34 C
Craiova
sâmbătă, 29 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAlaiul obiceiurilor de iarnă, în Piaţa Prefecturii Gorj

Alaiul obiceiurilor de iarnă, în Piaţa Prefecturii Gorj

Alaiul obiceiurilor de iarnă a poposit astăzi în Piaţa Prefecturii din Târgu Jiu. Peste 300 de colindători au prezentat un program de colinde şi cântece specifice sărbătorilor de iarnă şi zonelor din judeţ, de unde provin grupurile. Grupurile de colindători au defilat prin centrul municipiului, apoi s-au oprit în faţa Prefecturii, unde au prezentat obiceiuri tradiţionale specifice zonei din care aceștia provin. Elevii Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu au prezentat un moment artistic în cadrul evenimentului devenit deja tradiție în municipiu. Colindătorii au purtat costume naționale și au făcut urări tuturor celor care au fost prezenți în Piața Prefecturii.

Potrivit lui Ion Cepoi, directorul Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, manifestarea a ajuns la cea de 26-a ediţie, iar în Piaţa Prefecturii s-au aflat 14 grupuri de colindători: „Vă mulţumim peste efortul pe care l-aţi făcut să veniţi astăzi la Târgu-Jiu, într-un alai al obiceiurilor de iarnă, pentru tot ceea ce aţi făcut până acum, pentru că păstraţi în continuare tradiţiile şi obiceiurile gorjeneşti şi pentru că, păstrându-le dumneavoastră, le veţi da mai departe celor care vin după noi. Este cea de-a 26-a ediţie a alaiul obiceiurilor de iarnă. Pentru a încerca să mărim vizibilitatea acestui alai şi acestui eveniment, anul acesta avem bucuria de a avea şi un ansamblu de la Baia de Aramă, din Mehedinţi. Le mulţumim pentru prezenţă şi, dacă dă Dumnezeu să fim sănătoşi, să sperăm că anul viitor vom avea un alai al obiceiurilor de iarnă aici, la Târgu-Jiu, invitând formaţii de tradiţii şi obiceiuri de iarnă măcar din regiunea Olteniei”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Promovarea folclorului şi a tradiţiilor

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ciprian Florescu, a declarat că instituţia va continua să promoveze folclorul şi tradiţiile populare. „Mă bucur din suflet să fim iarăşi împreună. Iată, încă un an se apropie de final şi, ca de fiecare dată, Consiliul Judeţean Gorj, împreună cu instituţii de cultură din judeţ, încearcă să facă tot ceea ce este posibil pentru păstrarea tradiţiilor, pentru promovarea folclorului, obiceiurilor, portului gorjenesc. Este un motiv de bucurie în plus pentru fiecare dintre noi gândindu-ne la faptul că şi în anii care urmează atenţia noastră se va concentra pe ceea ce înseamnă păstrarea tuturor acestor obiceiuri. Alături de mulţumirile noastre pentru instituţiile de cultură, pentru oamenii de cultură care se zbat şi îşi pun toată puterea la bătaie pentru a reuşi să organizeze an de an aceste manifestări culturale, vin şi mulţumirile pentru dumneavoastră, cadre didactice, instructori din judeţul Gorj şi dincolo de graniţele judeţului nostru, dar şi mulţumiri pentru minunaţii copii care arată încă o dată că portul gorjenesc este frumos nu numai pe adulţi, ci mai ales pe aceste minunate vlăstare”, a declarat Ciprian Florescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS