-6.5 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: Concursul "Cu viaţa mea apăr viaţa" şi-a desemnat câştigătorii

Dolj: Concursul „Cu viaţa mea apăr viaţa” şi-a desemnat câştigătorii


Etapa judeţeană a concursului cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea apăr viaţa” s-a încheiat luni. Competiţia a fost destinată celor două categorii de elevi stabilite prin Regulamentul aprobat cu Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 3825 din 03.06.2013: ciclul gimnazial (clasele V – VIII), respectiv ciclul liceal (clasele IX – XI).
Concursul a fost organizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj, gazda primitoare a probelor de concurs fiind Liceul “Traian Vuia” din Craiova.
Principalele obiective urmărite de organizatorii activităţii au fost: dezvoltarea capacităţii de percepţie a protecţiei civile ca ansamblu de activităţi umanitare; cunoaşterea şi aprecierea factorilor de risc şi adoptarea comportamentului adecvat; cunoaşterea modului de acţiune în cazul iminenţei producerii unei situaţii de urgenţă.
Pentru ciclul gimnazial, în urma calificărilor desfăşurate la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţ, la faza judeţeană s-au calificat şi au participat 6 echipaje, astfel: Şcoala Gimnazială „Elena Farago” Craiova, Şcoala Gimnazială „Ion Ţuculescu” Craiova, Şcoala Gimnazială „Traian” Craiova, Şcoala Gimnazială Filiaşi, Şcoala Gimnazială Castranova şi Liceul Tehnologic „Alexandru Macedonski”  Melineşti.
La probele de concurs pentru ciclul liceal au participat 5 echipaje, după cum urmează: Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii ”Constantin Brâncuşi” Craiova, Colegiul Tehnic Energetic Craiova, Liceul ”Charles Laugier” Craiova, Liceul ”Traian Vuia” Craiova şi Liceul Tehnologic ”Horia Vintilă” Segarcea.
Pentru fiecare ciclu de învăţământ, concursul a constat în trei probe, din care o probă teoretică şi două probe practice, astfel:
-proba teoretică, prin care s-a urmărit verificarea nivelului de însuşire de către participanţi a cunoştinţelor în domeniul protecţiei civile; această probă a avut şi un caracter eliminatoriu, întrucât, pentru a se trece şi la parcurgerea celor două probe practice era necesar ca echipele participante să obţină cel puţin 15 puncte dintr-un maxim posibil de 30 de puncte; toate echipele participante au obţinut dreptul de a participa şi la probele teoretice, obţinând la această probă între 20 şi 30 de puncte;
-prima probă practică, constând în transportul asistat al unei persoane accidentate aşezată pe targă pe o distanţă de 50 m;
-cea de-a doua probă practică, care a constat în  deplasarea cu masca pe figură într-un raion contaminat, inclusiv prin depăşirea unor obstacole.

După parcurgerea tuturor probelor de concurs, clasamentul s-a prezentat astfel:

a) pentru clasele V – VIII:
-Premiul I – Liceul Tehnologic „Alexandru Macedonski”   Melineşti – 96 puncte;
-Premiul al II-lea – Şcoala Gimnazială „Elena Farago” Craiova – 95 puncte;
-Premiul al III-lea – Şcoala Gimnazială „Traian” Craiova – 92 puncte.
b) pentru clasele IX – XI:
-Premiul I – Colegiul Tehnic Energetic Craiova – 97 puncte;
-Premiul al II-lea – Liceul „Charles Laugier” Craiova – 95 puncte;
-Premiul al III-lea – Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” Craiova – 93 puncte.

Conform  prevederilor Regulamentului de desfăşurare a concursului „Cu viaţa mea apăr viaţa”, aprobat prin Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale nr. 3825 din 03.06.2013, în acest an, echipele reprezentative ale unităţilor de învăţământ clasate pe locul I sunt calificate la faza interjudeţeană a concursului, punctajele foarte bune obţinute la faza judeţeană dându-le totodată speranţe de calificare în finala naţională a acestui interesant concurs.
”Este de apreciat interesul ridicat manifestat de conducerile unităţilor de învăţământ pentru a asigura pregătirea echipajelor de elevi în vederea participării la acest tip de activităţi. Rezultatele obţinute de către toţi participanţii la concurs, nu numai de cei mai buni dintre aceştia!, demonstrează faptul că, printr-o implicare responsabilă a cadrelor didactice şi a elevilor se pot obţine rezultate bune şi foarte bune. Într-un desăvârşit spirit de fair-play, concurenţii au făcut şi de această dată dovada calităţilor teoretice şi fizice pe care le-au dobândit şi consolidat an de an. Pentru noi, indiferent de locul obţinut în clasamentul final, toţi copii care au participat la concurs au dovedit că au spiritul unui adevărat campion! Totodată, este necesar să apreciem şi efortul depus de profesorii coordonatori ai echipelor participante, fără de care nu era posibil să se obţină rezultate bune şi foarte bune”, susține ISU Dolj într-un comunicat.
În organizarea concursului au fost implicați Liceul ”Traian Vuia” Craiova, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj, Primăria Municipiului Craiova, Societatea Naţională „Crucea Roşie” din România – Filiala Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS