Câteva sute de persoane, copii și membri ai ansamblurilor sau grupurilor de dans din județ s-au prins, sâmbătă, în parcul Coloanei fără Sfârșit, într-o horă a iei, sub semnul tricolorului, momentul marcând începerea celei de-a doua ediții a Festivalului „RomânIA Autentică”, anunţă Agerpres. Anul acesta, ”RomânIA Autentică” are loc atât în Gorj, la Târgu Jiu și Hobița, cât și la Iași, organizatorii principali ai evenimentului propunându-și să adune peste 10.000 de oameni îmbrăcați în straie populare.
La Târgu Jiu, în Parcul Coloanei Fără Sfârșit, la ora 10,00, obiceiurile de Sânziene au deschis marea sărbătoare a costumului popular gorjenesc. După prânz, acțiunile au continuat cu o expoziție de ii la casa memorială a lui Constantin Brâncuși din Hobița, dar cu și o serbare câmpenească și demonstranții ale meșterilor populari gorjeni.
Programul artistic a debutat la ora 12,00, pe scena festivalului evoluând ansambluri din toate zonele județului — Ansamblul „Roua” din Cloșani, Ansamblul „Cânt și Joc” din comuna Peștișani, Ansamblul „Brâulețul” din comuna Bălcești, Ansamblul „Maria Apostol” din comuna Bâlta, Ansamblul „Liviu Dafinescu” din comuna Baia de Fier, Ansamblul „Flori de Joc” din comuna Țânțăreni, Ansamblul „Altița Bărbăteștiului” din comuna Bărbătești, Ansamblul „Cununița” din comuna Dănciulești, Ansamblul „Bobocelu” din comuna Crușeț, Ansamblul „Brâulețul” din orașul Turceni, ansambluri și grupuri vocale ale Școlii Populare de Artă din Târgu Jiu.
Mariela Borcan, din comuna Albeni, a expus la Casa Memorială a lui Constantin Brâncuși din Hobița câteva zeci de ii, cea mai veche având peste 100 de ani.
Prezent la eveniment a fost și secretarul de stat din cadrul Departamentului Centenar al Guvernului, Cristian-Ioan Videscu. El a exprimat speranța ca anul viitor, Festivalul „RomânIA Autentică” să se desfășoare în mai multe orașe din țară, autoritățile centrale având în plan ca toate aceste serbări câmpenești cu specific local din diverse zone să fie integrate într-o Zi Națională a Iei.
Potrivit acestuia, se dorește transformarea Zilei Naționale Brâncuși într-una internațională, precum și organizarea unor manifestări, în oglindă, la Târgu-Jiu, Hobița și Paris.