Autorităţile din Gorj şi Hunedoara vor marca joi 80 de ani de la turnarea Coloanei Fără Sfârşit. Astfel, la Petroşani vor fi organizate manifestări dedicate realizării monumentului, creaţie a sculptorului Constantin Brâncuşi. Din partea Primăriei Târgu Jiu va participa viceprimarul Adrian Tudor. Este de aminit faptul că monumentul a fost turnat în toamna anului 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani (ACP). Șeful proiectului a fost inginerul Ștefan Georgescu-Gorjan, proiectul de execuție și calculele au fost făcute de inginerul Nicolae Hasnas. De asemenea, execuția stâlpului central a fost coordonată de maistrul-șef Ion Romoșan, iar execuția modelului în lemn al mărgelelor a fost făcută de maistrul tâmplar Carol Flisec în colaborare directă cu Brâncuși, care sosise de la Paris special pentru a supraveghea turnarea coloanei.
Fundaţie de 5 metri
Fundaţia din beton a Coloanei Fără Sfârşit ajunge la o adâncime de 5 metri. Opera are un nucleu metalic din ţeavă pătrată pe care sunt aşezate cele 17 module romboidale. Este vorba de un semielement de bază şi unul la vârf, acoperit cu capac metalic şi 15 module octaedrice şi înălţimea de 180 de centimetri fiecare. Alămirea Coloanei s-a făcut la fața locului, aplicând prin pulverizare sârmă de alamă. Aceasta tehnologie a fost utilizată la vremea respectivă pentru prima dată în România și a fost adusă special din Elveția. Greutatea totală a Coloanei (nucleu + module) este de 29. 173 de kilograme. După cum se cunoaşte, lucrarea a fost comandată de Arethia Tătărescu (prin Societatea „Liga Națională a Femeilor Gorjene”), care i-a acordat lui Brâncuși deplină libertate de acțiune și l-a ajutat să obțină sprijinul financiar necesar.În anii 1950, s-a dorit demolarea Coloanei Fără Sfârşit, însă s-a renunţat la idee. Monumentul a fost restaurat între anii 1998 şi 2.000, în baza unei finanţări de la Fondul Mondial al Monumentelor şi Banca Mondială.
Anul viitor se vor împlini 80 de ani de la inaugurarea ansamblului anul viitor
Dacă anul acesta se împlinesc 80 de ani de la turnarea Coloanei Fără Sfârşit, anul viitor pe 27 octombrie se vor împlini 80 de ani de la inaugurarea Ansambului Calea Eroilor din Târgu Jiu. Autorităţile locale şi judeţene, cu implicarea Ministerului Culturii şi a Guvernului doresc să organizeze în municipiu o serie de manifestări dedicate ansamblului realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu. Este nevoie de fonduri pentru acţiunile pe care şi le vor propune edilii din oraş şi şefii Consiliului Judeţean Gorj. Se doreşte realizarea unor manifestări la nivel internaţional, la care să participe inclusiv membri ai Corpului Diplomatic. Este cunoscut faptul că anul acesta Ambasadorul SUA a vizitat Ansamblul „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, alături de soţie.
Bani pentru restaurarea şi întreţinerea operelor brâncuşiele
Este de amintit că autorităţile din Târgu Jiu caută în continuare fonduri şi pentru restaurarea şi întreţinerea operelor brâncuşiene. Este vorba de Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor şi Coloana Fără Sfârşit. Fondurile ar trebui să fie asigurate de Ministerul Culturii prin institutele pe care le care le are în subordine. Primăria Târgu Jiu a mai cerut şi anul trecut fonduri pentru restaurarea operelor din piatră şi metal, însă ministerul de resort nu a alocat vreun leu. Adrian Tudor, viceprimarul din Târgu Jiu, a declarat că se va deplasa în această săptămână la minister pentru ca fondurile să fie alocate în bugetul de anul viitor. Periodic, este nevoie de lucrări de restaurare şi întreţinere la operele realizate de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, având în vedere vechimea acestora şi faptu că sunt în aer liber şi expuse intemperiilor.