Mănăstirea Lainici va îmbrăca duminică, 3 mai, haină de sărbătoare, cu prilejul prăznuirii Sfântului Cuvios Irodion, ocrotitorul străvechiului aşezământ monahicesc. Moaştele acestui sfânt se găsesc la loc de cinste, la Mănăstirea Lainici. Mii de credincioşi sunt aşteptaţi să sosească la Lainici pentru a participa la manifestările dedicate fostului stareţ al Mănăstirii Lainici, declart sfânt de către Biserica Ortodoxă Română. „Cu acest prilej, Sfânta Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Cinstitul praznic va începe de sâmbătă seară cu slujba Vecerniei, unită cu Litia şi Privegherea, şi va continua a doua zi cu slujba Acatistului şi Sfânta Liturghie”, potrivit Mitropoliei Olteniei.
Cel mai longeviv stareţ din istoria mănăstirii
Sfântul Cuvios Irodion s-a născut în 1821, la Bucureşti, şi a primit numele Ioan la botez. La vârsta de 20 de ani a intrat ca vieţuitor la Mănăstirea Cernica, atras fiind de viaţa isihastă de acolo, sub oblăduirea stareţului Calinic. În 1846 a fost tuns în monahism, primind numele de Irodion. Odată tuns în monahism, tânărul monah Irodion a conştientizat marea vocaţie la care a fost chemat. În septembrie 1850 stareţul său Calinic a fost hirotonit episcop la Râmnicu Vâlcea unde şi-a luat cu el mai mulţi ucenici pentru a-i fi spre ajutor în refacerea episcopiei amintite. „Printre ucenicii luaţi a fost şi monahul Irodion pe care-l va detaşa pe la sfârşitul anului 1851 la Schitul Lainici de pe Valea Jiului şi pe care-l va hirotoni în diacon şi apoi în preot în anul 1853, numindu-l ecleziarh. Iar în 1854 l-a numit stareţ la schitul Lainici. Între 1854-1900 stareţul Irodion a păstorit 41 de ani acest schit cu mici intermitenţe. A fost cel mai longeviv stareţ al schitului Lainici din toate timpurile. După moartea duhovnicului său, Sfântul Calinic, episcopul şi-a luat ca duhovnic pe ucenicul său Irodion, stareţul de la Lainici. Astfel ucenicul i-a devenit duhovnic avei. Nu după mult timp, cucerindu-se de evlavia sa, Sfântul Calinic îl va numi <<Luceafărul de la Lainici>>”, potrivit reprezentanţilor Mănăstirii Lainici.
Pe 10 aprilie 2009 au fost descoperite, într-un mormânt din curtea mănăstirii, moaştele Sfântului Irodion, care se află în prezent depuse într-o raclă, în biserică.