Ofițerii din cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Dolj, împreună cu polițiști de proximitate din cadrul Secției 3 Poliție au organizat, astăzi, o acțiune informativ – preventivă, astfel fiind lansată campania de prevenire a infracțiunilor de furt din locuință „Hoţii sunt creativi. Fii preventiv!”.
Iniţiativa se înscrie în suita de acţiuni derulate în cadrul parteneriatului dintre Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Groupama, demarat în 2011, prin care se urmăreşte prevenirea victimizării populaţiei pe zona de infracţiuni contra patrimoniului.
„Este al şaselea proiect dezvoltat împreună, de această dată cu privire la modalitaţile de prevenire a furturilor din locuinţe. Dorim, astfel, să atragem atenţia asupra unor paşi simpli ce sunt la îndemâna fiecăruia dintre noi şi care ne pot ajuta să evităm situații neplăcute. Deşi în ultimii ani tendinţa a fost una descrescatoare, acest segment de criminalitate a reprezentat un domeniu prioritar de prevenire pentru că fiecare cetăţean cosideră locuinta spaţiul în care se simte în siguranţă şi orice pătrundere neautorizată creează o stare de discomfort, de multe ori fara legatura cu prejudiciul cauzat, ci doar cu încălcarea acestui spaţiu intim de siguranţă personală”, se arată într-un comunicat al IPJ Dolj..
Campania „Hoţii sunt creativi. Fii preventiv!” își doreşte să atragă atenţia asupra condiţiilor care favorizează furturile din locuinţe.
Această campanie se va derula până la data de 31 decembrie 2017 și beneficiază ca materiale de suport de 150 de afişe şi 3000 de broşuri, iar grupul ţintă este constituit din posesorii de locuinţe la bloc în mediul urban.
În cadrul campaniei, poliţiştii de prevenire şi cei de proximitate vor desfăşura mai multe tipuri de activităţi:
– Vor expune afişele campaniei la sediile unităţilor de poliţie, avizierele asociaţiilor de proprietari, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice;
– Vor distribui broşuri cu măsuri de prevenire a furturilor din locuinţe, în cadrul întâlnirilor cu beneficiarii campaniei;
– Vor participa la întâlniri cu membrii asociaţiilor de proprietari în vederea transmiterii de informaţii destinate prevenirii furturilor din locuinţe;
– Vor desfăşura acţiuni de promovare a campaniei în locuri publice (parcuri, zone comerciale etc.) sau şcoli şi vor distribui materialele tematice.
Recomandări adresate cetăţenilor pentru prevenirea furturilor din locuinţă:
· Să nu permită accesul persoanelor necunoscute în locuinţă, care sună la interfon
· Să ţină usa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunt acasă
· Să evite să vorbească despre plecarea în concediu atât în faţa necunoscuţilor, cât şi pe reţelele de socializare,
· Dacă sunt plecaţi de acasă pentru o perioadă mai mare de timp, este indicat să apeleze la o persoană de încredere pentru a ridica corespondenţa
· Când lipsesc de acasă, chiar şi pentru scurt timp, să nu lase ferestrele deschise sau uşa neasigurată,
· Încuietoarea de la uşă trebuie să fie una performantă, pentru că hoţii acţionează doar acolo unde sunt vulnerabilităţi.
· Orice orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie s-a pierdut-trebuie înlocuită rapid
· Copiii, atunci când sunt singuri acasă, să nu deschidă uşa persoanelor stăine indiferent de motivele invocate de acestea.
Mai multe recomandări preventive se pot găsi pe site-ul partenerului – groupama.ro/prevenireafurturilor, unde a fost realizată o pagina online Prevenirea furturilor, unde cetăţenii pot să participe la concursuri tematice cu premii.