3.4 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalOltPeste 10.000 de hectare de pădure, nepăzite

Peste 10.000 de hectare de pădure, nepăzite

Direcția Silvică Olt a făcut în 2016, în medie, mai mult de zece acțiuni de control pe zi.
Direcția Silvică Olt a făcut în 2016, în medie, mai mult de zece acțiuni de control pe zi.

Direcția Silvică Olt administrează, în prezent, aproape 42.500 de hectare de pădure, dintre care 11.350 de hectare aparțin proprietarilor privați. Alte peste 10.000 de hectare, date în proprietate, deși legea obligă proprietarii să contracteze pază, sunt lăsate la voia întâmplării. „Acolo unde proprietarii au încheiat contracte cu noi, totul se întâmplă ca și în pădurea statului. O suprafață de pădure de aproximativ 10.000 de hectare este însă nepăzită la acest moment și noi nu avem drept de control. Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare (ITRSV) și Poliția ar putea să controleze, dar acum e prea târziu, răul a fost făcut. E dificil, sunt poate zeci de mii de proprietari. Nu cred că prețul a fost motivul pentru care proprietarii au refuzat să încheie cu noi contracte“, spune purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Olt, ing. George Vâle. Direcția Silvică Olt a făcut în 2016, în medie, mai mult de zece acțiuni de control pe zi. În urma acestora s-au constatat 13 infracțiuni, ceea ce înseamnă tot atâtea dosare penale, și peste 500 de contravenții, adunându-se amenzi în cuantum total de peste 1,5 milioane de lei. Lemnul tăiat, aproape 600 de metri cubi, deși confiscat, înseamnă copaci puși la pământ fără să se pună ceva în loc.
Dacă pentru proprietarii de pădure costul pazei nu înseamnă cine știe ce investiție, cei care ar trebui să o păzească aproape că nu mai au nici un fel de motivație. Salariile care nu depășesc 1.500 de lei și pericolul permanent de a „pica“ în mijlocul unei operațiuni puse la cale de tăietori de lemne înarmați cu securi sunt în măsură să-i descurajeze pe pădurari.
„Salariile sunt destul de mici, riscurile sunt mari. Avem zone în care au fost și probleme, au fost agresați fizic, și-au luat certificate de la medicul legist. În primul rând, nu prea mai vin să se angajeze, nu prea mai sunt școli de specialitate. Câștigă între 1.000 și 1.500 de lei și au cam 500 de hectare în pază. Sunt zone în care ăstea 500 de hectare sunt întinse pe 20 de kilometri și le este foarte greu să păzească. Îi mai sprijinim cu jandarmii, cu poliția“, a mai declarat Vâle. „Avem tăieri ilegale în zona Caracalului – zona Reșca. Dau atacuri, le creează pădurarilor noștri probleme mari. Am avut o situație în care au tăiat 1.700 de metri și a trebuit să-i dăm afară pe pădurari, n-am avut ce să facem. Avem niște prevederi în contractul colectiv de muncă, unde se spune că, dacă la un control de fond lipsesc 20 de metri cubi, se poate desface contractul. N-a fost numai vina hoților, și implicare mai slabă, poate și complicitate…“, a mai spus purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS