-2.2 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalMehedinţiMehedinţi: Acţiuni de prevenire a incendiilor în timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase

Mehedinţi: Acţiuni de prevenire a incendiilor în timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase

În această perioadă, cadrele Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al Judeţului Mehedinţi desfăşoară activităţi preventive cu privire la respectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor, specifice campaniei de recoltare a cerealelor păioase în judeţ.
Pentru prevenirea incendiilor pe timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase, mai ales acum, când temperaturile sunt foarte ridicate, specialiştii recomandă respectarea următoarelor reguli:
·Se vor admite la lucru doar utilajele verificate tehnic de către persoanele autorizate şi ale căror ţevi de eşapament sunt prevăzute cu dispozitive omologate de reţinere a scânteilor;
·Lucrările vor începe prin izolarea lanurilor faţă de drumuri, păduri şi căi ferate prin crearea unor fâşii paralele arate cu dimensiunea cuprinsă între 20 – 30 m;
·Începând cu perioada coacerii şi până la terminarea recoltării cerealelor, se interzice fumatul, iluminatul cu flacără deschisă sau folosirea sub orice formă a focului deschis în lanurile de cereale şi pe mirişti;
Locurile pentru fumat nu se vor amplasa la o distanţă mai mică de 50 m faţă de culturile de cereale păioase, în perioada coacerii şi recoltării, precum şi faţă de locurile de depozitare a paielor. De asemenea, faţă de depozitele şi punctele de alimentare cu combustibil, distanţa va fi de peste 40 m.
·Punctele de alimentare cu carburanţi se vor stabili la cel puţin 20 m în afara lanurilor de cereale, iar aprovizionarea maşinilor agricole la punctele de alimentare, se va face cu motoarele oprite.
·Maşinile si utilajele agricole vor fi dotate cu stingătoare cu praf şi dioxid de carbon, iar personalul de deservire va fi instruit cu privire la respectarea regulilor şi măsurilor de apărare împotriva incendiilor.
Reamintim cetăţenilor că, în perioada caniculară şi de secetă prelungită, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale ESTE INTERZISĂ.
Totodată, facem precizarea că arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută:
·numai după obţinerea acceptului Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul emis de primărie (neîndeplinirea acestei obligaţii constituie contravenţie si se sancţionează cu amendă de la 1000 la 2500 lei);
·în condiţii meteorologice fără vânt;
·numai pe timp de zi;
·prin parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
· izolând zona de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
·cu asigurarea personalului de supraveghere pentru stingerea eventualelor incendii;
· pentru suprafeţele de ardere mai mici de 5 ha se vor asigura substanţele şi mijloacele de stingere necesare, iar pentru suprafeţele mai mari de 5 ha se impune prezenţa unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
***

Restricţii de circulaţie cauzate de Codul Roşu şi Portocaliu
În urma avertizării de cod roşu şi portocaliu emis de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând cu data de 01.07.2017, între orele 10.00 – 21.00 vor fi introduse restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată > 7,5 tone, pentru 27 de judeţe: Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Prahova, Braşov, Covasna, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Botoşani.

CNAIR S.A. interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de codul roşu şi portocaliu, cu excepţia:
– transporturilor de persoane;
– transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
– vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
– transporturi funerare;
– transporturi poştale;
– transporturi de echipamente de prim ajutor;
– transporturi pentru distribuire de carburanţi;
– transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;
– transporturi pentru tractări vehicule avariate;
– transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
– transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
– transporturi apă îmbuteliată;
– transporturi produse provenite din exploatări agricole.
Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcaminţii rutiere.

Reamintim că informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Autostrăzi si Drumuri Naţionale din Romania S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/264.33.54 şi 021/9360 sau accesând pagina de internet www.cnadnr.ro .

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS