Consiliul Judeţean Gorj a aprobat înfiinţarea unui nou centru de recuperare a copiilor cu handicap. În acest sens, la ultima şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Gorj, a fost aprobată de către consilierii judeţeni o hotărâre pentru înfiinţarea Centrului de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu Jiu – structură funcţională fără personalitate juridică – şi includerea acestuia în sistemul de servicii sociale de interes judeţean gestionat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, instituţie publică aflată în subordinea Consiliului Judeţean Gorj.
În acelaşi cadru a fost aprobată Organigrama, Statul de funcţii şi Regulamentul de organizare şi funcţionare ale Centrului de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu Jiu. Finanţarea Centrului de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu Jiu se asigură din bugetul propriu al unităţii administrativ-teritoriale Judeţul Gorj, în condiţiile încadrării în prevederile bugetare aferente cheltuielilor de funcţionare aprobate pentru DGASPC Gorj. S-a aprobat în aceeaşi şedinţă şi numărul total de 1.200 de posturi pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, număr rezultat din suplimentarea cu 16 posturi alocate Centrului de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu Jiu.
Patrimoniul centrului se preia, pe bază de protocol de predare-preluare, de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, în termen de 30 de zile de la aprobarea hotărârii.
Centrul de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu Jiu îşi va desfăşura activitatea în locaţia imobilului situat în municipiul Târgu Jiu, strada A.I. Cuza – FN, ce urmează a fi evidenţiat în proprietatea publică a judeţului Gorj.
În termen de 30 de zile, Consiliul Judeţean Gorj va constitui, potrivit legii, dreptul de administrare asupra imobilului menţionat la art. 7 în favoarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.
Decizie conformă cu Legea asistenţei sociale
Potrivit prevederilor din Legea asistenței sociale nr. 292/2011, cu modificările și completările ulterioare, furnizarea, administrarea și, după caz, contractarea serviciilor sociale se realizează, de către autoritățile publice locale de la nivelul județelor prin serviciile publice de asistență socială, care se organizează potrivit legii în subordinea consiliilor județene. Pentru acordarea și administrarea serviciilor sociale, în cadrul serviciului public din subordinea consiliilor județene sunt organizate, ca structuri fără personalitate juridică, unități de asistență socială, care funcționează sub denumiri diverse, cum ar fi: centre de zi sau rezidențiale, locuințe protejate și unități protejate, complexuri multifuncționale sau complexuri de servicii, cantine sociale, servicii mobile de distribuție a hranei etc. În conformitate cu aceste prevederi legale, în subordinea Consiliului Județean Gorj este organizată și funcționează Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj, ca serviciu public de asistență socială, cu personalitate juridică, în cadrul căruia sunt organizate mai multe unități de asistență socială fără personalitate juridică. Pentru îndeplinirea atribuțiilor ce revin autorităților publice județene în domeniul protecţiei copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap, precum şi a oricăror persoane aflate în nevoie, Consiliul Județean Gorj a adoptat o serie de măsuri pentru susţinerea dezvoltării serviciilor sociale, în scopul prevenirii şi combaterii situaţiilor de marginalizare şi excludere socială în care se pot afla anumite grupuri sau comunităţi. Astfel de măsuri au vizat înființarea de noi unități de asistență socială, reorganizarea structurilor existente și susținerea de noi servicii sociale adaptate nevoilor beneficiarilor, reabilitarea clădirilor în care funcționează unitățile de asistență socială, implicarea partenerilor sociali, realizarea de asocieri și parteneriate cu ONG-uri, asociații, fundații.
Colaborare instituţională
Demersurile instituționale, ce au ca obiectiv protecția și promovarea drepturilor copilului, au fost susținute inclusiv prin implementarea unor proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile și contribuția semnificativă a unor ONG-uri, cum este și Fundaţia „SERA ROMÂNIA“. Interesul autorităților județene pentru susținerea și dezvoltarea serviciilor sociale destinate persoanelor cu dizabilități și implicarea partenerilor sociali în acest demers s-a concretizat în adoptarea de către Consiliul Judeţean Gorj a Hotărârii nr. 111/2014 privind asocierea Judeţului Gorj cu Fundaţia „SERA ROMÂNIA“ în vederea înfiinţării, organizării şi funcţionării Centrului de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu Jiu. Potrivit Convenţiei de asociere între Unitatea administrativ – teritorială – judeţul Gorj şi Fundaţia „SERA ROMÂNIA“, anexă la Hotărârea nr. 111/2014, cu privire la Centrul de recuperare pentru copilul cu handicap, Fundației „SERA ROMÂNIA“ i-a revenit obligaţia să proiecteze şi să execute, prin intermediul propriilor co-contractori, lucrările de construire şi dotare a Centrului de recuperare pentru copilul cu handicap, iar Consiliului Judeţean Gorj, obligaţia de a înfiinţa şi organiza Centrul de recuperare pentru copilul cu handicap în propriul sistem de asistenţă socială şi protecţia copilului. „Având în vedere dispozițiile legale ce vizează organizarea și funcționarea unităților de asistență socială, atribuțiile autorităților județene în domeniul protecției și promovării drepturilor copiilor și persoanelor cu dizabilități, precum și obligațiile asumate de către Consiliul Județean Gorj prin Convenția de asociere nr. 331/11954/2014, ca urmare a finalizării lucrărilor la obiectivul din municipiul Târgu Jiu, str. A.I. Cuza – FN, judeţul Gorj, propunem înfiinţarea Centrului de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu Jiu – structură funcţională fără personalitate juridică şi includerea acestuia în sistemul de servicii sociale de interes judeţean gestionat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, instituţie publică aflată în subordinea Consiliului Judeţean Gorj“, potrivit Hotărârii Consiliului Judeţean Gorj.
16 posturi preluate la DGASPC
Structura organizatorică a Centrului, statul de funcţii cuprinzând 16 posturi, numărul și categoriile de personal propuse spre aprobare au fost stabilite în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 25/2004 al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie pentru aprobarea Standardelor minime obligatorii privind centrele de zi pentru copiii cu dizabilităţi și Hotărârii Guvernului nr. 23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru servicii sociale.
Decizia de înființare a acestui centru a avut la bază colaborarea din ultimii ani dintre DGASPC Gorj și Fundaţia „SERA ROMÂNIA“ și rezultatele evaluării de către specialiștii din cadrul celor două entități a serviciilor sociale destinate copiilor cu handicap existente la nivelul judeţului Gorj.
Rezultatele acestei evaluări au evidențiat necesitatea înființării, la nivel de judeţ, a unui Centru de recuperare pentru copilul cu handicap în municipiul Târgu Jiu, cu o capacitate de 50 de locuri, care să acopere atât nevoile copiilor cu dizabilități aflaţi în centrele din cadrul DGASPC Gorj, cât şi a celor aflaţi în comunitate.
Având în vedere solicitările tot mai numeroase, necesitatea de intervenţie precoce şi recuperare complexă a copilului cu handicap, precum şi lipsa unui astfel de centru de recuperare impun, ca o prioritate, crearea unui serviciu social care să asigure toate terapiile necesare unei abordări holistice medico-sociale a copilului cu dizabilităţi.
Centrul de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu Jiu este un serviciu specializat în domeniul protecţiei copilului, ce urmăreşte reabilitarea bio-psiho-socială a copiilor cu handicap aflaţi în evidenţa Serviciului de evaluare complexă a copilului şi care au domiciliul în judeţul Gorj sau sunt orientaţi şcolar la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Târgu Jiu.
„Obiectivele principale ale Centrului de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu Jiu sunt următoarele: a) asigurarea unui climat favorabil recuperării medicale şi sociale a copilului cu handicap; b) abilitarea/reabilitarea bio-psiho-socială a copilului cu handicap, de la stadiul de boală stabilizată până la recuperarea totală; c) educarea şi formarea pentru viaţa socială, autonomă şi responsabilă a copilului; d) prevenirea instituţionalizării şi abandonului, prin consiliere parentală.
Misiunea Centrului este prevenirea abandonului şi instituţionalizării copiilor prin asigurarea, pe timpul zilei, a unor activităţi de îngrijire, educaţie, recuperare, abilitare/reabilitare, recreere-socializare, consiliere, dezvoltare a deprinderilor de viaţă independentă, cât şi a unor activităţi de sprijin, consiliere, educare, pentru părinţi sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copii. Ca urmare a înființării centrului, Organigrama, Statul de funcții și Regulamentul de organizare și funcționare ale DGASPC Gorj se completează corespunzător.
Finanţarea Centrului de recuperare pentru copilul cu handicap Târgu Jiu se asigură din bugetul propriu al unităţii administrativ-teritoriale Judeţul Gorj, în condiţiile încadrării în prevederile bugetare aferente cheltuielilor de funcţionare aprobate pentru DGASPC Gorj.