1.2 C
Craiova
sâmbătă, 14 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSfânta Muceniţă Tatiana, sărbătorită la Catedrala mitropolitană din Craiova

Sfânta Muceniţă Tatiana, sărbătorită la Catedrala mitropolitană din Craiova

Credincioşii craioveni au participat în număr mare la slujbele închinate Sfintei Muceniţe Tatiana, Diaconiţa, ale cărei moaşte sunt adăpostite în Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Momentele liturgice au început de miercuri seara, prin slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de o procesiune cu moaştele Sfintei în jurul Catedralei mitropolitane.

În ziua praznicului, joi, 12 ianuarie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Şapcă.

Sfânta Muceniţă Tatiana, model de sfinţenie şi curaj

În cuvântul rostit la finalul slujbei religioase, IPS Irineu a subliniat modelul de viaţă şi sfinţenie al Sfintei Tatiana, slujitoare a Mântuitorului Iisus Hristos. “Sfânta Tatiana era diaconiţa bisericii din Roma şi slujitoare a credincioşilor, mergea în temniţe unde credincioşii erau închişi pentru numele Mântitorului Iisus Hristos. Îi hrănea, îi învăţa şi-i întărea şi le ducea Sfânta Împărtăşanie, ca ei să poată să biruiască, pentru că mucenicia e foarte apropiată de jertfa euharistică a Mântuitorului Iisus Hristos, în aşa fel încât în temniţele unde se chinuiau sfinţii mucenici, preoţii care erau acolo slujeau Sfânta Liturghie pe piepturile lor. Aşa de importantă era legătura dintre crucea Mântuitorului Iisus Hristos şi crucea Sfinţilor Mucenici, că se împleteau una cu alta pentru preamărirea lui Dumnezeu. Sfânta era model de sfinţenie, de curaj, de bărbăţie, luase exemplu de la sfinteie femei mironosiţe care au alergat la mormântul Domnului şi ea vroia să fie următoarea acestora, următoare Maicii Domnului în slujirea Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că în toţi care erau în temniţă, în toţi fraţii şi surorile care pătimeau pentru Mântuitorul Iisus Hristos se afla Domnul întreg, răstignit şi înviat. Sfânta Tatiana avea conştiinţa că slujeşte Însuşi Mântuitorului Iisus Hristos, ea însăşi arăta iubirea aceasta întrutotul, ca a unei mirese pentru Mirele ceresc, dăruită întrutotul cu sufletul şi cu trupul, cu toată viaţa ei”, a precizat IPS Irineu.

Moaştele Sfintei Tatiana au fost aduse în ţara noastră după ce Constantinopolul a căzut sub dominaţie turccească (1453), în timpul domniei lui Neagoe Basarab, de către boierii Craioveşti care au adus capul Sfintei Muceniţe împreună cu moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Mănăstirea Bistriţa, în judeţul Vâlcea. Cu prilejul sfinţirii bisericii domneşti din Curtea de Argeş, au fost aduse aici şi moaştele Sfintei muceniţe Tatiana de la Mănăstirea Bistriţa, alături de cele ale Sfinţilor Serghie şi Vah. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei (1950-1955), capul sfintei a fost depus mai întâi la Episcopia Râmnicului şi apoi adus la Catedrala mitropolitană „Sfântul Dimitrie“ din Craiova, unde se găseşte şi astăzi. Capul sfintei muceniţe a venit la Craiova, alături de moaştele Sfântului Ierarh Nifon şi de cele ale Sfinţilor Mucenici Serghie şi Vah, prin stăruinţele Mitropolitul Olteniei din aceea vreme, IPS Firmilian.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS