5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSalubritatea trage cu ochiul la gunoiul din tomberon

Salubritatea trage cu ochiul la gunoiul din tomberon

Operatorii Salubrității au început să împartă informări referitoare la obligațiile utilizatorilor
Operatorii Salubrității au început să împartă informări referitoare la obligațiile utilizatorilor

Salubritatea a început să caute în gunoiul craiovenilor, cu scopul de a-i învăța să colecteze selectiv. Abonații care aruncă peturile, cartonul sau metalul în tomberonul destinat gunoiului menajer riscă amenzi de până la 2.000 de lei.

Începând din această săptămână, Salubritatea stă cu ochii pe tomberoanele craiovenilor. Mai mult decât atât, angajații operatorului vor verifica gunoiul abonaților pentru ca în tomberoane să ajungă doar gunoi menajer, iar deșeurile reciclabile să fie depuse în sacii destinați colectării selective. Acest lucru se va întâmpla însă doar pe străzile incluse în proiectul-pilot de colectare selectivă la case. Craiovenii care vor amesteca gunoiul menajer cu pet-urile, cartonul și metalul vor fi sancționați cu amenzi contravenționale de către agenții constatatori din cadrul Serviciului Corp Control. Amenda este de la 1.000 la 2.000 de lei, pentru persoanele fizice.
„SC Salubritate Craiova SRL, prin Serviciul Corp Control, începe de astăzi, 26 iunie 2017, o serie de controale privind modul de colectare a deșeurilor pe cele peste 100 de străzi incluse în proiectul-pilot de colectare selectivă la case. Timp de trei săptămâni, agenții constatatori vor verifica dacă cei 11.000 de abonați ai operatorului de salubritate din municipiul Craiova, incluși în acest program, separă deșeurile menajere de cele reciclabile“, a precizat Cristina Ghenea, purtător de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.
Pentru început, în această săptămână, craiovenii de pe străzile prinse în proiect vor fi atenționați și vor primi informări referitoare la obligațiile utilizatorilor, prevăzute în Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare, precum și saci colorați destinați colectării selective – sac de culoare galbenă pentru deșeuri de plastic și metal, sac de culoare albastră pentru deșeuri de hârtie și carton și sac de culoare verde pentru deșeuri de sticlă.
Din cea de-a doua săptămână a acțiunii, lucrătorii Serviciului Corp Control vor ajunge să verifice la propriu gunoiul din recipientele de precolectare. Controlul se va face în zilele de ridicare a deșeurilor menajere. Proprietarilor în ale căror europubele vor fi găsite și materiale reciclabile, cum ar fi hârtie, carton, plastic, metal și sticlă, vor fi somați să nu mai facă acest lucru pentru că riscă să fie amendați.
În ultima săptămână, agenții constatatori vor merge în teren în zilele de colectare a deșeurilor menajere și vor aplica sancțiuni contravenționale tuturor persoanelor fizice depistate că nu precolectează gunoiul separat.
„Acțiunea pe care o demarăm vine după o perioadă de câteva luni în care am derulat exclusiv campanii de informare și conștientizare a populației cu scopul de a-i determina pe craioveni să colecteze deșeurile selectiv, în urma cărora am constatat că nu toți clienții vizați au înțeles mesajul nostru, acela că separarea deșeurilor nu este legată doar de spiritul civic. Acesta vine în completarea obligației legale a fiecăruia dintre utilizatorii care beneficiază de sistemul de colectare separată, iar verificările pe care le vom face au ca scop respectarea legii“, a declarat Mihai Butari, director general al SC Salubritate Craiova SRL.

Etape

În săptămâna 26.06-30.06.2017 are loc verificarea și informarea craiovenilor, inclusiv distribuire de saci colorați destinați colectării selective a deșeurilor.
În cea de-a doua săptămână, 03.07-07.07.2017, se trece la verificare și apoi somare a proprietarilor care nu precolectează deșeurile separat.
În ultima săptămână, 10.07-14.07.2017, se aplică sancțiuni contravenționale proprietarilor care nu colectează deșeurile selectiv.

Prevederi Legale

„Producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri au obligaţia valorificării acestora, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1)-(3) şi art. 20. (Art.13).
Pentru respectarea prevederilor art. 13 şi în vederea facilitării şi îmbunătățirii valorificării, deşeurile sunt colectate separat, în cazul în care acest lucru este posibil din punct de vedere tehnic, economic şi al protecţiei mediului şi nu se amestecă cu alte deşeuri sau materiale cu proprietăţi diferite.
(Art. 14 (1)) Următoarele fapte constituie contravenţie şi se sancţionează după cum urmează: a) cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru persoanele fizice, […] încălcarea dispoziţiilor […] art. 13, 14 […]“.

Art. 61 (1)/Legea nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS