Reprezentanţii sindicatelor din cadrul Complexului Energetic Oltenia(CEO) s-au întâlnit ieri cu administraţia companiei care le-a prezentat soluții temporare pentru funcționarea Carierei Roșia, în urma suspendării autorizaţiei de mediu pentru depozitul de cărbune al Termocentralei Rovinari. În depozitul de cărbune respectiv este depozitat lignitul extras de la Cariera Roşia. Din cauză că depozitul nu a mai fost mutat în afara oraşului Rovinari, Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj a suspendat autorizaţia de mediu, iar cei 1.260 de mineri care deservesc unitatea minieră riscă să nu îşi mai poată desfăşura activitatea. Sindicaliștii din Federația Națională Mine-Energie (FNME) susțin că sunt mulțumiți de rezultatele discuțiilor pe care le-au avut cu administrația Complexului Energetic Oltenia pe tema mutării depozitului de cărbune de la Rovinari, rămas fără aviz de mediu. Dumitru Pârvulescu, președintele FMNE susține că au fost găsite soluții temporare pentru funcționarea pe mai departe a carierei Roșia, lucru care îi salvează pe angajații acesteia de șomajul tehnic.
Vinovaţii să fie traşi la răspundere
Dumitru Pârvulescu a declarat că persoanele care se fac vinovate de situaţia de la EMC Roşia, unde autorizaţia de mediu pentru funcţionarea depozitului de cărbune a expirat încă de anul trecut, ar trebui să fie trași la răspundere. „S-a discutat cu domnul Antonie şi cu domnul Ilie. Au început nişte soluţii temporare pentru a nu se opri cariera. O să dăm cărbune direct la Termocentrală şi să nu mai ajungă la depozit. Trebuia să închidă de mult depozitul. Cineva trebuie să fie tras la răspundere pentru ceea ce se întâmplă. Este vorba de factorii de răspundere care s-au perindat şi pe la conducerea carierei şi pe la conducerea Complexului Energetic Oltenia. Nu este posibil să treacă ani de zile şi să se ajungă în situaţia aceasta”, a declarat Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.
Soluţii urgente de la Ministerul Energiei
Situația de la Cariera EMC Roşia, din cadrul Complexului Energetic Oltenia nu a fost, însă în totalitate rezolvată, atât administrația CEO, cât și Ministerul Energiei trebuind să găsească soluții urgente pentru mutarea depozitului de cărbune de la Termocentrala Rovinari, întrucât acesta nu mai deţine autorizaţie de mediu. Depozitul trebuia mutat în afara oraşului Rovinari, în localitatea Roşia, însă, din cauza problemelor cu licitaţia pentru amenajarea unui nou depozit, mutarea a fost amânată. „Oamenii sunt pe poziţii. Îşi fac noile tehnologii de a livra cărbune către termocentrală. Cel puţin pe termen scurt este soluţia aceasta. Sper să se termine balamucul cu licitaţia pentru noul depozit de la Roşia şi să se înceapă construcţia lui”, a mai spus Pârvulescu. Noul depozit va fi amplasat în extravilanul comunei Fărcăşeşti.