Un om la trei locuri de muncă. Acesta a fost raportul între cerere şi ofertă la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi, care s-a desfăşurat ieri la Casa Studenţilor din Craiova. Puţin peste 500 de persoane aflate în căutarea unei slujbe au participat la eveniment, în timp ce oferta celor 47 de agenţi economici era de 1.400 de joburi. Noutatea acestei ediţii a fost prezenţa la eveniment a reprezentanţilor ISU Dolj, care au promovat oferta educaţională pentru admiterea din ianuarie 2018 la Şcoala de subofiţeri „Pavel Zăgănescu“ Boldeşti.
Încă de la primele ore ale dimineţii de ieri, oamenii îşi aşteptau rândul să intre în sediul Casei Studenţilor din Craiova, unde se desfăşura Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi. Primii candidaţi la posturile oferite de angajatori şi-au făcut apariţia imediat după deschiderea bursei, respectiv la ora 9.00, iar printre ei se puteau zări atât tineri, cât şi persoane trecute de 40 de ani. Cu toţii îşi doreau să îşi găsească un loc de muncă stabil şi spuneau că sunt interesaţi de oferta celor 47 de angajatori prezenţi la eveniment.
„Mă interesează orice, numai să găsesc de lucru. Am 11 clase şi îmi caut de ceva timp o slujbă. Acum mă ajută foarte mult părinţii, dar mi-aş dori să fac o schimbare în viaţa mea. Mi-ar plăcea să lucrez ca barman. Am văzut câteva joburi şi cred că îmi voi găsi ceva. Această bursă este ca o uşă deschisă“, a spus Mihai Grigorescu, un tânăr de 22 de ani, din Craiova.
Printre cei care se aflau în căutarea unei slujbe nu erau numai tineri absolvenţi, ci şi persoane care şi-au pierdut locul de muncă. „Eu caut de lucru în construcţii. Am fost angajat şi de o lună am rămas fără serviciu. Sper să îmi găsesc o slujbă“, a spus Nicolae Vâlceanu, de 53 de ani.
În aceeaşi situaţie era şi Letiţia Stângă. Femeia are 50 de ani şi a spus că s-ar mulţumi cu orice slujbă şi cu un salariu minim pe economie. „Caut de lucru în orice domeniu. Sunt în şomaj şi doresc un loc de muncă. Am fost agent de securitate şi de patru luni sunt în şomaj. În mod sigur îmi va fi greu să îmi găsesc din cauza vârstei. Nu aş pretinde mai mult decât un salariu mediu pe economie“, a spus Letiţia Stângă.
„Sunt foarte mulţi tineri care doresc un salariu foarte mare, dar nu au ce oferi“
Cei 47 de angajaţi prezenţi la eveniment au oferit slujbe în diverse domenii atât pentru persoanele cu studii superioare, cât şi pentru cele cu studii medii. Cu toate acestea, unii dintre angajatori au spus că le este greu să găsească personalul de care au nevoie. „Oferim locuri de muncă în domeniul construcţiilor, dar căutăm şi ingineri şi ajutori de ospătar şi barmani. E greu să găsim personal şi nu prea reuşim să angajăm pentru că oamenii vin, întreabă şi pleacă“, a spus Cristina Dima, reprezentanta unei firmei angajatoare prezente la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi.
Un alt angajator care oferea locuri de muncă în domeniul vânzării materialelor de construcţii a spus că îi este la fel de dificil să recruteze personal, şi nu pentru că ar pretinde prea mult, ci pentru că tinerii nu sunt atraşi de acest domeniu. „Ne-am extins activitatea în domeniul vânzării către persoane fizice ce construiesc şi căutăm oameni care să dorească o carieră în acest domeniu. Nu au nevoie de experienţă, ci de seriozitate şi cunoştinţe de matematică. Tinerii nu sunt însă interesaţi sau probabil nu au disponibilitatea pe care noi o cerem. Căutăm de peste un an angajaţi pe un astfel de post. Lipsa seriozităţii, a dorinţei de a performa în acest domeniu şi, totodată, lipsa răbdării sunt lucrurile care îi ţin departe pe tineri de acest sector. Sunt foarte mulţi tineri care doresc de la început un salariu foarte mare, dar nu au ce oferi pentru acel salariu, nu au calităţile necesare, nu îşi doresc să înveţe şi apoi să aibă răbdare să obţină acel salariu. Oferim opt locuri de muncă, de la agenţi de vânzări pentru distribuţie zonală, agenţi de vânzări pentru proiecte rezidenţiale, consilier vânzări şi şoferi“, a spus Mădălina Milu, directorul economic al unei firme angajatoare.
Reprezentanţii ISU, prezenţi la Bursă
Noutatea acestei ediţii a Bursei Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi a fost prezenţa reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, care au promovat oferta educaţională pentru admiterea din ianuarie 2018 la Şcoala de subofiţeri „Pavel Zăgănescu“ Boldeşti. „Este prima dată când participăm la Bursa Locurilor de Muncă şi vrem să prezentăm oferta educaţională a Şcolii de subofiţeri de pompieri şi protecţie civilă Pavel Zăgănescu Boldeşti. Pentru sesiunea din ianuarie 2018 sunt scoase la concurs 300 de locuri, cu două specialităţi. Pentru subofiţeri de pompieri şi protecţie civilă sunt 275 de locuri, din care două sunt pentru cei de etnie romă, şi 25 de locuri sunt pentru specialitatea maiştri militari auto. Noi vom face înscrierile candidaţilor la sediul inspectoratului, cererile se vor depune până pe data de 5 decembrie 2017, iar dosarele candidaţilor vor fi depuse la sediul inspectoratului până pe 29 decembrie, ora 10.00. Concursul se va desfăşura la Şcoala de subofiţeri de pompieri şi protecţie civilă Pavel Zăgănescu Boldeşti şi va avea loc în perioada 13 – 21 ianuarie. Sunt deja cinci tineri care şi-au depus cererile de înscriere. Cei admişi vor fi şcolarizaţi un an, până acum durata şcolii era de doi ani, iar după absolvire vor avea un loc de muncă asigurat“, a spus plt. adj. Antoanela Radu, subofiţer în cadrul Serviciului Resurse Umane din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Oltenia al judeţului Dolj.
Vârsta minimă a celor care se pot înscrie la concurs este de 18 ani, iar vârsta maximă este de 27 de ani împliniţi în anul participării la concurs.
548 de participanţi, 270 selectaţi în vederea angajării
Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, 548 de persoane au participat la Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi. 438 dintre aceştia sunt absolvenţi şi 110 sunt persoane aparţinând altor categorii. În total, 270 dintre participanţi au fost selectaţi în vederea angajării, iar o persoană a fost încadrată în muncă în meseria de lăcătuş mecanic. „În vederea organizării acestui eveniment au fost contactaţi 128 de agenţi economici, iar 47 dintre aceştia au răspuns invitaţiei noastre, fiind comunicate 1.400 de locuri de muncă vacante. 66 dintre acestea au fost pentru persoanele cu studii superioare, multe dintre ele fiind pentru ingineri, dar şi pentru alte profesii, cum ar fi, de exemplu, specialist resurse umane, economist, analist servicii clienţi, analist calitate. Pentru persoanele cu studii medii şi persoanele calificate au fost oferite peste 1.300 de locuri de muncă, în diverse domenii de activitate, multe dintre acestea fiind în producţie, dar şi în celelalte domenii, cum ar fi construcţiile, comerţul, domeniul hotelier, protecţie şi pază sau asigurări. Bursa a fost organizată pentru absolvenţi, dar la eveniment a putut participa orice persoană aflată în căutarea unui loc de muncă“, a spus Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt la AJOFM Dolj. Evaluarea finală a rezultatelor Bursei Locurilor de Muncă pentru Absolvenţi va fi realizată la o lună de la data desfăşurării.