Marşul minerilor şi energeticienilor din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) s-a oprit în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului. Potrivit lui Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, peste 300 de persoane au mărşăluit pe străzile din Bucureşti, iar în jurul orei 11.00 au ajuns în faţa Guvernului. În semn de protest, aproximativ 60 de mineri şi energeticieni s-au culcat pe spate pe asfalt. La ora 12.00, o delegaţie compusă din lideri de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia a discutat timp de două ore cu vicepremierul Costin Borc, ministrul al Economiei şi Comerţului, situaţia Complexului Energetic Oltenia şi măsurile care pot fi luate de către Guvern pentru salvarea companiei şi a locurilor de muncă. Potrivit lui Manu Tomescu, orice înţelegere cu Guvernul urma să prindă contur într-o formă scrisă, cu asumarea unor decizii şi termene.
Vor mix energetic sau cotă în sistem
Liderul de sindicat Manu Tomescu, din cadrul Termocentralei de la Rovinari, a declarat că soluţia pentru Complexul Energetic Oltenia, la îndemâna Guvernului este realizarea unui mix energetic sau alocarea unei cote în sistemul energetic naţional. „Vrem să avem ceva scris cu lucruri extrem de clare legat de situaţia Complexului Energetic Oltenia şi a producătorilor de energie pe cărbune. Singurele lucruri care pot conduce la salvarea situaţiei la Complexul Energetic Oltenia sunt un mix energetic sau alocarea unei cote pentru CEO, astfel încât să nu se mai ajungă la avarie, şomaj tehnic şi alte probleme, din cauza stării vremii. Mai sunt şi alte probleme specifice companiei, dar prioritare sunt cele două amintite. Un mix de energie ar asigura o protecţie a locurilor de muncă şi o stabilitate pentru Sistemul Energetic Naţional”, a declarat Manu Tomescu, lider de sindicat.
Părerea şefilor CEO despre marş
Conducerea Complexului Energetic Oltenia a dat publicităţii un comunicat de presă în care dezaprobă modalitatea aleasă de angajaţi să protesteze: „Referitor la marşul minerilor şi energeticienilor spre Bucureşti, conducerea CEO şi-a exprimat în mod clar dezaprobarea asupra formei de protest alese, fiind considerată mult prea dură, şi nu asupra misiunii acestei acţiuni aşa cum se arată în comunicatul transmis presei de către participanţi. Nici salariaţii şi nici conducerea CEO nu pot fi împotriva menţinerii în piaţă a acestei companii. Determinarea participanţilor la marş este demnă de tot respectul, dar existând posibilitatea dialogului pentru soluţionarea problemelor, nu pot fi agreate forme de protest care să afecteze sănătatea oamenilor”, se menţionează în comunicatul de presă al Complexului Energetic Oltenia.
Protocol între Borc şi sindicate
În urma discuţiilor dintre vicepremierul Costin Borc şi liderii de sindicat, a fost semnat un protocol în mai multe puncte. Peste două săptămâni va avea loc o nouă întâlnire. Ministrul Economiei a promis că Guvernul nu va închide Complexul Energetic Oltenia. „Analizăm fiecare subiect de pe lista dumneavoastră, vă asigur de completa mea deschidere. Vă asigur că nici nu se pune problema să se închidă vreodată Complexul Energetic Oltenia. Nu se poate concepe aşa ceva. Nu vreau ca cineva vreodată să spună că guvernul ăsta tehnocrat a venit să închidă energia din România. Problemele semnalate de protestatari nu sunt noi, ci vin din din urmă, dar din păcate au fost neglijate. Vreau să-mi cer scuze că nu am fost mai prezenţi în a vedea aceste probleme, cu scuze uşor accentuate de faptul că aceste probleme sunt foarte vechi, sunt nişte probleme pe care din nefericire guverne succesive le-au neglijat. Cred că situaţia în care este astăzi şi ce menţionaţi dumneavoastră, aici nu este o problemă care s-a întâmplat într-o săptămână, sunt probleme care sunt mai vechi de 10 ani şi din care, din nefericire, mai multe guverne succesive au profitat şi politic şi economic, ăsta e adevărul“, a spus Costin Borc.