2.3 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiova: Deschiderea stagiunii de cameră 2017/2018 la Filarmonica Oltenia are loc mâine

Craiova: Deschiderea stagiunii de cameră 2017/2018 la Filarmonica Oltenia are loc mâine

Filarmonica „Oltenia” Craiova deschide stagiunea de cameră 2017/2018, marţi, 10 octombrie, ora 19:00, cu un program dedicat centenarului Dinu Lipatti. Recitalul, susţinut de tenorul german MARKUS SCHÄFER şi de pianistul MIHAI UNGUREANU, va avea loc la Muzeul de Artă.

În program:

George Enescu Sept chansons de Clément Marot, op. 15
Dinu Lipatti Cinque chansons de Verlaine (1941)
Quatre mélodies pe versuri de Rimbaud, Éluard, Valéry (1945)
Violeta Dinescu Hommage à Lipatti
Franz Liszt Tre sonetti di Petrarca (versiune originală pentru tenor și pian, 1847)

Markus Schäfer a studiat muzica bisericească și arta vocală în Karlsruhe și în Düsseldorf cu prof. Armand Mc Lane. Ulterior a studiat la studioul de operă din Zurich și a fost membru al ansamblurilor de opera din Hamburg și  Düsseldorf. Ca tenor liric, a dobândit o reputație impresionantă, interpretând roluri în operele lui Wolfgang Amadeus Mozart dar și în marile oratorii ale secolului al XIX-lea. A colaborat cu dirijori precum René Jacobs, Sigiswald Kuijken, Frans Bruggen, Philippe Herreweghe, Paul McCreesh, Kent Nagano și Kirill Petrenko.
Ca interpret de lieduri, Markus Schäfer s-a bucurat de un mare succes în New York (Lincoln Center), la Viena, la Festivalurile Schubert din Feldkirch și în Schwarzenberg, la Wigmore Hall din Londra sau la Heidelberg Spring Festival.
A înregistrat CD-uri, primind numeroase premii, inclusiv un Grammy pentru Pasiunea pentru Matei de Johann Sebastian Bach, sub conducerea lui Nickolaus Harnoncourt.
Începând cu anul 2008, Markus Schäfer este profesor de artă vocală la Universitatea de Muzică, Teatru și Media din Hanovra.

Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate, atrăgându-şi elogiile publicului şi criticii de specialitate. La 16 ani, a debutat cu „Mi bemolul” de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene; în anul 1977, a absolvit cursurile Liceului de Artă din Bănie. Ca student al Academiei de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981, începe să susţină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară, deosebita sa prezenţă scenică fiind apreciată şi peste hotare. În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud (în S. U. A., Canada, Argentina şi Brazilia a susţinut o serie de concerte cu orchestra și recitaluri de mare succes), din Rusia (ex-U. R. S. S.) şi din spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban). Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaţionale.

În calitate de director general (în perioadele 1990 – 2000 şi 2003 – 2009) şi de director artistic (între 2001 – 2003 și 2012 – 2016) al Filarmonicii „Oltenia”, a întreprins şi organizat numeroase turnee peste hotare (în Italia, Germania, Franţa, Belgia, Elveţia, Spania, Gibraltar, Ungaria, Austria, Grecia, Serbia, Macedonia, Coreea de Sud, Republica Moldova). Mihai Ungureanu s-a implicat şi în realizarea unor valoroase înregistrări discografice la casa Electrecord – Bucureşti, promovând atât repertoriul autohton, cât şi pagini de referinţă din creaţia universală (G. Enescu – Sonata a III-a în caracter popular românesc, cu violonista Luminiţa Rogacev; J. Brahms – Cvartet cu pian, împreună cu ansamblul Trio ”Consonanţe” – Craiova; Sonate și alte lucrări pentru violoncel și pian, cu Ioana Ostafi la violoncel ş. a.).
Totodată, a imprimat 2 CD-uri la Casa de discuri Bella Musica (Freiburg, Germania), ce cuprind: J. Haydn – Sonata pentru pian și Două concerte pentru pian și orchestră, cu Orchestra de Cameră din Alicante, dirijor Alfonso Saura; G. Gershwin – Rhapsody in Blue, Concertul în Fa pentru pian și orchestră, în compania Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Banatul“ – Timişoara, dirijor Camil Marinescu. În anul 2003, a înregistrat un CD cu muzică germană contemporană (Gerhard Rosenfeld), în colaborare cu violonista Jenny Abel, iar un an mai târziu a înregistrat în Germania, la Casa de discuri Hasted-WDR 3, un CD „Portret Pascal Bentoiu”, în colaborare cu Nordwestdeutsche Philharmonie, sub conducerea muzicală a maestrului Horia Andreescu și cu participarea violonistei Jenny Abel. În 2007, a colaborat din nou cu violonista Jenny Abel la realizarea unui disc de sonate ale unor compozitori romantici germani (Joachim, Brahms, Dietrich, Robert și Clara Schumann).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS