după caz, despre beneficiile și neajunsurile vieții de artist, împărtășește publicului întâmplări din experiența personală, dar și povești nevăzute și neștiute din culise. De la debutul proiectului, în noiembrie 2015, și-au spus povestea în Salonul Medieval al Casei de Cultură „Traian Demetrescu” actrița Tamara Popescu, de la Teatrul Național „Marin Sorescu”, soprana Renata Vari, de la Opera Română Craiova, teatrologul Adriana Teodorescu, manager al Teatrului „Colibri”, Vlad Drăgulescu, antreprenor cultural și manager al Filarmonicii „Oltenia”, Alexandru Boureanu, director general al Teatrului Național „Marin Sorescu”, Antoniu Zamfir, manager al Operei Române Craiova, Constantin Cicort și Angel Rababoc, actori la Teatrul Național „Marin Sorescu”, Luiza Stănescu, actriță la Östgötateatern, Norrköping, Suedia, Oana Stancu, actriţă la Teatrului „Colibri”, Mircea Suchici, violoncelist la Filarmonica „Oltenia”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS