Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției de Combatere a Migrației Ilegale și a Infracționalității Transfrontaliere (IGPF) și Gărzii de Coastă efectuează 38 de percheziții domiciliare înDolj, Constanţa, Bistrița Năsăud, Arad, Timiș și București, la suspecți de contrabandă de țigări.
În acelaşi timp, autoritățile spaniole efectuează 51 de percheziții pe teritoriul Spaniei, la persoane implicate în contrabanda cu țigări, cetățeni români bulgari și spanioli, anunţă IGPF într-un comunicat.
Pentru anihilarea grupului infracțional, autoritățile române au colaborat cu Oficiul European de Lupta AntiFraudă (OLAF), Guardia Civil din Spania, Poliția Națională Bulgară, SELEC si agentiile britanice HMRC (Vama Britanica) si NCA (UK National Crime Agency).
În perioada monitorizării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au descoperit şi reţinut în vederea confiscării peste 414.000 pachete cu ţigări marca Marble provenite din contrabandă, în valoare de aproximativ un milion de euro.
Grupul infracțional era format din cetățeni români, ajutați de cetățeni bulgari și de alți cetățeni români rezidenți în Spania. Aceștia procurau țigări de contrabandă de pe teritoriul Bulgariei, le transportau cu diferite mijloace auto, conduse de cetățeni români ori străini si le transportau pe teritoriul Spaniei, unde le depozitau și le comercializau pe piața neagră.
În interesul anchetei sunt citate pentru audieri persoanele implicate în activitatea de contrabandă cu țigări, atât la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, cât și la sediul Gărzii de Coastă.
Totul a început în luna decembrie a anului 2015 când, în urma unor percheziții efectuate la domiciliul cetățeanului român Cosmin E, în vârstă de 37 ani, domiciliat pe raza județului Dolj, cunoscut ca fiind implicat în contrabanda cu ţigări, s-a constat că în curtea imobilului se afla parcat un ansamblu rutier (camion cu cisterne), înmatriculat în Bulgaria, modificat si adaptat transportului de țigări de contrabanda, prin adăugarea unei platforme de beton în greutate de 14 tone, pe șasiul autocisternei, astfel încât încărcătura de produs lichid de pe documentele false de transport sa corespunda cu masa totala a autovehiculului, care avea confecționate spatii de depozitare construite special pentru a ascunde mărfuri, altele decât lichide.
În luna martie a anului 2016, in urma activităţilor specifice de supraveghere informativ-operativă, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române şi ai Gărzii de Coastă, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, au urmărit și identificat pe raza judeţului Dolj o alta autocisternă cu numere de R. Bulgaria, modificata prin adăugarea unei platforme de 24 de tone ciment pentru transportul țigărilor de contrabanda. Din datele de ancheta a rezultat ca șoferul autocisternei acționa pe ruta Bulgaria – Romania și transporta țigări de contrabandă pe raza județului Dolj. În urma controlului efectuat în autocisternă a fost identificată o ușă de acces spre un spațiu special amenajat în care au fost descoperite aproximativ 160.000 pachete cu țigări. Șoferul autocisternei a fost trimis în judecată și condamnat definitiv pentru comiterea infracțiunii de contrabandă și uz de fals.
Grupul a fost monitorizat, efectuându-se schimburi de informații cu autoritățile din Bulgaria și Spania, ocazie cu care reprezentanții celor doua state au precizat ca au identificat și pe teritoriul lor astfel de moduri de operare pentru transportul țigărilor de contrabandă.
In luna iunie a anului 2016, poliţiştii de frontieră au identificat, la intrarea în ţară prin PTF Bechet, un autocamion cu numere de R. Bulgaria, despre care deţineau informaţii că ar fi folosit pentru transportul unei importante cantităţi de ţigări de contrabandă ascunse in role de hârtie, cu destinația Slovacia. Continuând monitorizarea mijlocului de transport, s-a constatat ca acesta si-a schimbat direcția de deplasare, până la domiciliul unui cetăţean român de pe raza judeţului Dolj.
În baza mandatelor de percheziție domiciliară, eliberate de judecătorul de Drepturi și Libertăți din cadrul Judecătoriei Constanța, au fost efectuate două percheziții domiciliare, fiind identificat, ascuns într-o parcare, mijlocul de transport, abandonat de șoferul bulgar. În urma identificării acestuia, a fost formulată propunerea de arestare în lipsă, iar Judecătoria Constanța a emis mandat de arestare și mandat european de arestare pe numele acestuia.
Întreaga cantitate de țigarete descoperita în ambele cazuri, 414.980 pachete marca MARBLE în valoare de aproximativ 4.149.800 lei, precum si vehiculele au fost indisponibilizate la sediul Gărzii de Coastă.
Documentarea şi soluţionarea acestui caz a fost posibilă şi ca urmare a suportul tehnic de specialitate şi sprijin/cooperare pe segmentul de supraveghere operativă al lucrătorilor din cadrul D.O.S./ IG.P.R. si structurile subordonate.
În cauză, cercetările sunt continuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă calificată cu ţigări, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 270, alin. 3 coroborat cu art. 274 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal al României. Activitățile de poliție judiciară continuă pentru soluţionarea justă şi completă a cauzei, urmând a fi iniţiată şi derulată procedura de asistenţă judiciară internaţională.
În funcție de rezultatul activităților aflate în curs de desfășurare, urmează a fi informată opinia publică, cu păstrarea confidențialității urmăririi penale.