2.8 C
Craiova
marți, 14 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: „Întâlnirile SpectActor” revin la TNC cu profesorul universitar Dorel Dumitru Chirițescu

Craiova: „Întâlnirile SpectActor” revin la TNC cu profesorul universitar Dorel Dumitru Chirițescu

Stagiunea 2017-2018 a Teatrului Național Marin Sorescu reia ciclul de conferințe susținute de personalități culturale și pedagogice ale României, „Întâlnirile SpectActor“. Primul invitat al acestei toamne este Dorel Dumitru Chirițescu, profesor universitar dr. la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Acesta va susține conferința „Depopularea României – cauze și consecințe”. Conferința va avea loc în sala „Ion D. Sîrbu”, duminică, 30 octombrie, de la ora 11.00. Bilete pentru accesul la conferință sunt puse în vânzare la agenția teatrului. Moderator va fi scriitorul Nicolae Coande.
Profesorul Chirițescu va încerca să sintetizeze multiplele cauze care au dus la emigrația masivă a românilor în acești 27 de ani de la revoluția din 1989, dar să ofere și soluții pentru stoparea acestui „exod”. Rata emigrației românești este una dintre cele mai mari din lume, după Siria, în condițiile în care această țară suferă consecințele unui război devastator. Numărul românilor emigrați, din motive economice, peste hotare a crescut cu 7% în fiecare an din 2000 până în 2015. România înregistrează cea mai mare diasporă din UE după Marea Britanie, Polonia și Germania. Aceste cifre (circa 3,4 milioane de cetățeni români au ales să muncească altundeva decât în țară) duc la o slăbire considerabilă a potențialului economic, demografic al țării cu consecințe greu de cuantificat pentru viitorul apropiat.
Chirițescu Dumitru Dorel este absolvent al Facultății de Științe Economice, Univ. din Craiova, doctor al acestei instituții. Prof. univ. la Universitatea ,,Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Decan al Facultății de Știinte Economice. Este colaborator al revistei “Dilema veche”, unde ține rubrica “Viața de capital”. Cel mai recent volum: ,,Capitalismul, o dezbatere despre construcția socială occidentală”, Editura Institutul European, Iași, 2016.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS