Tabăra de arhitectură din cadrul proiectului cultural „Palatul Pleșa – Neoclasic și țărani”, realizat de Asociația SINAPTICA în parteneriat cu Consiliul Local Obârșia de Câmp, Mehedinţi și Liceul de Artă „I.Șt. Paulian” din Drobeta Turnu-Severin și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, şi-a început astăzi activitatea. Tabăra de arhitectură este organizată între 1-7 august 2017 și se concentrează asupra unui monument istoric de clasă A situat în mediul rural, Palatul Pleşa.
La tabără participă 15 voluntari, studenți la arhitectură. Aceștia vor realiza igienizarea monumentului istoric, respectiv vor îndepărta gunoaiele adunate în interiorul clădirii și vor acoperi un gol din acoperiș, pentru a preveni degradarea ulterioară a monumentului istoric. De asemenea, voluntarii vor realiza relevee ale construcției și vor propune proiecte arhitecturale de punere în valoare a acestui edificiu.
Tabăra de arhitectură este urmată de o alta, dedicată, de această dată, artei plastice.
Palatul neoclasic Ghe. Pleșa este un monument istoric de o factură specială, aflat în centrul comunei Obârșia de Câmp, județul Mehedinți. A fost construit la finalul secolului al XX-lea de un boier din localitate, într-o manieră neoclasică, asemănătoare cu palatele de pe Valea Loirei din Franța. După 1948 a fost folosit ca sediu pentru o Staţiune de Maşini şi Tractoare, iar în prezent se află în proprietatea primăriei locale.