4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProtest împotriva extinderii carierelor Jilţ Sud şi Roşia

Protest împotriva extinderii carierelor Jilţ Sud şi Roşia

Greenpeace România și Bankwatch România au trimis Guvernului o scrisoare prin care cer reanalizarea celor două proiecte de hotărâri privind extinderea carierelor Jilț Sud și Roșia de Jiu. Potrivit Greenpeace, emiterea celor două hotărâri de guvern va permite extinderea celor două cariere de lignit din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Notele de fundamentare ale actelor normative s-ar baza, în opinia organizaţiei de mediu, pe argumente depășite din strategia energetică 2007-2020, cum ar fi premisa că utilizarea lignitului pentru obținerea energiei presupune costuri scăzute și respectă principiile dezvoltării durabile. „Proiectele celor două hotărâri nu conțin argumente cu privire la modul în care sunt afectate în prezent securitatea energetică, siguranța națională, dezvoltarea durabilă, competitivitatea, prețul energiei sau dezvoltarea industriei din România. O temă centrală a celor două proiecte de hotărâri este aceea că <<Proprietarii au pretenţii financiare exagerate sau refuză înstrăinarea proprietăţii>>”, potrivit unui comunicat transmis de Greenpeace România.

Localnicii vor locuri de muncă la CEO

Din informațiile deținute de Greenpeace România și Bankwatch România, două ONG-uri care au desfășurat mai multe acțiuni în Gorj în ultimii ani, proprietarii terenurilor nu refuză înstrăinarea terenurilor. Localnicii vizați au încheiat în ultimii ani convenții cu Complexul Energetic Oltenia prin care se angajează să predea proprietățile în schimbul unor sume de bani propuse chiar de către companie. Prin urmare, nu este necesară declanșarea procedurilor de expropriere în baza Legii 255/2010, transferul proprietăților fiind posibil pe baza negocierilor directe, ca în anii precedenți. Singura „pretenție exagerată” a familiilor expropriate este asigurarea unor locuri de muncă în cadrul CEO pentru unul sau mai mulți membri ai familiei – în funcție de suprafețele cedate – așa cum s-a procedat și în trecut în astfel de împrejurări. Aceste aspecte au fost aduse la cunoștința Ministerului Energiei printr-o petiție a locuitorilor din localitățile Miculești și Croici afectați de extinderea carierei Jilț Sud.

Achiziţii directe de la proprietari

Până în anul 2015 inclusiv, preluarea suprafețelor necesare extinderii carierelor de lignit s-a făcut prin achiziție directă de la proprietari, în urma unui proces firesc de negociere și în urma unor evaluări pe teren. În decembrie 2015, Guvernul a dat startul unei serii de hotărâri ce vor permite exproprierea localnicilor de către Complexul Energetic Oltenia, fără negociere, în virtutea Legii 255/2010 ce acordă exploatărilor de lignit statutul de lucrări de utilitate publică. Conform Greenpeace, compensațiile sunt astfel stabilite unilateral de către compania beneficiară a hotărârilor, fără ca localnicii să își poată apăra dreptul de proprietate. „Deoarece abuzurile nu trebuie tolerate – nici specula imobiliară invocată la fundamentarea hotărârilor de guvern dar nici încălcarea dreptului de proprietate de către acestea din urmă – susținem revenirea la procedeul achiziției directe, anterior HG-urilor. Considerăm că soluția constă în gestionarea individuală a fiecărui caz, pentru atingerea unei înțelegeri echitabile între părți”, a declarat Ion Cepraga, coordonator de campanii Greenpeace.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS