6.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorj: Bisericile din parohiile Brădetu şi Bâltişoara au fost resfinţite de Mitropolitul Olteniei

Gorj: Bisericile din parohiile Brădetu şi Bâltişoara au fost resfinţite de Mitropolitul Olteniei

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a resfinţit două sfinte locaşuri de închinare din judeţul Gorj. Astfel, sâmbătă 25 noiembrie, a fost săvârşită slujba de resfinţire a Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Parohia Brădetu, comuna Mătăsari, Protoieria Târgu Jiu Sud, iar duminică, 26 noiembrie a fost resfinţită Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Bâltişoara, comuna Runcu, Protoieria Târgu Jiu Nord. Slujbele de resfinţire au fost urmate de săvârşirea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii.

Câteva sute de credincioşi au participat sâmbătă, 25 noiembrie, la momentul de încununare a eforturilor depuse pentru renovarea şi împodobirea Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Parohia Brădetu, filia Măţâna, comuna Mătăsari, judeţul Gorj. Slujba de resfinţire a sfântului locaş şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de către IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. După cum a reieşit din Actul de resfinţire citit de părintele protosinghel Vladimir Dărângă, eclesiarhul Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” a fost ridicată între anii 1911 – 1933, de către enoriaşii parohiei îndrumaţi de preotul paroh Gheorghe Drăgătoiu şi sfinţită de PS Vartolomeu Stănescu, Episcopul Râmnicului. În ultima perioadă, sfântul locaş a suferit ample lucrări de renovare a interiorului şi exteriorului şi de refacere a picturii, lucrări efectuate cu sprijinul credincioşilor păstoriţi de preotul paroh Vasile Popescu şi a Consiliului local al Primăriei Mătăsari. Pentru implicarea în realizarea acestei sfinte lucrări, părintele Vasile Popescu a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, cu menţiunea că părintele Vasile a reuşit să coordoneze şi să ducă la bun sfârşit lucrările de reparare, restaurare şi înfrumuseţare a tuturor celor trei biserici ce aparţin de Parohia Brădetu.
În urmă cu 200 de ani, documentele menţionează în localitatea Brădetu existenţa unui schit de călugări cunoscut sub numele de Schitul haiducilor, după numele lui Tudor Vladimirescu, iar în urmă cu 75 de ani, 9 fice ale satului s-au călugărit la Mănăstirea Gura Motrului, multe din ele suferind persecuţii în timpul regimului comunst.

Şi Biserica „Sfântul Nicolae” din Parohia Bâltişoara, comuna Runcu, judeţul Gorj, a îmbrăcat haină de sărbătoare duminică, 26 noiembrie, pentru a marca evenimentul resfinţirii Bisericii parohiale cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Sfântul locaş, aşezat la poalele Munţilor Vulcan, în apropierea Cheilor Sohodolului, a fost ridicat, conform Actului de resfinţire căruia i-a dat citire părintele protoiereu Marian Mărăcine, de la Protoieria Târgu Jiu Nord, între anii 1864 – 1868, pe locul unei biserici din lemn construită în anul 1755. În ultimii ani au fost executate mai multe lucrări de restaurare a interiorului şi exteriorului bisericii, prin strădania credincioşilor îndrumaţi de preotul paroh Vasile Ovidiu Lăpăduş şi cu sprijinul Consiliului local al Primăriei Runcu. Pentru recunoaşterea ostenelilor depuse la renovarea şi împodobirea sfântului locaş, părintele Vasile Lăpăduş a primit rangul bisericesc de iconom, iar dl. Grigore Câmpeanu a primit din partea Mitropoliei Oltenie cea mai înaltă distincţie pentru mireni, „Crucea Sfântul Nicodim de la Tismana, clasa I”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS